dollár errodálás
matgab Előzmény: #1492400igen, azt lehet látni, hogy a kínaiak és az oroszok nagyon rá vannak mozdulva a dollár elértéktelenítésére.
Amit gyakorlatilag simán el lehet érni azzal, hogy ne USD-ben történjen az olaj meg a többi nyersanyag kereskedelme.
Ezt ismerte már fel anno Kadhafi is, gyorsan ki is nyírták (főleg mert Afrikát ő önálló gazdasági egységként meg akarta volna erősíteni, nem gyarmatként kezelni és ráadásul a Goldman Sachs-tól visszakövetelte a GS által elbukott vagyonát is).
Szerintem az első lépés amit észre fogunk venni az az arany árának növekedése.
Valamiért ez ilyen becsípődés az emberiség történetében, hogy amikor a pénzek értéke leesik, akkor elkezdünk visszamenekülni az aranystandard felé.
Szerintem a nyugati devizák közül az EUR még az USD-nél is előbb fogja megadni magát, mert gazdaságilag is le lesz nullázva (nem jut hozzá az olcsó orosz nyersanyagokhoz) és amúgy is politikailag is törékeny és széteső.
GBP: hát sztem az angolok ugyanúgy zsugorodnak, mint az európaiak jelentőségüket tekintve.
Rubel: az lehet , hogy a háború miatt fog összezuhanni.
Jüan? Ki a fene bízna a jüanban?
Szóval marad az arany vagy esetleg a digitális pénz, de az meg szintén bonyolult, drága, kevésbé elfogadott és egyáltalán nem biztonságos (mindig meghackelik, ellopják, elveszítik).