Regisztráció Elfelejtett jelszó

Norvég nyugdíjalap

Elmúlt 10 év

#815618 prfecó Előzmény: #815617

Viszont ricsit már korábban bejelentették , miután az összes vegyipari-gyogyszer részesedésüket csökkentették.

Elmúlt 10 év

#815610 Koffein Előzmény: #815609

igen, csak magyarországra szűrve... bef.összeget $ kell érteni.. habár tökmindegy, látványosan leépítettek/kivontak 2012 után

Elmúlt 10 év

#815598 Koffein

nem kell hozzáfűzni kommentárt, azt az újságírók amúgy is megteszik :)

Rekord hozam

#815596 Koffein

Az ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelő norvég állami alap tavaly közel 14%-ot keresett befektetésein, ami rekord hozamnak számít az alap történetében - írja a Bloomberg.

A norvég állami vagyonalap portfólióját tavaly közel 67%-ban részvények és 31%-ban kötvények tették ki. Főként előbbinek és a jó részvénypiaci hangulatnak köszönhető, hogy 2017-ben 131 milliárd dollárt, tehát 13,7%-ot keresett befektetésein. Ennyi pénzt norvég koronában számítva megalapítása óta nem tudott zsebre tenni az alap.

Az alap vezetője, Yngve Slyngstad ugyanakkor kiemelte, hogy az egyre növekvő részvénypiaci kitettség egyben a jövőbeni hozamok volatlitásával is párosul. Az alap a világ összes tőzsdére bevezetett részvényének 1,4%-át birtokolja, a részvényportfólió nagy része passzív befektetés, mivel többnyire indexkövetésről van szó, de azért aktív befektetési vagyonkezelés is folyik az alapnál. Részben ez utóbbihoz tartozik, hogy a teljes kezelt vagyonon belüli részvénysúlyt igyekeznek 70% körülire emelni, és olyan területeken is igyekeznek befolyást szerezni maguknak az érintett vállalatoknál, mint vezetői fizetések, vállalati korrupció vagy fenntartható befektetések.

Az alap vezetője közleményében kiemelte azt is, hogy a vagyonalapi indulása óta összesen 4000 milliárdnyi norvég koronát nyert befektetésein, négyből egy korona pedig a tavalyi év kimagasló teljesítményének köszönhető. Tavaly az alap részvényportfóliója 19,4%-ot hozott, a kötvénybefektetések 3,3%-ot, míg az ingatlanbefektetések 7,5%-ot.

Az alap tavalyi legnagyobb részvénykitettségei közül kiemelhető az Apple, a Nestlé és a Royal Dutch Shell, míg a legnagyobb kötvénykitettsége amerikai, japán és német államkötvényekben volt. A norvég kormány tavaly 61 milliárd norvég koronát vett ki az alapból, hogy ellensúlyozza az olajárak miatti bevételkiesést a büdzsében.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/alapkezelok...

pörgetik az ingatlanokat

#813871 Koffein

A ma már 1100 milliárd dollárnyi vagyont kezelő norvég állami vagyonalap a Prologisszal közös alapjában 27 logisztikai ingatlantól szabadult meg, miközben több mint 29 millió dollárért egy másik ingatlanban szerzett részesedést - írja a Reuters.

A norvég alap még 2015 májusában vásárolt egy nagyobb ingatlanportfóliót, ennek egy részét értékesítette most. A Chicagóban, Floridában és New Jerseyben lévő ingatlanokért több mint 110 millió dollárt kapott az alap.

A közlemény szerint egy másik ingatlanba is bevásárolt San Franciscóban, a 45%-os részesedésért több mint 29 millió dollárt fizetett az alap.

https://www.portfolio.hu/finanszirozas/alapkezelok...


olajkorszak után

#810406 Koffein

Érdekes infó

"...a norvég kormány már évek óta csatornáz át az olajalapból pénzt a költségvetésbe. Az ősszel elfogadott 2018-as büdzsé alapján jövőre az olajalap 2,9 százalékát használják fel."

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/van-elet-...

Persze, amikor megkérdezik a Statoil vezérigazgatóját, hogy az olajkorszak végére készülnek-e, ő csupán azt mondja: „jó dolog, ha az ember több lábon áll.”

1milliárd fölött

#808061 Koffein Előzmény: #808059

azt a 0,18% ot nem lesz nehéz leépíteni, lehet, hogy már le is van építve :)

amúgy meglepett ez a lépés, hogy teljesen kivonulnak az olajpiacról... majd sasoljuk mik lesznek az új célpontok? mesterséges intelligencia, robotika?