Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: közép/felsőosztály

#612073 Előzmény: #612059

"Azaz azokat akiket Ti a mai magyar középosztály alsó részébe soroltok, azok valójában az európai létminimumom élnek Európában..."

És nem azon van a lényeg, hogy mennyit keresnek.

Azon van a lényeg, hogy úgy élnek, mint ahogy ott a létminimumosok. Ez pedig élből kizárja a középosztályságot.

#612071 lagwagoner Előzmény: #612068

Ezt figyelembe véve is erős túlzás tőled, hogy a középosztály felső széle az 500-1000 M HUF-nál van!

#612069 lagwagoner Előzmény: #612063

Nagyon kevés ez a párosítás: általában az egyik fél kevesebbet keres a másiknál. Pl. bruttó 350e+150e (Gyes, táppénz stb. miatt is).

#612068 Előzmény: #611970

Azt vedd észre, hogy a társadalmi osztályokat a munkásosztály fizetése alapján akarod definiálni. Ez nem fog menni, mert ezeknek nincs köze egymáshoz, egy középszintű vállalkozó sem elhelyezhető ezen a listán, egy jól menő vállalkozó, tőzsdés, egyéb jövedelmet szerző pedig egyáltalán nem fog rajta szerepelni. Ezért nincs értelme a társadalmat fizetések alapján rangsorolni, mert EZEKKEL a fizetésekkel a középosztályig juthatsz el. Persze kivétel van, volt tavaly is, aki majd' 1 milliárd(!) forint után SZJA-zott, de azért ez az igen erős kivétel kategóriája, ami egyebekben csúnyán eltorzítja a statisztikát, hiszen 1 ember fizeti az SZJA 1 ezrelékét...

#612067 lagwagoner Előzmény: #612062

"Egy középosztálybelire nem lehet igaz az, hogy a munkahelye elveszítése teljesen tönkretegye."

Miért is ne? Nézd meg a brókerarcok c filmet pl. Ott a többmilliós dollár fizuval rendelkezők is tönkrementek, a tönkremenetel nem jövedelemfüggő, hanem költségvetés függő. Ráadásul nem értem: 24 hónap alatt elvileg talál munkát, sőt át is képezheti magát. 24 hónap X 150 000= 3 600 000, tehát a 10 M-s vagyonból még mindig maradt 6,4M HUF. Sőt kamatokkal a fogyasztás visszavételével még több is. Szóval nem értem a felvetésedet.

Szóval egy ilyen "formula" még nyugaton irigylésre méltó: Nem kell lakhatásra költenie, van tartaléka, van TB.

A 10 M keletkezhet úgy , hogy kisebb lakásba költözik vagy örököl egy ingatlant (a MO-i ingatlantulajdonlás arányát figyelembe véve ez nem irreális).

#612065 Előzmény: #611945

Lagwagoner, az alapvető probléma ott kezdődik, hogy te a fizetések alapján akarod az osztályokat rangsorolni, holott a fizetés élből ALKALMAZOTTAT jelent és nem például cégtulajdonost. Ennek megfelelően bármennyire nem tetszik a kifejezés, de te a munkásosztály arisztokráciáját akarod definiálni, ami lássuk be, nem kicsit mulatságos, amikor nyugaton a felsőosztályt az arisztokrácia, a földbirtokosok, a multik magántulajdonosai, egy Bill Gates, egy Soros György, vagy akár II. Erzsébet jelenti.

Egyszerűen azt kellene meglátnod, hogy ennek a társadalmi osztályokhoz semmi köze nincs, ahogy már írtam, az alkalmazott mind egyszerűkispolgár, mert a saját erejéből tartja fenn magát, a középpolgárság feltétele az, hogy már más is dolgozzon neki.

Attól, hogy van, aki jól keres, attól még nem fog tudni nagyot ugrani, mert a milliós fizetés sem képes arra, hogy a felső osztályba eljuttasson. Ahhoz a fizetés kevés, ha jobban megnézed a nagy multik felsővezetését, akkor ott is marginális a fizetés, az igazi pénzek az IT tagságokban és a részvényopciókban rejlenek. És így és ebből lehet milliárdokat csinálni, fizetésből nem.

Namármost, mivel Magyarország nagy része alkalmazott (ha egyáltalán van munkalehetősége), ezért van az, hogy ezt MUSZÁJ az alsó osztályba sorolni, ami alatt nem az "ALJA", hanem az alsó-közép-felső osztályba sorolást értem és semmiféle pejoratív gondolatot nem társítok hozzá. Egyszerűen a lakosság nagy része arra is képtelen, hogy 60.000 Ft váratlan kiadást fedezzen, hát hogy értekezhetnénk már középosztályról ebben az esetben?

#612063 prospero Előzmény: #611983

Adóbevallások szerint az adóbevallók 30%-anak van 4 millió forint felett az éves jövedelme...1,5 millió embernek, két kereső esetén már meg is közelíti az 1 millió forintot a család bevétele, de ez nem gazdagság...

#612062 Előzmény: #611939

"Szóval teljesen meglepődöm azon, hogy Magyarországon pl. egy 150eHUF/hó/fő bevételű + 15 M HUF-os ingatlan tulajdonnal és 10 M HUF-szabad nettó pü-i vagyonnal rendelkező embert te alsó osztálynak titulálsz....pusztán azért, már bocsánat, mert csupán számtani átlagolod a vagyonokat, ami egy számítási torzítás."

Gondolkozz! 150eFt/hó/fő esetében sem 10M szabad pénzügyi vagyon, sem 15M ingatlan nem jön össze. De tegyük fel, hogy igaz a fenti állítás egy 45 éves emberre. Elveszíti a munkáját. Mi fog vele történni? Egy középosztálybelire nem lehet igaz az, hogy a munkahelye elveszítése teljesen tönkretegye. Az általad említett példában elég egy elbocsájtás és az illető megtakarítása pár év alatt elűnik.

"Nonszensz: ez alapján 9,8 M ember Magyarosrzágon az alsóosztályba tartozik."

Pontosan így van. És pontosan erre írtam, hogy ez a nagyon nagy baj, az hogy nincs széles középosztály.

"(amúgy Svájcban is az átlag pü-i vagyon 60M HUF/főnek felel meg, akkor ők is alsó osztályba tartoznak?)"

Nem véletlen, hogy Svájcban sokkal jobban élnek, és hogy nem szembesülnek azzal a problémával amivel mi. Ugyanis ott az átlag pénzügyi vagyon úgy oszlik meg, hogy kevesek kezében vagy elképesztő vagyon, utána pedig nagyon sokak kezében ezzel egyenértékű vagyon. És ennek következtében alacsony sávban élők száma nem haladja meg látványosan a középosztályét. Nálunk éppen az a baj, hogy ez fordítva van.

#612059 prospero Előzmény: #611998

http://pogiblog.postr.hu/ki-mennyit-keres-europaban

"Még ennél is megdöbbentőbb, ha az kérdezzük, ki él valódi középosztályi színvonalon Kelet-Európában. Szinte senki. Ahogy az ábrából is látszik, az a jövedelemszint, ahol a társadalom közepe keres Kelet-Európában, megfelel annak, ahol az alsó 20%, nem egy esetben az alsó 10% végzödik Nyugaton!!!"

"A konvergált árak miatt ma már meg lehetne állapítani egy európai létminimumot, aminél kevesebből fizikai, szellemi és lelki egészségkárosodás nélkül lehetetlen megélni. Ez valahol €5-6000 éves jövedelem környékén van, adóelvonástól függően."

Ez 1,8 millió forint éves szinten, havi 150 ezer nettóval. Azaz azokat akiket Ti a mai magyar középosztály alsó részébe soroltok, azok valójában az európai létminimumom élnek Európában...

#611999 lagwagoner Előzmény: #611998

xmann (KSH) ezt szépen leírta. Egyébként érdekérvényesítésnél meg igen is kell erre hivatkozni, hogy EU-s tagok vagyunk: a törvényeket harmonizálták, az árakat is (kivéve szerencsére az ingatlanoknál, hisz szerencsére az keresletfüggő), és a fizukkal mi van?

#611998 Előzmény: #611994

Már ha az EU-t egy kontinensnyi országnak tekinted, szerintem meg messze van még attól. Amíg meg ez nincs így, addig Magyarországon belül érdemes meghatározni mi is az a középosztály.

#611994 lagwagoner Előzmény: #611990

Nos, mivel az ember előtt legyen egy jobb összehasonlítási alap, hasonlítsuk magunkat az EU-hoz (ha már tagok vagyunk); ha megnézem ezt az ábrát, azt mondanám bruttó 25 000 EUR/ÉV/kereső +/- 20%. Kb. ez a középosztály.

#611992 Ibiza Előzmény: #611971

korábban már volt róla szó..ott beírtam..azóta nem változott.

#611990 Előzmény: #611653

Ha a középosztály szóban benne van, hogy közép, éppen ezért nem gondolom, hogy a középosztálynak Magyarországon is ugyanazt kellene jelentenie, mint Németországban vagy Etiópiában. Éppen ezért a ma divatos, "Magyarországon nincs is középosztály" szöveg jó nagy marhaság, hiszen ez abból indul ki, hogy Nyugat-Európában milyen a középosztály.

#611988 lagwagoner Előzmény: #611983

Én is a magyar felső tízezerre ilyen 250-500 millió forintos/összvagyont olvastam.

#611983 xmann Előzmény: #611970

Oda van írva: 2010-ben nettó 130 000 forint /FŐ. Ezért írtam hogy ez egy 4tagú családnál 520 000 forint/hó/család. Hozzáadva a feketegazdaságot meg egy kis jóindulatot, a magyar felső tized jövedelme 1 millió forint/átlagcsalád. Ezek a gazdagok.

A privbank felmérésekből meg azt tudjuk, amit már korábban írtam, hogy kb 10-20 ezer olyan család van aki 1 millió dolláros-eurós vagyonnal , és ez nem likvid vagyon, hanem minden együtt!, rendelkezik. Ezek a magyar nagyongazdagok.

#611977 lagwagoner Előzmény: #611945

"Szóval az 1M HUF/hó nagyon úgy néz ki, hogy reális körülbelüli "határszám" , hisz pár havi fizuból össze tud spórolni egy Golfot, Passatot, pár év alatt egy ingatlant (itthoni ingatlant). "

Szerk.:

Talán azt meg lehet állapítani, hogy egy ekkora havi bevétellel itthon egy egész család, külföldön pedig /fő számít jobbmódúnak.

#611970 lagwagoner Előzmény: #611956

Na: ez szemben áll _AT_ állításával. Hisz a KSH szerint (is) a tizedik decilis jövedelme nettó 130 000 HUF/hó volt (!), de szerinte ennek a tízszerese is az alsó osztályra futja (????). Nem tudom ezt mire vélni....

"Tehát a felső decilis, azaz a 10% leggazdagabbnál havi 130 ezer nettó jövedelem/főtől kezdődik. Ez a magyar felsőosztály."

Főtől vagy keresőtől? nem mindegy. Mert ha főtől valóban 500e HUF. Hitelesebb egyébként a jövedelem/háztartás elnevezés...

Ennek ellenére ezt sem mondanám. Az a nettó 800-1000e/hó/háztartás (300 nettó/fő/hó) még közelebb áll a valósághoz (persze tudom én, hogy sokan jelentkeznének mindkét irányból, hogy ez nevetségesen magas vagy épp alacsony, mert hitel, meg sokan vannak, meg nagy a ház és az mindent elvisz stb...)

"azaz legfelsőbb tizedbe tartozóknál egy átlagos 4tagú család havi 1 milliós nettó jövedelemtől indul."

Akkor egyetértünk :-)