Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

matgab Előzmény: #1486759

én nem értem ezt a Horthy szobor mizériát.

Horthy a XX. század vészkorszakában (1919-1920) kihúzta a kormányai segítségével az országot a slamasztikából. Sikerült békés módon visszanyernie az ország jelentős területeit a németek segítségével. De akkortájt ez nagyon is valid jogi egyezmények alapján történt a történelmi igazságosság jegyében.

A háborúba belépni -utólag- valóban hiba volt, de valószínűleg elkerülhetetlen volt.

A nemzetközi helyzet ellenállhatatlan német haderőt mutatott. 4 hét alatt lelépték Franciaországot és egy sor másik államot. Ember nem gondolta volna, hogy pont az a SZU fogja megállítani a németeket, akik előtte a finnekkel sem bírtak el.

A gazdaságunk sokkal jobban függött a németektől, mint ma az USA-tól, a németek sokkal inkább támogatták a magyarokat , mint manapság minket az USA. A kommunistákkal is volt némi elszámolni valónk és a románok sokkal intenzívebben részt vettek a németek támoagtóiként, mint mi. Aki meg ellenállt, az úgy járt , mint Jugoszlávia. Pedig náluk sokkal kisebb hadereje volt a magyaroknak.
És mégis azok kérdőjelezik meg leginkább az akkori belépés észszerűségét, akik ma szívvel lélekkel támogatják az USA égisze alatt végrehajtott Magyarországtól távoli katonai missziókban való részvételeket.

Ma sem mondhattuk az USA-nak azt, hogy nem megyünk Afganisztánba Irakba, mert se követelésünk, se érdekünk. Azt mondta az USA, hát mentünk.

Szóval a háborúba való belépés a németek oldalán csak nyílt konfliktus felvállalásával lehetett volna - ami amellett, hogy elég etikátlan lett volna a Müncheni döntések után , másrészt egyértelmű azonnali katonai megszállással /kizsákmányolással járt volna.

A zsidókat illetően pedig valóban voltak zsidó törvények, de nem véletlenül menekültek ide és az ő (valós) irányítása alatt nem véletlenül volt olyan kevés áldozat, amennyi volt. Nem véletlen , hogy nem ítélték el Nürnbergben és sok zsidó szervezet is elismerően nyilatkozott róla. Itt a tengelyhatalmi országok közül az egyik legkedvezőbb helyzetben voltak a Sztójay/Szálasi kormányokig.

Szóval igen, neki járna a szobor, Horn Gyulával és Kádár Jánossal ellentétben.