Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Hódok akadályozták meg az olajkatasztrófa terjedését

#618733 Netmaster

"Az utahi Willard Bay Nemzeti Park hat hódját joggal nevezhetjük szuperhősöknek, miután megállították az olaj beszivárgását az öbölbe és a mocsárba. Sajnos hárman közülük életüket veszítették, miközben a család azt a gátat építette, amelyik megállította az olaj terjedését.

A 27 000 gallonnyi (több, mint 121 000 liter) kőolaj egy megrepedt Chevron csőből kezdett el szivárogni múlt héten. A cső Salt Lake City és Spokane, WA, között fut. Az elmúlt három év alatt a cső háromszor sérült meg eddig.

A hódokat az észak utahi Vadállat Rehabilitációs Központba szállították. Az önkéntesek hat órán át tisztították az állatokat, hogy teljesen megszabaduljanak az olajtól és 40 flakon Dawn mosogatószert használtak fel a célra.

Három hód égési sérüléseket szenvedett, bőrük és szemük is károsodott, szőrük nagy része kihullott. Ők speciális ellátást és gyógyszereket kapnak, hogy sebeik megfelelően begyógyuljanak és megelőzzék a szövődmények kialakulását. Kettő közülük még nincs egy éves sem, a harmadik hód pedig fiatal anyuka."

http://greenpeace.blog.hu/2013/04/30/hodok_akadalyoztak_meg_az_olajkatasztrofa_terjedeset

Európa utolsó vadonjainak egyike veszhet el Kovásznában

#617912 Netmaster

"Kovászna nagy részben érintetlen vagy csak enyhén bolygatott erdei Európában szinte páratlan változatosságú élővilágot őriznek. Olyan élővilágot, melyben az emberek közössége is évszázadokon át megtalálta a helyét és módját annak, hogyan lehet fenntarthatóan, a természettel együttműködve gazdálkodni és élni. Ritka ökológiai értelemben vett társulás, amelyen az ember nem uralkodik, hanem része annak, valóságosan, kézzelfoghatóan. A székelység a mai napig őrzi a hagyományos, természetközeli gazdálkodási módokat, a „kétlóerős” szántástól a vándorló pásztorkodásig. A növények termesztésében és házi állatok tartásában jelen lévő sokféleséget és természetes célszerűséget a kontinens (már-már a világ) más részein csak az „újszülött” ökotudatos biogazdák próbálják újra felfedezni. Az itt élők nem váltak „ökotudatossá”. Ők azok maradtak. Szerves fejlődésben.

Természetesen az itt található kiváló minőségű faanyagra alapozva kialakult a fakitermelés, fafeldolgozás ipara. A terület számos kisvállalkozó faiparosnak, munkásainak és családjaiknak nyújt megélhetést. Ezek a szakemberek és mesteremberek jól ismerik az erdőket, tisztában vannak vele, milyen felbecsülhetetlen értéket jelentenek és ennek megfelelően bánnak a fáival, faanyagával. Hosszú távon gondolkodnak az erdőkben, annak tudatában és szándékában, hogy felnövő generációik is ott élhessenek, megélhessenek.A „szervetlen” fejlődés, illetve fejlesztés persze ezt a vidéket is elérte. A fiatalok elvándorlása egy jobb – vagy inkább könnyebb – élet reményében innen is megindult, „cserébe” érkeznek a modern, teljesen automatizált élet és termelés messziről jövő képviselői, az olcsó munkaerő és nyersanyag biztosította többletprofit reményében. Politikai erők, üzleti érdekeltek, illetve a gazdasági válság és rossz irányú fejlesztéspolitikák miatt munka és megélhetés nélkül maradottak támogatják a megtelepedésüket, átengedve nekik az itt élő közösség valódi, őket megillető kincseit, hogy azok szedjék hasznait. A helyi gazdálkodók, vállalkozások és a még éppen fenntartható életközösséget féltő embereket tömörítő és képviselő civil szervezetek elszántan, de egyre reménytelenebbül próbálják menteni a menthetőt.

Az utóbbi hetekben a Holzindustrie Schweghofer óriásberuházása kavarta fel az indulatokat. A cég 150 milliós befektetéssel létesíthet gyárat Réty határában, melyben évi 800.000 köbméter fa feldolgozását tervezik hivatalos közleményük szerint. A közlemény 650 új munkahely teremtését közvetlenül, 2000-et pedig közvetve generáltan ígér.

A helyi faiparosok és a természeti környezetért aggódók máshogy számolnak. Ők a gazdasági diverzitás beszűkülése miatt kisüzemek tömeges bezárását és akár 20 000 ember megélhetésének veszélyeztetését látják a jövőben. Az biológiai sokféleség csökkenését, nagymérvű tájképi rombolást, az árvízveszély fokozódását, környezet-egészségügyi problémákat, az ökológiai egyensúly, a természettel való fenntartható együttműködés végzetes és végleges megbomlását vizionálják a környezetvédelmi szakemberek, civilek.

Aggodalmaikat foglalták össze az alábbi linken elérhető nyílt levélben és petícióban. A petíciót bárki aláírhatja és szerencsére gyűlnek is a támogatók"

http://greenfo.hu/hirek/2013/04/28/europa-utolso-vadonjainak-egyike-veszhet-el-kovasznaban

http://www.sepsiszentgyorgy.info/component/petitions/?view=petition&id=198

Brutális a kínai vízszennyezés

#607502 Netmaster

"Kína tengerpartjánál a vizek egyre súlyosabban szennyezettek, tavaly egyes helyeken több mint 50 százalékkal nőtt a szennyezett terület 2011-hez képest - adta hírül a kínai média az állami óceánhivatal jelentése alapján csütörtökön. A legrosszabb állapotban lévő területek nagysága 68 ezer négyzetkilométer, 24 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy Kína part menti vizeinek jelentős részén nem ajánlatos az úszás, a haltenyésztés, de a területek kikötőépítésére és más ipari célokra sem javasoltak.

A környezetszennyezés, az ökoszisztéma károsodása továbbra is súlyos - állapította meg az éves beszámoló alapján a hivatali közlemény. Tényként közli azt is, hogy a tengervízbe engedett szennyező anyagok mennyisége 72 megfigyelt folyóból meghaladta a 17 millió tonnát. Ebből 46 ezer tonna volt nehézfém, de 93 ezer tonna olaj is jutott a tengerbe - számolt be összeállításában a China Daily című angol nyelvű napilap. A szemét 80 százaléka műanyag hulladék formájában került a vízbe. Az észak-kínai Pohai-tenger partvidékének például 80 százalékát gyárak borítják, vagy építkezések folynak rajta, s mindössze öt százaléka maradt meg természetes állapotában."

http://index.hu/tudomany/2013/03/21/brutalis_a_kinai_vizszennyezes/

China's Skies: Toxic levels of pollution

#594278 Netmaster

"No country in history has become a major industrial power without creating a legacy of environmental damage. China is clearly not an exception. The speed and scale of China's rise has brought an unprecedented pollution problem. Public health is reeling. Pollution has made cancer China's leading cause of death according to the Ministry of Health. Ambient air pollution alone is blamed for hundreds of thousands of deaths each year. The factories and spewing automobile engines recently caused hundreds of flights to be cancelled in and around Beijing. Stores are selling out of face masks and the government struggles to figure out this political challenge and provide relief of the long-term burden on its people."

http://www.boston.com/bigpicture/2013/01/chinas_skies_toxic_levels_of_p.html

A kínai gazdasági csoda egyik súlyos ára.

Közel a vég: Örökre eltűnnek ezek a szépségek a Földről?

#594206 Netmaster

"A Sierra Nevada legdélibb nemzeti parkjában, a híres Sequioa Nemzeti Parkban törnek ugyanis az ég felé azok a csodás mamutfenyők, amelyek - németországi barnaszéntelepeken talált leletek szerint - valamikor évmilliókkal ezelőtt, még itt, a mi mérsékelt égövünkben is vidáman meredeztek. Ám okos és alapos kutatók szerint csupán idő kérdése hogy az amerikai partokról is eltűnjenek!

Az ausztráliai James Cook Egyetem kutatóinak most közzétett tanulmánya szerint ugyanis a világ legnagyobb fái ijesztő gyorsasággal pusztulnak. William Laurance, a James Cook Egyetem vezető kutatója a Science című folyóiratnak beszélt erről, s azt állítja, hogy a planéta legnagyobb élő organizmusai vannak eltűnőben, azok, amelyek ráadásul kulcsszerepet játszanak világunk működésének szabályozásában. A pusztulás oka - vajon meglepő ez? - a mamutfenyő-erdők rendszeres ritkítása, és a természeti környezet romlása. Igaz, a kipusztulás nem „csak" az amerikai parti mamutfenyőket fenyegeti, hanem a latin-amerikai és az ázsiai erdők fáit, sőt, a tanzániai baobab-fákat is.

Az ausztrál kutatók, együttműködve egyébként az amerikai Washington Egyetem munkatársaival, svéd erdészeteket tanulmányoztak, egészen az 1860-as esztendőkig visszamenőleg, s azt találták, hogy a száz-háromszáz éves nagy fák - köztük az amerikai fenyők és a kaliforniai parti mamutfenyők is, a maguk kemény vörös faanyagával - az átlagosnál tízszer gyorsabban pusztulnak. Ennek oka azonban „csak" részben a fairtás (a vörös faanyag ugyanis rendkívül kemény és ellenálló s ezért kivált értékes), a nyomósabb ok a gyorsan változó klíma, a globális felmelegedés, amely párosul az agresszív tereprendezéssel és építkezéssel."

http://hetivalasz.hu/kronika/a-vilag-legnagyobb-fai-ijeszto-gyorsasaggal-pusztulnak-59513/

Gyűrűk egy életre - Gizi és Bendegúz megjelölése (HELICON LIFE rövidfilmek - 3. rész)

#593921 Netmaster

Tollas mostohák - Gizi és Bendegúz a sasfészekben (HELICON LIFE rövidfilmek - 2. rész)

#593559 Netmaster