Re: nincs cím
sbbacsi Előzmény: #252576Értem. Csak azt nem, hogy ha az Általad leírt módon materializálódik mondjuk olajban akkor abból hogy lesz utána más, valós érték.
Mert ha vissszagondolunk a válság előtti 150 dolláros olajra az mindenre jó, csak a világgazdaság valódi felpörgetésére nem. Ha van olaj, de drága az azt jelenti, hogy a világ jelentős részé számára nincs. Akkor pedig nincs is szükségük rá. A kereslet ugyebár generálva van nagyrészt, ez nem titok. Vagyis marad a tej+kenyér felállás a 99% számára, a maradéknak meg megmarad a pénze (=olaja, aranya)
Ezzel most erősen elrugaszkodtam a tiszta gazdasági vonaltól, de szvsz el is kell. Halványan még rémlik, hogy okosok is emlegették halkan, hogy ez nem klasszikus gazdasági válság, hanem elég erőteljes ökológiai (nyersanyag/energia) vetülete van. Én ezt tartom fontosnak.
Ettől nem látom a korábbi, fenntartható (??? szvsz már az sem volt az...) gazdasági szint elérhetőségét. Nem látom ebben a környezetben ahogy 6mrd (vagyis inkább 2-3) ember jó fizetésért (olcsón) előállítja minden nap azt, amit másnap szintén olcsón megvesz és elfogyaszt.
szerk: A vége ugyanaz, amit rbbj11 is ír: ha szar a többségnek, akkor szar mindenkinek. :)