Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

Re: A dokikat CSOK-olja Viktor

#761842 Margaretta Előzmény: #761839

Én már a lentebb feltett kérdésedre is azt válaszoltam volna, hogy a főorvos kapja a pénzt és az ő sziklaszilárd akarata, lobbija betonozza be a hálapénzt.

De már kezdenek olyan formációk is előbukkanni, mikor a főorvossal nem is találkozik a beteg. Például Budaörsön van a szakrendelőintézet emeletén kialakítva egynapos sebészet.

Interneten kiválasztod a sebészt, bejelentkezel hozzá vizsgálatra telefonon. Az adott időpontban hívnak be, nem kell várakoznod hosszasan. A vizsgálatért fizetsz 15ezer forintot. Ha műtét szükséges és a laboreredmények alapján megfelelsz az egynapos műtétre, adnak egy héten belüli időpontot és megműtenek, innentől ingyen megy. Ott egész konkrétan az altatóorvos nem fogad el hálapénzt, a műtőorvos is csak a varratszedéskor. Ha mész az időpontra megadott varratszedésre, szinte egyből rád kerül a sor, ott sem kell várakozni.

Tök, mintha nem is itthon lenne.

#761839 tozsdenyul Előzmény: #761825

A fizethetsz legálisan, és a hálapénz nem ugyanaz a kategória. A briteknél azért nincs, mert tudják mi a különbség...

A hálapénzröl amit gondolsz, az távol van a realitásoktól.

Maradjunk a mütéteknél.Pl Szívmütét, vagy császármetszés.

A sebésznek elöre fizetnek 50-300 ezret. A növérnek az esetek felében 5 ezret, a beteghordónak az esetek harmadában max 5 ezret.

A folyamathoz, míg a beteg sikeresen meg lesz mütve, köze van a háziorvosnak, a radiológusnak, a patológusnak, az altatóorvosnak, mindezek asszisztenseinek, az osztályos háttérnek, az intenzíves háttérnek, a sebészi csapatnak (2 sebész asszisztens, 2 mütös asszisztens), az adminisztratív csapatnak. Nagyjából 12 orvos, 6 asszisztens, 4 növér, 4 egyéb eü személyzet.

Vesd össze, hogy mit írtam, ki kap, mennyit. Az orvosok 1/12-e kapott.

Margaretta, sok esetben elöre kapják, meg gondolom, egy idö után kialakul a hatodik érzékük hozzá, hogy kitöl mire számíthatnak akár utólag is. Azt is tudják, milyen szöveget meg müsort kell leadni, aminek a fele ordas hazugság, de a beteg sokkal hálásabbnak érzi magát.

Közben veszélyezteti a betegek ellátását, megkárosítja a beteget, és még a kollégáit, munkatársait is.

A föorvos elteszi az 50-300 ezret, legyen csak naponta 2x.

25 másik kolléga, aki nélkül semmi nem lett volna, pedig 1000 Ft alatti órabérért dolgozik meg az ö pénzéért.

El lehet képzelni, mit tesz ez a hatékonysággal.

Meg el lehet képzelni, ki támogatja a hálapénzt, és ki nem.

#761827 Koffein Előzmény: #761825

én nem viszek semmit és nem fizetek semmit. holt komoly. a háziorvosom is várta egy időbe, majd felvilágosítottam, hogyha adnék, akkor az elveimmel menne szembe és ha a tükörbe néznék, akkor saját magamat kéne szembe köpnöm. harcolják ki a jobb állapotokat, ez az ő harcuk. szóval ne mond, hogy mindenki ad, mert nem így van.

#761825 prospero Előzmény: #761802

Briteknél ha jól tudom kétsebességes a rendszer, azaz fizethetsz legálisan a jobb szolgáltatásért, ezért nincs hálapénz.

Mit jelent, hogy érdemben kap valaki hálapénzt? 1000 - 5000 ft nem hálapénz betegenként? Szerintem majdnem mindenki fizet vagy visz ajándékot az orvosnak/ ápolónak. A 20% erős alábecslés, mivel magas a látencia, még Te sem tudhatod, hogy aki azt állítja, hogy nem kap/nem fogad el soha, az valójában így van-e. Nyilván aki nem kap, az nem érdemben kap, úgyhogy említésre sem érdemes...gondolatmeneted szerint.

De mindegy is, úgyis fideszes vagyok, bocs hogy hozzászóltam értelmetlen ötletedhez, amivel alsó hangon az orvosok többségét - kezdve a háziorvosoktól- bebörtönöznéd. Az, hogy 100 milliárdos béremelés kellene nincs ellenemre - maximum a Te fejedben, csak ezzel nem kezelted a betegek biztonságra hajtó problémáját, a béremeléssel nem tünne el a hálapénz a rendszerből.

Az is klassz lenne, ha a mindenkori kormány vagyonosodási vizsgálatokat indítana az orvosok ellen, különben, hogy bizonyítod, hogy érdemben kapott hálapénzt. Vagy elég lenne a beteg szava az orvoséval szemben? Jó kis boszorkányüldözés kerekedne belőle, persze akkor az lenne a baj, hogy hát nem ezt akartátok.

Ide jobb ötlet kellene, mert lassan évszázados tradícióról van szó.

#761824 Margaretta Előzmény: #761799

Oda lépne le az orvos, ahol büntetik a hálapénzt?

(Tételezzük fel, hogy a fizetést felemelték.)

#761823 Margaretta Előzmény: #761781

A hálapénzt sokan a műtét után, például varratkiszedéskor adják.

Honnan tudja az orvos, hogy ki fog adni? Azoktól az esetektől eltekintve, ahol előre kérik.

Eddig én úgy tudtam, hogy a várólisták a műtétek finanszírozása miatt alakulnak ki. Magyarul, nincs pénz a műtéthez. Nem így van?

#761820 Margaretta Előzmény: #761767

Az epehólyag kivétel témát járd körbe nagyon alaposan.

Az egyik ismerősöm így tett és úgy döntött, jobb, ha bennmarad.

#761807 rbbj11 Előzmény: #761796

Ausztriában az is büntetendö, ha elfogad egy kosár csokit a hivatalnok vagy az ápoló. Erröl ennyit. Mint mäs területeken is, nem kéne feltalälni semmi ujat, csak mäsolni labancokat.

#761802 tozsdenyul Előzmény: #761800

Mert fogalmad sincs az eü. valóságáról.

És/vagy fideszes vagy, akinek a korrupt, komcsi rendszerek elvböl tetszenek. És átsiklik afelett, hogy 100 milliárdos bérrendezésröl is szó volt, a büntetés mellett.

#761801 tozsdenyul Előzmény: #761799

Az orvosok jelentös része nem fogad el, még jelentösebb része nem kap. Kb 20% aki érdemben kap. A többi ellenérdekelt. A betegek jelentös része nem ad. Kb 20% aki érdemben ad.

Ha megfejted, melyik 20% az, aki kap, majd megérted.

Az eü. dolgozók 80%-t nem nagyon fenyegetné börtön, de a béremelésnek örülne, és összességében erre szavazna.

(és ez csak a rövid táv, a hosszú távú elönyökröl nem esett szó)

Tipikus posztkomcsi, átláthatatlan, korrupt, rosszul teljesítö rendszer, amin néhányan híznak. Olyasmi amit a jelen komcsi kormányunk preferál, ott is létrehozza, ahol eddig még nem volt.

#761800 prospero Előzmény: #761799

Szóval az orvosok 20%-a menjen börtönbe, és akkor az elvándorolt orvosok/ápolók hazatérnek, mert megszűnt a hálapénz? miért érzem úgy, hogy ez így hülyeség?

#761799 prospero Előzmény: #761794

Ha ellenérdekelt lenne ilyen arányban akkor nem lenne hálapénz rendszer. Az orvos nem fogadná el a hálapénzt, és a betegek nem adnák. Ellenérdekeltek papíron. Az első letöltendők után a maradék orvos is lelépne. Ilyen kevés orvos/ápoló mellett klassz lenne, ha a maradékot bebörtönöznéd.

#761796 walex Előzmény: #761794

Fel lehetne számolni,ha akarnák, de nem akarják.

Szigorú büntetési tételek, amelyik doki pedig előre kéri a lóvét, súlyosbító tényezőként figyelembe venni.

#761794 tozsdenyul Előzmény: #761789

Az orvoselvándorlásban ma a béreknél erösebb tényezö a hálapénz.

Azaz a hálapénz MIATT nincs orvos...

Melyik beteg és melyik orvos ellenérdekelt?

Az orvosok és eü. dolgozók 80%-a, a betegek 90%-a nem ellenérdekelt.

Felszámolni? Korrupció, büntetendö jövö évtöl kezdve. Letöltendövel.

Jövö évtöl emellé 100 milliárdos bérrendezés az eü-ben. Kb ennyi

#761793 prospero Előzmény: #761790

Rendben, de akkor betegként, kiszolgáltatottan nem érzed biztonságban magad, tehát érdekelt vagy a hálapénz adásban. Ha nem adsz elveszíted a kontroll illúzióját, ráadásul hátrányba kerülsz azzal aki mégis ad, annak ellenére, hogy senki nem ad.