Re: nincs cím
Mars2000 Előzmény: #160590Az univerzum az a tér, amiben az ősrobbanás során kiszóródott anyag helyet foglal és amely ebben a térben természetesen a kezdetek óta is szüntelen átalakulásban, formálódásban van.
Tehát a világegyetem jelenti összességében az anyagot és az annak helyet adó teret. Vajon van ennek a világegyetemnek, a felépítő térelemeket (csillagok, bolygók és holdjaik, kisbolygók, üstökösök, kvazárok, neutroncsillagok, fekete lyukak, csillagközi por-és gázfelhők, és a misztikus sötét anyag) befogadó térnek határai? Egy biztos: az ismert anyagi világegyetemünk anyaggal kitöltött része nem lehet véletlen. Hiszen a kb. 15 miliárd évvel ezelötti ősrobbanáskor legelőször és így legmesszebre kilökődött elemi és anyagi részecskék különféle rendszereket formálva most is kifelé tartanak az ősrobbanás helyétől -és egyben így a világegyetem központjától. Ez a határ, mint egy körvonal jelentené az univerzum anyaggal teli részének végeit. Lefogadom, hogy ugyanolyan galaxisok, benne csillagok találhatók itt a peremen is, mint a világegyetem belsőbb részein, amiről mostanság a Hubble segítségével a tudósok egyre több-és több ismeretet szereznek.
Az anyagi világ peremén túl nincs anyag, csak a sötét tér. Hogy ez végtelen-e v véges, és így vannak határai, az kérdés lehet, de ez már a képzelet világa, mert úgyse fogjuk megtudni. Ember még a szomszédos galaxisba sem fog eljutni a következő 5 000 évben ( ha megmarad a faj addig egyátalán), nemhogy a világmindenség tőlünk sokmilliárd fényév távolságra lévő peremére. Elképzelhető, hogy a Földet is magába foglaló gyakorlatilag végtelen tér is csak egy, a sok (akár végtelen számú) közül. Mint ahogy a naprendszerek is váltják egymást, úgy akár az Univerzumok is helyet foglalhatnak egymás mellett. Ki tudja? Jelenlegi felfogásunk szerint az Univerzum a létező mindenség legnagyobb egysége. Ez nagyságrendileg gyakorlatilag végtelen építőegységre bontható. De elképzelhető, hogy ez is csak csupán egy építőkockája egy mégnagyobb rendszernek.
A párhuzamos univerzumokban nem hiszek. Több univezumot csak "normál" módon tudok elképzelni egymás mellett a fentiek értelmében.
Hát, valahogy így látom én a témát. :)