Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNB lépései

Re: nincs cím

#723743 Kissherceg Előzmény: #720263

- Részben a devizaárfolyam-változások, részben pedig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott 1,5 milliárd dollár értékű devizakötvény február eleji lejárata miatt jelentősen, mintegy 400 milliárd forinttal, 11 588 milliárd forintra csökkent februárban a külföldi követelések állománya az előző hónaphoz képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az előzetes statisztikai mérleg adatokat csütörtökön.

Februárban csökkent a bankrendszer forintlikviditása, ami főként a kéthetes betétek átlagállományának kismértékű visszaesésében tükröződik: utóbbiak januárhoz képest 162,2 milliárd forinttal, 5145,1 milliárd forintra csökkentek az év második hónapjában. Az egynapos betétek átlagállománya 47,3 milliárd forinttal, 187,6 milliárd forintra emelkedett februárban.

A hitelintézetek bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz képest nőtt kissé: 8,5 milliárd forinttal 509,6 milliárdra emelkedett.

A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya februárban csökkent, amit részben a devizaárfolyam változások hatása, részben pedig egy ÁKK által kibocsátott, 1,5 milliárd dollár értékű devizakötvény február 3-i lejárata magyaráz. Utóbbi miatt a központi kormányzat betéteinek átlagos és hó végi állománya is jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest: az átlagállomány több mint 106 milliárd forinttal, 1477,6 milliárd forintra csökkent.

A lakossági devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásához, és konverziójához kapcsolódó euró eladási tendereken kötött swapokból származó forint követelések 60,8 milliárd forinttal, 2791,3 milliárd forintra csökkentek februárban januárhoz képest.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásos mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 7,1 milliárd forint volt, ami továbbra is mérsékelt nagyságú az 502,5 milliárd forintos tartalékkötelezettséghez képest. Februárban az egynapos bankközi kamatláb többnyire a kamatfolyosó alsó sávjában tartózkodott, a hónap utolsó napján azonban átlépte a sáv közepét, az alapkamat szintjét - írja az MNB.

Re: nincs cím

#720263 Kissherceg Előzmény: #719730

Az árak csökkenését jelző inflációs adatok miatt a jegybanki alapkamat mérséklésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa már márciusban dönthet az alacsonyabb alapkamatról.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésében idén az első három hónapban mínusz 0,1 százalékos éves inflációs rátával számolt, de már a januári adat után is úgy tűnik, hogy az előrejelzés nem fogja megállni a helyét. Az elemző szerint márciusban már csökkentheti az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa és három-négy lépésben az irányadó rátát a jelenlegi 2,1 százakról akár 1,5 százalékig vághatja.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy januárban az MNB decemberi inflációs alappályájánál 1 százalékponttal alacsonyabb lett a drágulás mértéke. Ennek nagy része ugyan az olajár esésével magyarázható, de jelentősen mérséklődtek a várakozások is - mondta. Az elemző szintén a jegybanki alapkamat márciusi csökkentésére számít.

Re: nincs cím

#700681 *Stiv* Előzmény: #700680

Államadósság meg 110 milliárd dollár, gazdasági analfabéták irányítják az országot..

Re: nincs cím

#700680 Waszeitung Előzmény: #700668

Egy fél órával ezelőtt olvastam éppen,egészen elképesztő a pénzszórás ilyen módja...

Re: nincs cím

#700668 Kissherceg Előzmény: #691672

Összesen százmilliárdnál is többet költ az új MNB ingatlanokra, Guarneri-hegedűre és Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására, egy 50+40 milliárdos tételről úgy döntöttek, hogy az arról szóló határozatokat nem verték nagy dobra. A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet. Ahogy a jegybank más testületei sem.

http://index.hu/gazdasag/2014/04/16/mnb-csr/

Re: nincs cím

#691672 birkanyiiroo Előzmény: #691638

"...nem piszkálom a forintot, amikor az őrült beszél vagy cselekszik,"

"... néha más a szó de az hogy játssza csak, mindig ugyanaz."

".. fizető s fizetett nézők, edzett optikák lesik mosolyát, nem kell félni nem bánt senkit!"

:)

Re: nincs cím

#691638 Grizzly Géza Előzmény: #691636

Arra a szintre már eljutottam, hogy nem piszkálom a forintot, amikor az őrült beszél vagy cselekszik, de hogy miért nem shortolom célirányosan ilyenkor, azt nem tudom ;)

Re: nincs cím

#691636 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #691627

Persze, hogy "vonít" a csontvázkereső, hiszen 300 alatti ojróval számolták a költségvetésnek nevezett izét! :-) Viszont az eddig sem jelentett problémát, hogy évente min 5-6 alkalommal fazonigazítást végezzenek rajta.

Délelőtt Vargamisi üzent…

#691627 Grizzly Géza

Délelőtt Vargamisi üzent neki hogy nem kellene erőlködni...

Szvsz ezzel eldőlt a kamatvágás sorsa,hisz egy igazi szabadságharcos nem tűrheti, hogy kioktassák ;)

ismét kamatvágás

#691623 Kissherceg

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 2,70 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Elemzők 10 bázispontos kamatcsökkentést vártak.

Az alapkamat kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában 7 százalékról enyhítési ciklusba kezdett a jegybank.

Pénzügyi elemzők azzal számoltak, hogy az MNB tovább lassítja a monetáris enyhítési ütemet, és óvatosabb hangvételre vált piaci kommunikációjában.

A legutóbbi, január 21-i ülésen 15 bázisponttal csökkent az alapkamat, noha az elemzők többsége már ekkor is ennél visszafogottabb, 10 bázispontos vágásra számított. Akkor a monetáris tanács hét tagja szavazta meg a 15 bázispontos kamatcsökkentést, egyedül Cinkotai János szavazott 10 bázispontos vágásra.