találgatósdi
FrankDrebinÉrdekességképpen beollóznék néhány mai napon megjelent írást a jelenlegi piaci szentimentel kapcsolatban:
Mai nap: Nagy zuhé közeleg?
"Miközben az amerikai kisbefektetők körében nőtt a következő fél évre részvénypiaci emelkedést várók aránya, addig a profik között a bika- és medvepiacot jövendölők egymáshoz viszonyított aránya a tetőzés közeledtére figyelmeztet."
Vakmajom:
"Egyszerűen még mindig nem hiszik el az emelkedést, ilyen szempontből tök más helyen vagyunk a nagy ciklusban, mint a 2000-2002-es bear után, amikor még igen nagy volt a hit a részvényekben, most afféle a hangulat, mint a 73-74-es bear után lehetett. Ilyen masszív hitetlenséggel övezett emelkedést, mint a mostani, tőzsdei életemben nem láttam - tán 96-ban idehaza. (Addig jó, amíg nem hisznek.)"
Citadella Consulting ( Zsiday Viktor - ha jól tudom ):
"Érdemes egy pillantást vetni az Economist címlapjára: Bubble warning cím látható a múlt heti címlapon, és hatalmas buborékok röpködnek egy város felett. Ez egy eléggé klasszikus jelzés, és egybevág azzal amit magam körül látok. (Majdnem) minden értelmes ember azt gondolja, hogy a jelenlegi tőkepiaci fellendülés egy hagymázas álom, ami szörnyű véget fog érni, és nem köszönhető másnak, mint a pénznyomtatásnak. És természetesen úgy vélik, hogy a vég közel van. A nagy kérdés az, hogyha minden gondolkodó ember látja, hogy egy buborék az ami jelenleg folyik, akkor lehet-e ez valóban buborék?
A piaci hangulatot tekintve azt gondolnám, hogy - éppúgy ahogy a Nasdaq-buborék és a housing-buborék idején is - az értelmes embereknek most is igazuk lesz, csak sokkal később mint bármelyikünk gondolná…
(az Economist már 99 elején összeomlástól tartott a tech-szektorban, a rally még bő egy éven át tartott, az árak több, mint duplázódtak. A lakásár-buborék esetén még később következett be a crash, és még több éven át tartott az emelkedés a logikusan gondolkodók figyelmeztetései UTÁN)"
Szóval, ha jól értem, nagyjából az van, hogy szemeket becsukni, füleket bedugni, pofákat befogni, LONG és kuss...