+425 bp
Törökök jó nagy, 425 bp (!) kamatemelés. Lehet próbálni húzódozni meg verbalizálni, de a lavinaszerű gyengülés megállítására esély csak a jó öreg drasztikus kamatemeléssel van - és minél később jön, annál nagyobbat kell emelni, teljesen fölösleges intervencióval elégetni a tartalékot. Azt nem tudni, hogy tartós hatása lesz-e, de talán egy kicsit le fog jönni a figyelem ezekről a hirtelen túl nagy popularitást kapott fejlődő eszközökről.
Argentínában is ügyködnek a csőd elkerülésén, ott azért erre nem sok esély van.
"The Argentine central bank, which lacks independence, this week is offering 25.89% on peso-denominated notes due in three months, a six percentage-point increase from the auction a week earlier. Despite the move, however, most economists say interest rates remain negative in Argentina and that the bank will need to push rates above 30% to have an impact on inflation, which is estimated at between 25% and 30%. "
wsj.com (kiemelés tőlem)
Amúgy az látszik, hogy minél kevésbé független egy jegybank, és se a török, se az argentín, se az orosz jegybank egyáltalán nem független, annál nagyobb gazdasági gond tud lenni. A független intézmények, tehát a klasszikus "fékek és ellensúlyok" hiánya az egyik legnagyobb probléma az ilyen autokrata rezsimekben - csak igazságtétel történik, amikor a piac (meg persze a belső tőkemenekítés) megszorongatja őket. Viszont ha a nyomás eredménye nem alapvető strukturális változás és a független intézmények kialakulása, tehát demokratizálódás és liberalizáció, ami egyúttal a globális versenyhez szükséges jobb alkalmazkodókézséget hoz, akkor a problémák majd újratermelődnek.
---
ajószűcs
Levélben kaptam a linket: Egy meghökkentően széleslátókörű, történelmi kitekintéssel is rendelkező és sok ábrát tartalmazó cikk egy magyar blogon a globalizáció hihetetlenül pozitív hatásairól. Azt hittem, csak én nyomom ezt a rizsát...
Nincsenek benne újdonságok, viszont szépen össze vannak szedve a dolgok és segít megérteni az éppen jelentős változáson átmenő világ működését. Éljen a fotelkalandor - amúgy kicsi a világ, mert asszem sejtem kicsoda írja, ha jó a tippem, akkor ő is járt latin szakra és ott és akkor volt előtte katona, ahol és amikor én is. :-) Egyébként más jellegű, nagyon szerteágazó témájú (indiai belpolitika, dákoromán elmélet, amerika erőszakos bűncselekmények zuhanása, Kuvait története stb.) kiváló posztok is olvashatók a blogján, érdemes böngészni, igazi globális horizontú magyar blog, amiből nagyon kevés van. Tehetség nem vész el, csak átalakul, éljen a jószűcs! A név onnan ered, hogy a nagykanizsai laktanya bölcsész előfelvettjei között 85-86-ban két Szűcs nevezetű is volt, az egyiket elneveztük rosszszűcsnek, a másikat jószűcsnek. :-) Egyébkét abból a bagázsból többen marha érdekes karriert futottak be, az egyik srác ma az EU fordítóirodájának vezetője, a másik büntetésvégrehajtási dandártábornok !, az EU iraki missziójának vezetője... Hm, haszontalan bölcsészek, mi?
http://fotelkalandor.blog.hu/2014/01/25/terkepek_amelyekbol_megerted_a_vilagot_4_a_globalizacio_igazi_arca
Remek passzusok is akadnak benne:
"Azzal az egyszerű mozdulattal, hogy a gyerek fogja reggel a dobozt, és kiskanállal jó vastagon megkeni a kenyerét Nutellával, az egész világon több ezer embernek ad munkát. A brazil nádvágóktól a maláj farmerekig, az ukrán tengerészektől az argentin gyári munkásokig, az olasz formatervezőktől az indiai kereskedőkig az egész világ azon dolgozik, hogy a mi gyerekünk jóllakjon. Borzasztó? Rémisztő? Szerintem inkább csodálatos és lenyűgöző. Igen, átélhetően pozitív lenne, ha egyszer is készülne olyan médiatermék, ahol a multinacionális vállalat nem a főgonosz szerepét töltené be. (Ilyen még nem készült.)"
"1970 és 2005 között 80%-kal csökkent a világon a legszegényebbek aránya. 1,4 milliárd embernek lett radikálisan jobb az élete, amit alapvetően annak köszönhet, hogy az országa nincs bezárva, nem csak a szomszéd ugyanolyan csórónak adhatja el a termékeit és a munkaerejét"
"Milyen mesterterv már az, amelyik egyszerre képes mozgatni a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságát, amelyik mégiscsak meghatározza az egyik legfontosabb szereplő viselkedését, a Google-t, amelyik a technológiát adja, az Európai Bizottságot, az Exxon Mobilt, a nigériai elnököt és ki tudja még ki mindenkit egyszerre? Mennyi a realitása, hogy mindenki és mindenkinek az ellensége mögött is van valaki - és ez a valaki ugyanaz? Bár tenném hozzá, ha van háttérhatalom (viccelek), és ilyen dolgokat talál ki (mint a globalizáció), akkor nem csak baromi ügyes, de kimondottan jóindulatú is. "
:-)
---
Orosz témához. Valószínűleg nem csak a tőkemenekítés ölt elképesztő méreteket Oroszoroszágból (nem bíznak a rezsimben, és joggal, csak 2013-ban 65 mrd usd hagyta el az országot), hanem az orosz középosztály fizikai migrációja is nagyon erős trend a biztonságos jogrendű EU-ba. Ezt éppen onnan veszem le, hogy nézegettem a hírdetéseket az airbnb-n, sokat meg lehet tudni belőle egy-egy országról vagy városról, és pl. meghökkenve láttam, hogy a Tenerifén lakást kiadók között szinte 50% az orosz nyelvű hírdetés, tehát nem csak a tulaj ruszki, de orosz nyaralókra is számít, valószínűleg már külön kolóniájuk van ott. Mindenhol jobb ahol jogállam van, mint otthon, menekülés van ezerrel a putyini Oroszországból.
Itt épp 6-ból 5 (!) az orosz hírdetés.