Regisztráció Elfelejtett jelszó

Csacsi-e vagy?

matgab Előzmény: #1496769

ez marhaság amit ír. Illetve nyilván nem mindig és nyilván nem minden országban és nem minden gazdasági helyzetben és nem mindegy milyen távon hülyeség, mert van amikor nem hülyeség.

A bérelt lakásnak is megvannak az előnyei:

- Nincs lekötve az ember, az élethelyzethez rugalmasan lehet alkalmazkodni különösen nagy tranzakciós díjak nélkül. Az ember külön költözhet a szüleitől, összeköltözhet haverokkal, barátnővel, gyerekeket vállalhat, elválhat, szülő meghalhat, elválhatnak , új családot alapít , változhatnak az igényei.

- Másrészt ha valami meghibásodik, nem működik, akkor nem a bérlőnek kell megcsinálnia saját költségén.

- Kauciót leszámítva nem jár nagy pénzkiadással a változtatás.

- Nem viszi el az asszony, ha válunk

- és valóban sokkal mobilabb a dolog, ha más városban kapsz munkát, akkor nem sajnálod otthagyni.

- Régen nekem volt egy kis belvárosi lakásom, de nem abban laktam, mert annak a bérleti díjából kicsit hozzátéve mindig tudtam egy jó kerületben lakást bérelni.

-Ráadásul a magas kamatok ideje alatt 2005-2012 simán tudtam bérelni egy akkor kb 50 milliós lakást havi 75e ft-ért. Miközben a betéti kamatok 10-12%-osak voltak. Tehát ugyanabból az 50 millióból havi 75e helyett havi kb 500e betéti kamatom keletkezett.

És engem is mindig hülyének néztek általában az emberek, hogy ha van saját lakásom , akkor miért nem abban lakom, miért bérlek másik lakást.

Aztán 2014-ben vettem 29 millió ft-ért a Rózsadombon egy 86m2 lakást. 6 millió saját tőkéből és 23 millió ft hitelből (amire kb 5% volt a kamat) .

Egyértelműen jó döntés volt, hiszen a kamatok lementek szinte nullára, miközben a lakás értéke közben meg 3-5x-eződött.

A saját lakás nagy előnye, hogy az ember jobban hajlamos megcsinálni jóra. Beleteszel olyan fűtést, amit egy bérelt ingatlanba nem tesznek bele (főleg itt Magyarországon), tetethetsz a házra olyan szigetelést amilyet akarsz, olyan nyílászárót, olyan sütőt, kádat, berendezést amit akarsz. Azt ültetsz a kertbe amit akarsz. Egyáltalán van kert (mert bérelt lakáshoz legtöbb esetben nincs). Nem tudja a bérbeadó azt mondani, hogy költözz ki, mert eladta a lakást, nem tudnak árat emelni a lakhatás során. Ez például gyerekekkel már fontos szempont.

És a németeknél azért pl. elég nagy gond, hogy úgy kapsz állást, ha van már albérleted, de albérletet meg csak úgy kapsz, ha amúgy rendelkezel állással. Igen, ott rohadt nehéz a bérlővel packázni, de ezért háromszor megnézik, hogy kinek adják ki a lakást, nem engednek be bárkit.

A kommunizmus során bár volt már rá példa, hogy ingatlanokat elvettek, de a közép európai országokban az ingatlan az mindig egy stabil érték maradt és a pénz értéke az általában elromlott. Az arany, gyémánt stb az meg mindig kockázatos , magas költségekkel jár.

És a németek, skandinávok , benelux nem azért élnek jól, mert nincs lakásuk, hanem azért mert előtte 300 évig kirabolták a fél világot, meg teszik ezt ma is nemzetközi vállalataikkal. Talán a skandik kivételek ilyen szempontból, de őket meg nagyjából megkímélte a 2 világháború és amúgy is jó nyersanyag lelőhelyeik vannak. Meg takarékos népek amúgy is. A németek meg európa gazdasági motorjai , hatalma voltak mindig is. Évszázadok óta gyűjtik ők is a vagyont, a kelet németeket nyilván lefejezte egy kicsit a kommunizmus, de 90 után a nyugatnémetek elképesztő pénzeket transzferáltak át hozzájuk.