Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: nincs cím

#612131 Ibiza Előzmény: #575352

: "Én a részemről 3 földrészen élnék (MO-Ázsia-Földközi tenger-dél-közép-észak amerikai szigetek) egy hazai bázisponttal.. külföldön bérelt dolgokat használnék..

ez kb összesen 10-12millió eur.. 3-4mil. vagyonelem 6-8mill portfólió.."

én ezt írtam, ennek a fedezete a fenti összeg.. egy jó hajót, jó házat heti 10-12E Eurért lehet bérelni..

Ha azt nézem van Magyarországon kb 300millióért csetreszeid.... évente 3-4 alkalommal elmész pihenni ez kb 8guriga/év, a rezsid kb 500/hó,..a költésed kb 800e/hó,..ez összesen app 2milka/hó 24milka/év.

akkor kb 260millió kell hozzá.. az 5% amortizáció t is rászámolva..kb 10% hozammal.

tehát kb 500-600millió Ft ami már roppant kellemes gazdag alapkészlet ,)"

ez egy korábbi beírásom

Re: nincs cím

#612128 Ibiza Előzmény: #612127

nem írtam összegeket mert értelmetlen..

1 fős középréteg vagy jólét azonnal elillan ha megnősül és lesz 3 gyereke..

nyílvánvaló az is..van egy tól ig..ez egyikből másikba átmenet.

sztem - alacsony jövde…

#612127 Ibiza

sztem

- alacsony jövdelmű az aki hónapról hónapra él,nincs vagy nem jelentős a megtakarítása. Teljes mértékben kiszolgáltatott a társadalmi és piaci változásoknak.

- középréteg az aki tudatosan él. Európai szinvonalat engedhet meg magának étterem zene kultúra fodrász...a jövedelmének a 20-30%-ával szabadon rendelkezik rendszeresen megtakarít évente 1-2 alkalommal pihen "nyaral" tudatosan tervezetten vesz részt a fogyasztásban.A jövedelemtermelésben tevékenyen részt vesz..magyarul dolgozik.

-jómódú az aki jövedelme 40%ával szabadon rendelkezik, befektetésekkel és tökejövedelmekkel bír, vásárlása tudatos de bármikor megvehet kisebb vagyonelemeket.(mondjuk 5-10millióig) Évi 2-4 alkalommal nyaral. A jövedelemtermelésben részben vesz részt..

- gazdag az akinek jelentős vagyonelemei vannak minőségi életet él, minőségi anyagok eszközök veszik körül. Jövedelme jelentősen meghaladja a költségeit. Jövedelme van ingatlanokból befektetett eszközökből esetleg termelő egységekből. Kölcsöntőkét is jó hatásfokkal működtet. Vásárlásait csak a döntésétől függ. Globális életet él, az élete egy nyaralás..de ez saját döntésétől függ.

Re: közép/felsőosztály

#612114 xmann Előzmény: #612113

Ez az összeg , ezek a számok tehát a tőke jövedelmeket is tükrözik!

#612113 xmann Előzmény: #612065

A KSH adatai mind a munkajövedelmet mind az egyéb , pl osztalekjovedelmet tükrözik !!!! Olvasd el a definiciot

#612109 lagwagoner Előzmény: #612103

És ha tanár, bérszámfejt, van tőkejövedelme és földje az mi?

Ez a besorolás idejét múlt szerintem. Még ha kezdem érteni, amit be akarsz bizonyítani.

De a te rendszeredben is benne van, hogy régen, hogy alakult ez ki: vagyon alapján és ez hogy viszonyult arányaiban az össz. társadalomhoz.

Igaz te érzékelteted a pozíció szükségességét is.

#612103 Előzmény: #612092

Maradjunk annál, hogy van arisztokrácia, van nagypolgár, középpolgár és kispolgár. Ezek viszonylag jól körülhatárolható fogalmak, nem kell azon annyit gondolkodni, mint ahogy elsőre látszik:

- Munkásosztály (fizikai és alsó szintű adminisztratív)

- Kispolgár (közép-felsővezető alkalmazott, tanárok, általános orvosok)

- Középpolgár (már van alkalmazottja, vállalkozik, tőzsdézik, szanorvos)

- Nagypolgár (gyáros, iparos)

- Arisztokrácia (földbirtokosok, hatalmas vagyonok birtokosai, tőzsdemogul)

Ami itt némileg bekavar a képbe az az, hogy manapság a bérezés teljesen kaotikussá vált, így egy tanár a munkásosztályba kerülhet, de egy banki alkalmazott akár középpolgárnak is érezheti magát. És ez Európában totálisan össze-vissza van már, de ettől még a fenti besorolás sokkal inkább mutatja, hogy miről is szól, illetve miről kellene szólnia az alsó, közép és felsőosztálynak.

Egyébként csak gondolj bele a háború előtt volt több mint 3000(!) kastélya csak a mai Magyarországnak, vagyis nagy Magyarországnak lehetett vagy 6-8000 kastélya, ami azért elég széles felső osztályt jelentett önmagában. És ez csak egy példa arra, hogy mennyire káosz van ma ebben a kérdésben is, mert valójában ma Magyarországon NINCS felső osztály sem, van pár ultragazdag ember, egy viszonylag széles és szélsőséges értékekkel bíró középosztály és egyébként egy hatalmas alsó osztály maradt a cucializmus után, ami ugye valójában a teljes közép és felsőosztályt felszámolva "emelte fel" az alsó osztályba tartozókat.

#612101 lagwagoner Előzmény: #612091

"a bevételei jóval meghaladják a kiadásait, ráadásul mindezt úgy, hogy nem is dolgozik érte munkahelyen, és ha valami történik is a jövedelemforrásával, a felhalmozott javaiból akkor is kényelmesen megél ő is, meg még az unokája is. És ez nem a felső osztály, nem elírás volt részemről."

Ez a világ lakosságának 1%-ra igaz, és bármi ami a felső 1%-ra jellemző, az felső! Ami a 0,01%-ra az elit.

#612100 lagwagoner Előzmény: #612095

Mi alapján határozod meg hogy mi a felső/közép/alsóosztály (nem azt kérdem, hogy szerinted az mi, azt írtad). Ez alapján az Audi A6 az alsó osztály.

Mi a szabályrendszer? Mikor és hol élt a vagyoni helyzete (!) alapján a mediánba tartozó (+/- 20%) lakosság unokája is a vagyonforrásból?

#612098 lagwagoner Előzmény: #612091

"én azt írom, hogy egy középosztálybelinek a bevételei jóval meghaladják a kiadásait,"

Na és mennyivel? Mekkora a szorzó?

"hogy nem is dolgozik érte munkahelyen,"

Ez miért fontos kitétel? Mert ha nem munkahelyén dolgozik, az mivel más? Akkor is dolgozik?

" a felhalmozott javaiból akkor is kényelmesen megél ő is, meg még az unokája is. "

Mivel ez a világ lakosságának az 1%-a (ha nem a fél), ezért a matematika alapján, de: ez a felső.

#612092 lagwagoner Előzmény: #612079

"Egyebekben lejjebb írtam azt is, hogy nem volt rossz az a besorolás, hogy ház, két auto, akármi, hogy az már a középosztály alja."

Aki lakásban lakik, és egy autója van, havonta marad neki 100e HUF pénze (amit vagy elkölt vagy megtakarít), az már alsó osztály?

Még mindig nem értem, hogy a te felfogásodban mitől alsó az alsó mitől felső a felső. Csak relatív összehasonlításon megy vagy nem?

A te analógiádat követve én is kijelenthetném, hogy a világ 20 irányító családja a felső osztály, ami ez alatt van az meg alsó.

#612091 Előzmény: #612080

Nem egészen érted, amire gondoltam, én azt írom, hogy egy középosztálybelinek a bevételei jóval meghaladják a kiadásait, ráadásul mindezt úgy, hogy nem is dolgozik érte munkahelyen, és ha valami történik is a jövedelemforrásával, a felhalmozott javaiból akkor is kényelmesen megél ő is, meg még az unokája is. És ez nem a felső osztály, nem elírás volt részemről.

#612085 lagwagoner Előzmény: #612078

"Az 1 milliárd forint még elég necces összeg, főleg ha a felsőosztálybeli életszínvonalat is meg akarod teremteni a vagyonhoz. Ahhoz azért ez még kevés. Minden látszat ellenére."

Mondtam ez nem felsőosztály, hanem elit. Az Audi A8-at ne keverjük a Bentleyvel. Tudod 1% vs 99%. Az pedig itthon kb. 1-2M/hó nettó bevétel.

#612080 lagwagoner Előzmény: #612076

"Mondjuk nem talál munkát 10 évig. Vagy csak valami egészen kis fizetést adót."

Azt mondtad múltkor, hogy nem kell nagy tartalék versenyképes fizu esetén. Aki 10 évig várja a csodát az meg is érdemli, ha betegség éri az más....de szélsőséges szcenáriók mindig vannak....amik fifognak rajtunk.

"AMIG VAN tartaléka. És utána?"

10 évig here vere? aki 10 millát összekuporgat azt nem olyan fából faragták :-)

"Akkor az nem az általa megszerzett vagyon. És ebben az esetben a fenntartása is gondot fog neki okozni."

Az eladott ingatlannak? Hisz már eladta. Vagy a vagyon okoz gondot? 10 millió? Nem hiszem hogy az kezelhetetlen, ha van kis racionalitása.

#612079 Előzmény: #612077

Még egyszer leírom, próbáljad meg érteni: az alkalmazottak fizetési listáján tartózkodik felső decilisében és nem a társadalom felső deciliséről értekezünk.

Amiről te értekezel az az, hogy "mi számít jó fizetésnek".

Természetesen a 12 éves fizuból nem lehet 500M vagyont összegyűjteni, pont erről értekeztem, hogy alkalmazottból még középosztálybeli sem igazán válhat. Egyebekben lejjebb írtam azt is, hogy nem volt rossz az a besorolás, hogy ház, két auto, akármi, hogy az már a középosztály alja.

#612078 Előzmény: #612071

Felőlem felvihetjük 7 millió dollárra, amit az amerikaiak már úgy néznek, hogy "az már gazdagnak számít", vagy arra a 20 millióra, ami "jobb helyeken" a privát bankolsá alsó határa.

Az 1 milliárd forint még elég necces összeg, főleg ha a felsőosztálybeli életszínvonalat is meg akarod teremteni a vagyonhoz. Ahhoz azért ez még kevés. Minden látszat ellenére.

#612077 lagwagoner Előzmény: #612073

Világosan látszik a grafikonból, hogy bruttó 40 000/EUR/kereső/év már a 10. decilisben van nyugaton is!

Vagy a 12 000 000-s éves fizuból össze lehet gyűjteni az 500 M-s összvagyont?

#612076 Előzmény: #612067

"Ott a többmilliós dollár fizuval rendelkezők is tönkrementek, a tönkremenetel nem jövedelemfüggő, hanem költségvetés függő."

Ajánlom figyelmedbe a "csak egy lövés" című filmet, ami pontosan azt mutatja be, hogy ha valaki jövedelemből él és feléli azt, akkor mi lesz annak az eredménye. Ugyanakkor pont ez mutatja azt, hogy bármekkora is az a fizetés, attól még nem lesz valaki a középosztály része. Csak úgy fog kinézni, mintha ott lenne. Ismerős ez Magyarország esetében? Hajjaj... de mennyire.

"Ráadásul nem értem: 24 hónap alatt elvileg talál munkát, sőt át is képezheti magát. 24 hónap X 150 000= 3 600 000, tehát a 10 M-s vagyonból még mindig maradt 6,4M HUF. Sőt kamatokkal a fogyasztás visszavételével még több is. Szóval nem értem a felvetésedet."

Mondjuk nem talál munkát 10 évig. Vagy csak valami egészen kis fizetést adót.

"Szóval egy ilyen "formula" még nyugaton irigylésre méltó: Nem kell lakhatásra költenie, van tartaléka, van TB."

AMIG VAN tartaléka. És utána?

"A 10 M keletkezhet úgy , hogy kisebb lakásba költözik vagy örököl egy ingatlant (a MO-i ingatlantulajdonlás arányát figyelembe véve ez nem irreális)."

Akkor az nem az általa megszerzett vagyon. És ebben az esetben a fenntartása is gondot fog neki okozni.

#612074 prospero Előzmény: #612069

Ezért is tartom értelmetlennek, hogy a 450 eFt/hó fizetéssel rendelkezőt már "gazdagnak" kell tekinteni, főleg, ha gyerekek is vannak...