Regisztráció Elfelejtett jelszó

mint a legyeket (?)

TrendMan

Hajjaj, hová vezet ez. Egyszerre öt orosz harci gépet lőttek le:

/mondjuk a legjobb lenne, ha a békéhez vezetne/

--------------------------------------------------------------------------

Nehéz napon van túl az orosz légierő: a legmodernebb fegyvereit vesztette el Brjanszk felett

A Kommerszant orosz napilap négy harci repülőgép megsemmisüléséről számolt be. A Szu-34-es vadászbombázó, Szu-35-ös vadászgép, illetve két Mi-8-as helikopter által alkotott köteléket "szinte egyszerre lőtték le őket", egy rajtaütés során, az Ukrajnával határos Brjanszk régió felett. Az ukrán légierő parancsnoka öt harci repülőgép lelövéséről számolt be.

Az előzetes adatok szerint a vadászgépeknek rakétacsapást kellett volna végrehajtaniuk az ukrajnai Csernyihiv régióban lévő célpontok ellen, a helikopterek pedig azért voltak ott, hogy fedezzék őket

- idézi a Reuters az orosz napilapot. A Kommerszant szerint mind a négy repülőgép legénysége életét vesztette.

One of the worst days ever for the Russian Air Force: Today, at least 4 aircraft- an Su-34 strike jet, an Su-35 fighter and two Mi-8 helicopters, were shot down by anti-air missiles over Bryansk Oblast within Russia. So far it is unclear what kind of missiles were used. pic.twitter.com/LjipZShRWC
? (Ukraine) May 13, 2023

Az esemény következében több alternatíva is elterjedt arról, hogy mi okozhatta a veszteségeket:

  • A helikoptereket és a vadászgépeket nyugati közepes hatótávolságú rakétákkal, például az amerikai AIM-120-asokkal lőtték le az ukrán gépek a Csernyihivi területről. Ez a verzió azért lenne érdekes, mert az Egyesült Államok hivatalosan nem szállított AIM-120-asokat Ukrajnának.
  • Titokban a határ közelébe szállított amerikai Patriot-rendszerekkel mértek meglepetésszerű csapást az orosz légierőre. Ezt a verziót vallotta több nagy orosz Telegram-csatorna is.
  • Ukrán szabotőrök lőtték le őket MANPADS-ek segítségével. Ezt az állítást azzal igyekeztek alátámasztani, hogy a baleset környékén hajtóvadászatot indítottak esetleges szabotőrök ellen, de ettől függetlenül ez a verzió egészen valószínűtlen.
  • Baráti tűz okozta a balesetet. Ezt többek között az ukrán légierő állítja, bár Ukrajna eddig soha nem vállalta magára az orosz területeket ért csapásokat.

Mit vesztett az orosz légierő?

Az Mi-8-as alapvetően egy szovjet érában kifejlesztett közepes és szállító helikopter. A lezuhant példányok azonban azért voltak különlegesek, mert a forgószárnyas repülőgép egy ritka, elektronikus hadviselésre átalakított variánsai voltak.

Oroszország eddig nem vesztett el Mi-8MTPR-1-okat az orosz-ukrán háború során.

According to a channel affiliated with the Russian Air Force, one of the downed helicopters was a Mil Mi-8MTPR-1, a rare electronic warfare variant employed for jamming.It is equipped with Rychag-AV airborne jamming station. https://t.co/zdD2dovKyn
? Status-6 (@Archer83Able) May 13, 2023

A Rychag-AV aktív zavaróállomással felszerelt helikopterek ára mintegy négyszerese az alapvariánsnak, megközelítőleg 10 millió dollár. A Rychag elméletben 100 kilométeres körzetben képes zavarni az ellenséges repülőgépek és légvédelmi rakétarendszerek radarrendszereit.A Mi-8-asokhoz hasonlóan, az orosz Szu-35-ös vadászgépek "skalpjai" is ritkaságszámba mennek. Ukrajna eddig mindösszesen 3 darab ilyen típusú vadászgépet semmisített meg, alapvetően ez a legmodernebb orosz vadászgépek egyike, amely 2014-ben állt szolgálatba az orosz légierőnél (nem számolva a korlátozott számban elérhető Szu-57-es vadászgéppel).

A Szu-34-es hasonlóan 2014-ben állt szolgálatba az orosz légierőnél, kétüléses vadászbombázó. A harci repülőgépből összesen körülbelül 150 darabot gyártottak. Oroszország eddig 20 darabot vesztett belőle Ukrajnában, a gyártási ideje közel 2 hónap.