Regisztráció Elfelejtett jelszó

Izrael vs Palesztinok

Koffein Előzmény: #1496182

itt van egy magyarázat: https://privatbankar.hu/cikkek/makro/hogyan-torhet...

"Izrael az utóbbi időszakban több ezer munkavállalási engedélyt adott ki gázaiak részére, akik ezek birtokában Izraelben, illetve Ciszjordániában dolgozhattak, a gázai fizetések akár tízszeresét is megkeresve így.

Egészen a támadás megindításáig a Hamász főként ezen engedélyek számának növelését követelte, és – ugyan más terrorszervezetek indítottak az övezetből támadásokat – olyannyira nem szervezett fegyveres akciókat Izrael ellen, hogy ezzel radikálisabb támogatói, külföldi szponzorai részéről is kritikáknak tette ki magát. Úgy tűnt, a Hamász vezetői Gázában törekednek valamilyen élhetőbb helyzet kialakítására, illetve akár saját gyarapodásukat, politikai hatalmuk erősítését helyezik „az ügy” elé, és Izrael megsemmisítése helyett valamiféle, ha nem is együtt-, de egymás mellett élés kialakítása a céljuk.

„Elhitették velünk, hogy pénzt akarnak”

- ismerte be egy izraeli hírszerzési forrás, a haderő egyik szóvivője pedig úgy fogalmazott: „Azt gondoltuk, az hogy jönnek dolgozni és pénzt visznek haza Gázába valamiféle nyugalmat teremt. Tévedtünk.

A tervezett akciót persze így is teljes titokban kellett tartani. A Hamászon belül is csak néhány parancsnok tudott arról, mi is készül (és persze valószínűleg a szervezet katari/iráni, pénzzel és fegyverrel segítő támogatói közül néhányan). Maguk a fegyveresek, akik aztán szombat hajnalban végrehajtották a terveket, az utolsó pillanatokig nem tudták, mi és mikor fog történni."