Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Mars2000 Előzmény: #176882

Mivel megtiszteltél válaszoddal, akkor csak írok még. A sötét energia nem olyan, mint a XX. század bármelyik természettudományos fölfedezése. Ma még biztos nem. Nem olyan, mint pl. a lemeztektonika, vagy a fekete lyuk jelensége. Utóbbit nagyon könnyen befogadta a világ és én is, hiszen egy bonyolult de természeti jelenségről van szó, amelyben az anyag számunkra ismeretlen formában lehet jelen. Bár szerintem merőben eltúlozzák a fekete lyukat övező ismeretlent, és túlmisztifikálják (világok köztii átjáró, pl.) A neutroncsillagnál is sűrűbb maggal rendelkezik, olyan gravitációs ereje van, amiből még a fénye sem szabadul ki. Ennyi, mi ebben a különös, ha csak nem az, hogy Hawkins elmélete szerint az ősrobbanás is egy fekete lyukban ment végbe? Állítólag ma már feltételezik, hogy a fekete lyukak nemcsak inputtal, hanem outputtal is rendelkeznek, ahhonnét valamiért anyag távozhat. Egy gigantikus fekete lyukból kiszökő pre-anyagokból született a mai világegyetem.

Persze a modern fizikának számtalan érdeme van. Ezek közül a legtöbb ismert a csillagászattal kapcsolastos. Például a Hubble fejlesztésének jóvoltából már a úgy látszik sikerült megismerni a világegyetem pontos korát, amely javíts ki ha tévedek: 13.7 milliárd év. A részecskegyorsítókkal pedig az Univerzum keletkezésének folyamatát sikerül egyre inkább rekonstruálni.

De ez az energia-dolog...

"h energia tengerben úszik a világegyetem és abból emelkedik ki így-úgy a fizikai anyag...."

igen, mint az a régi Föld-kép, hogy két teknőc tartja a lapos földkorongot. Kábé annyi értelme van. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt az energia-mizériát, mint amikor a Star Warsban halljuk: "az erő veled van, az erő mindenütt ott van" . A sötét energiával pedig a tudományos világ szvsz csak játszik, és ezzel foltozza be a még hiányzó fizikai ismereteit. Olyan jól hangzó töltelék-dolog.