Regisztráció Elfelejtett jelszó

doberpgéééés, a gázvezetés felrobbantás felelőse: usa

Koffein

g7 reggeli hírleveléből: https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-to...

Pulitzer-díjas újságírón keresztül valaki lépet egy bátrat...

"Az Egyesült Államok robbantotta fel norvég segítséggel az Északi Áramlat gázvezetéket a Balti-tenger alatt - állítja a nagy múltú amerikai oknyomozó újságíró, Seymour Hersh.

Mi történt? Szeptember 26-án nagy erejű robbanások voltak az Északi Áramlat 1, és a háború miatt üzembe sem helyezett 2-es gázvezetéken. A nyugati közvélemény eleinte az oroszokat vádolta, bár nem világos, ez miért állt volna az ő érdekükben. Az orosz elkövetésre hónapok után sincs bizonyíték.

Mi az új állítás? A szerdán megjelent cikk nagyon konkrét, de nyilvános bizonyítékok nélküli állításokat tesz arról, hogy a CIA és az amerikai hadügy szervezte meg és hajtotta végre a támadást, jelentős norvég közreműködéssel. Eszerint:

  • Az amerikai haditengerészet mélytengeri búvárai a nyári balti-tengeri NATO-gyakorlat alatt, azt fedőtörténetnek is használva rögzítették még júniusban a gázvezetékekre a távirányítású C4-es bombákat.
  • A terven már 2021 decemberétől dolgoztak Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó irányításával. Sullivan egyébként az oroszokkal való nem hivatalos kétoldalú tárgyalások kulcsembere azóta is.
  • Az amerikaiaknak prioritás volt, hogy ne legyen bizonyíték az érintettségükre, mert az már akár háborús cselekménynek is minősülhetne.
  • A norvég haditengerészet javasolta a Bornholm sziget melletti helyszínt a támadásra, ott sekély a tenger és minimális az árapály. Egy norvég P8-as felderítőgép dobta le aztán a bombákat aktiváló szonárbójákat is.

Ki állítja? Seymour Hersh Pulitzer-díjas veterán újságíró. Nagy név, a Vietnámban elkövetett háborús bűnök és az Abu Ghraib-i kínzások felderítésében is fontos szerepe volt. Bin Laden halálának körülményeit és a szíriai vegyi fegyverek létét is kétségbe vonta, emiatt éles kritikákat kapott.

Mi alapján? Cikkében csak egy, “a műveleti terveket közvetlenül ismerő” anonim forrásra hivatkozik.

Reakciók: Washington tagad, Moszkva leleplezésről beszél.

  • A Fehér Ház szóvivője hamisnak és teljes kitalációnak minősítette a cikk állításait;
  • Az orosz propagandasajtó kiemelten kezeli a témát, Hersh a TASSZ-nak is nyilatkozott."