Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: BÉT hír

matgab Előzmény: #134907

öhet egy komolyabb Genesis vevő

Kényszerértékesítették a Genesis egyik nagytulajdonosának a részvényeit, amelyet jogtalannak tart az érintett, így 90 000 darab részvényének a visszavásárlást követeli.

Rovat cikkei

Óvakodj a bankoktól (Deutsche Bank)

Melegebb a Pannergy kútja

Napi csúcson a BUX, repül a Mol

Emelkedik Európa

Felminősítés az európai bankoknak

Az Acquisition Pro Limited 2006 novemberében különböző ügyleteket kötött a zürichi székhelyű J & T Bank AG-val (volt IBI Bank AG), aki az ügyletek mögé biztosítékként értékpapírok óvadékba helyezését igényelte, amely kérésnek az Acquisition Pro Limited eleget is tett a tulajdonában álló Genesis Energy részvényekkel - tette közzé a BÉT honlapján a társaság..

2009. szeptember elején a céghez e-mail érkezett a svájci pénzintézettől, miszerint a

velük kötött ügylet kapcsán kénytelen voltak a náluk óvadékként elhelyezett 90 000 darab

Genesis Energy részvényt kényszerértékesíteni. Figyelemmel arra, hogy erről a tényről

előzetesen az Acquisition Pro Ltd. semmilyen értesítést nem kapott a svájci banktól, ezért az

Acquisition Pro Ltd. felszólította őket, hogy haladéktalanul küldjék meg írásban az ügylettel

kapcsolatos valamennyi írásos dokumentációt és esetleges levelezésüket.

A 2009. szeptember 28-án megküldött iratokból vált pontosan ismertté, hogy a bank az óvadékul elhelyezett 90 000 darab részvényt 3 tételben 2009. július 22-én, július 28-án és július 31-én értékesítette, így azok már nem képezik az óvadék tárgyát.

Az iratanyag áttanulmányozására az Acquisition Pro Ltd. megbízta dr. Koós Szabolcs ügyvédet, aki jogi véleményében megállapította, hogy a bank által teljes dokumentációként megküldött iratanyagban nem volt található semmilyen olyan előzetes felhívás, amelynek az óvadéki szerződés alapján meg kellett volna előznie a részvények likvidálását, így a bank eljárása jogsértőnek minősül. Az iratokban svájci jog és a zürichi bíróságok kerültek irányadó jogként és jogi fórumként kikötésre, így rövidesen az Acquisition Pro Limited megbíz egy svájci ügyvédet a megfelelő bírósági eljárás megindítására a részvények visszaszerzése érdekében.