Regisztráció Elfelejtett jelszó

E-Star

Re: nincs cím

#581097 exmnbs1 Előzmény: #581096

majd a slusszpoén a napiból

"2012. november 19. - 12:03 - Re: Kötvényesek: a felszámolás során így kell majd eljárni!

Egy jól kommunikált csődvédelemmel lehetne kötelező érvényű megállapodást kötni minden kötvényesre, ami segíthetne az E-Star nehéz helyzetén − mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában a cég korábbi vezérigazgatója, jelenlegi részvényese, Makra József. Szerinte a mostani árfolyamon akár meg is érheti vásárolni a részvényeket.

− Vágjunk mindjárt a közepébe! Hogyan érzi, az E-Star számára valós fenyegetés a csőd lehetősége?

− Igen, ezt így érzem. A cég csődközeli helyzetben van, innen még bármerre billenhet a mérleg nyelve.

− Ön jelenleg az egyik nagyobb tulajdonosa a cégnek, és korábban vezérigazgatója is volt az E-Starnak, amelyből most, úgy tűnik, időben kiszállt...

− Teljesen azért nem szálltam ki, hiszen továbbra is van közvetlenül 7 ezer részvényem, illetve egy angol befektetési társaságon keresztül még nagyobb a tulajdoni hányadom. Ugyanakkor valóban a részvényeim többségét 5400 forinton eladtam 2010-ben. Amikor 10 000 forint fölé is ment utána az árfolyam, akkor kérdéses volt, hogy jól döntöttem-e. Ma viszont már egész elfogadhatónak tűnik az 5400 forintos részvényértéken történt kiszállás.

− Mi volt az oka annak, hogy gyakorlatilag kiszállt a társaságból?

− Amikor Gyergyószentmiklóson bevezettük a távhőszolgáltatást, ami 3 milliárd forintba került a cégnek, úgy éreztem, túl nagy fába vágjuk a fejszénket, nagyon veszélyes, ha egyetlen projekt bedőlése csődbe viheti a céget. Ezért döntöttem úgy, hogy amint lehetőségem van, kiszállok a társaságból.

− Ez azt jelenti, hogy önnek, mint vezérigazgatónak és Soós Csaba akkori elnöknek voltak nézetkülönbségei a cég jövőjét illetően, netán össze is vesztek?

− Nem vesztünk össze, teljes egyetértésben intéztük az elválást. Ugyanakkor természetesen voltak nézetkülönbségek. A kiszállásom is folyamatos volt, még egy jó darabig alelnökként maradtam a cégnél, de egy idő után úgy éreztem, hogy nem érdemes tovább maradnom.

− A mostani helyzetet akkor már előre látta?

− Akkor még nem lehetett azt előre látni, hogy ekkora baj lesz az önkormányzatokkal. Ugyanakkor a négy legproblémásabb önkormányzat közül Hódmezővásárhellyel már akkor is folyamatos elszámolási vitáink voltak, ami odáig vezetett, hogy inkasszójogot is szereztünk a helyhatóság számlái felett. Gyakorlatilag folyamatosan fizetési gondok voltak, annak ellenére, hogy a szolgáltatás kapcsán nem lehetett okuk panaszra.

− Akkor ez azt jelenti, hogy csődöt mondott az a modell, amit kitaláltak?

− Nem. A szolgáltatási modellt ráadásul nem is mi találtuk ki, az már sikeresen működik Amerikában 30 éve. Nem véletlen, hogy jelenleg tulajdonosként is olyan vállalkozásokban vagyok érdekelt, amelyek az ESCO modell mentén végeznek hőtechnikai, hőszolgáltatási fejlesztéseket és modernizálnak közvilágítási rendszereket önkormányzatok részére. A modell jó, csak nem szabad megfeledkezni az energetikai szektorra jellemző vonásokról, az energetikában ugyanis a beruházások nem 2-3, hanem legalább 8-10-15 évre szólnak. Lassabb a beruházások megtérülése.

− Mégis az önkormányzatoktól indult az E-Star kálváriája.

− Ha jól emlékszem, 58 önkormányzattal kötött szerződést, ebből 12-14 körül van azoknak a száma, amelyekkel a nemfizetési gondok miatt fel kellett mondani a szerződést. Igaz, ezek a magyarországi árbevételnek, ha jól emlékszem, nagyjából a felét adták, hiszen pont a nagyokról van szó. De alapvetően nem az önkormányzati ügyfélkör meglétével volt, van a baj. A hibát meglátásom szerint inkább ott követte el az E-Star, hogy nagyon gyorsan akart fejlődni, hogy kövesse a piac elvárásait. A robbanásszerű növekedést jól jellemzi, hogy míg 2010-ben 20 főt foglalkoztatott a társaság, addig 2011 végére már 450-re nőtt a munkavállalói létszám.

− Ön jobban informált egy átlag befektetőnél? Sokan szeretnék ugyanis tudni, milyen árbevétel várható, ha sikerül túl lenni ezeken a gondokon, vagyis a cég lehet-e még életképes.

− Az E-Starról nekem sincs több információm, mint más kisbefektetőknek. Erre egyébként a tőkepiaci szabályozás sem adna lehetőséget. Megítélésem szerint amennyiben lesz idő az árbevétellel és az eszközök értékével is nagyjából megegyező, 18-19 milliárdos hitelállomány visszafizetésére, akkor nem lehet gond a cég továbbélésével.

− Igen, csakhogy itt épp az idővel van baj. Az első kötvénysorozat ugyanis máris lejárt, és nincs mindenki kifizetve.

− Valóban, ez a legnagyobb gond jelenleg az E-Starnál. Amit szerintem − és ez kizárólag magánvélemény − csődvédelem keretében kellene megoldani. Ebben az esetben ugyanis a kötvényesek többségének a határozata mindenkire érvényes lenne, és a cég elkerülhetné a felszámolást. Most ugyanis biztosan vannak olyanok, akik próbálnak külön utakon megegyezést kieszközölni. Pedig a kötvényeseknek tisztábban kellett lenniük azzal, hogy az energetikai beruházások nem térülnek meg egy-két év alatt. A kötvények kibocsátásakor közöltük is, hogy ezek finanszírozása csak újabb kötvénykibocsátásból, illetve hitelből lehetséges. Márpedig hitelt most a cég nem nagyon kap, így marad a névérték töredékének a kifizetése vagy az átütemezés.

− Hírek szerint az ön cégének is tartozik az E-Star, sőt felszámolást is kezdeményezett ellene.

− Igen, a cégemmel − amely egyébként korábban az E-Star tulajdonában volt − szerződést bontottak, az elszámolásból azonban 18 millió forintot nem fizettek ki. Jól látszik azonban, hogy minden szállítói tartozásukra addig próbálnak haladékot nyerni, amíg lehet, és ez alól mi sem voltunk kivételek. Biztos vagyok abban azonban, hogy a felszámolási eljárásra nem lesz szükség, mert az utolsó pillanatban kifizetnek majd.

− A menedzsment mennyiben felelős a mostani helyzetért?

− Nehéz kérdés. Részben biztosan; egyrészt erőltették a túl gyors növekedést, másrészt nagyon hiányzik a transzparencia és a nyíltabb kommunikáció. Az ugyan érthető, hogy nem akarnak mindenről beszélni, de sokkal tisztább jövőképet kellene tárni a befektetők elé arról, hogy milyen elképzeléseik vannak, mit lehet várni a lengyel akvizíciótól, illetve milyen az árbevétel- és nyereségtermelő képesség. De nemcsak a cégvezetés hibája a mostani helyzet, sok múlik a törvényhozáson is.

− Ez utóbbit hogyan kell értelmezni?

− A kormányzatnak stabil jogi hátteret kellene teremtenie a beruházásokhoz. Jelenleg ugyanis túl nagy kockázata van az energetikai beruházásoknak, hiszen azt sem tudjuk, mi lesz jövőre, nemhogy tíz év múlva. A kormánynak legalább azt kellene garantálnia, hogy ha valaki egy adott jogi környezetben köt szerződést egy beruházásra, annak az már nem változhat a jövőben, rá végig ez lesz érvényes. Az E- Star szempontjából ugyanakkor kedvező lépés lehet, ha az önkormányzatok adósságát átvállalja a kormányzat, hiszen a megmaradt kicsik tiszta lappal indulhatnak.

− Összességében mit gondol, érdemes lehet még tartani, sőt esetleg venni az E-Star részvényeiből?

− Amennyiben sikeresen megoldják a jelenlegi gondokat, vagyis sikerül a kötvényesekkel megegyezni, akkor azt gondolom, igen. Persze nagy kérdés, hogy a kötvényekből befolyt 10 milliárd forint mekkora részét fordították termelő beruházásokra és azok mennyit hoznak a jövőben. Mindenesetre az biztos, hogy a korábbi árbevétellel nem lehet számolni, de Romániában és Lengyelországban is nyereséges tevékenységet folytat a cég, s amint azt már mondtam, a magyarországi üzletmenet is az lehet a megtisztulás után. Mindenesetre a piac bizalmát jó lenne visszaszerezni, ez ugyanis elúszott. A jelenlegi 500 forintos értéknél mindenképpen többet, 2000−2500 forintot is megérhet a részvény. Ez lenne a reális árfolyam.

"

#581096 exmnbs1 Előzmény: #581089

szept 13

"Soós Csaba, az E-Star elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, nincs tudomásuk arról, hogy a Grep Zrt. felszámolási eljárását indított volna a társasággal szemben, erről értesítést sem a cég, sem a bíróság nem küldött részükre. A vezérigazgató elmondása szerint a Grep fizetési meghagyást nyújtott be a társaság ellen, amely eljárás az E-Star ellentmondása következtében perré alakult, mivel álláspontjuk szerint a Grep hibásan teljesített és az általa elvégzett tevékenység nem állt arányban az igényelt díjazással. A nem fizető önkormányzatokkal kapcsolatban Soós elmondta, a társaság további jogi lépések megtételére kényszerül, emellett a fűtési időszak közeledtével elemi érdeke mindenkinek, hogy a felek között megállapodás szülessen. A társaság továbbra is nyitott az egyeztetésekre."

kömmentelő: K Denes))))

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/felszamolas_indul_a_neves_tozsdei_ceg_ellen.531011.html

"Az E-Star Alternatív Nyrt. számára operációját veszélyeztető, napi szintű nehézséget okoz, hogy szállítóinak jelentős része a 2012/A sorozatú kötvények október 24-én esedékes lejárata előtt kívánja érvényesíteni követeléseit, így a társasághoz fizetési meghagyások, illetve néhány esetben felszámolási eljárás megindítása iránti kérelmek érkeznek - közölte a cég rendkívüli tájékoztatójában hétfőn a BÉT honlapján."

http://www.mfor.hu/cikkek/E_Star__felszamolasi_eljaras_iranti_kerelmek_erkeznek.html

ennyit a Grep felszámoltatási kérelméről

#581094 Kénes_Dénes Előzmény: #581089

Makrának csak az év üzletembere díj oklevélre fáj a foga. Meg akarja szerezni mindenáron:

"Ejnye, ez Makramé. Régóta féltékeny volt már a Csabron ÉV ÜZLETEMBERE díjára. Ő is fente rá a fogát. Most reménykedik, hogy egy esetleges (ám be nem következő) felszámolás alatt megkaparinthatja a Díszoklevelet. Aztán már csak a nevet kell átírni ugye. :-) "

#581093 Kénes_Dénes Előzmény: #581092

Eplényben remek szánhúzó állások várják a lovakat. Ha netán a sílift műszaki okok miatt nem üzemel.

#581090 Arsene Lupin Előzmény: #581087

Az lehet, hogy Makra töredékáron megvesz eszközöket, de a pénzért sorban állóknak pénz kell.

Amúgy, ha lesz is csődvédelem, be fog halni. A cég NPV-je durván negatív. Felszámolás lesz, nyomozás, sitt. Halmazati, társas alakzatban.

#581089 exmnbs1 Előzmény: #581086

kenes hantázik

március 20:

" A GREP Zrt. a felszámolási eljárást el fogja indítani a E-Star Nyrt. ellen, így bizonytalanná válik a közvilágítás helyzete. Azt már Én teszem hozzá, hogy a város vezetőinek el kell gondolkodni az Önkormányzat és az E-Star Nyrt. között fennálló szerződés felbontásán, mivel a felszámolás esetleges elindítása még bonyolultabbá teszi a helyzetet, és hosszútávon nem vállalható fel a közvilágítás ellehetetlenülése."

http://balintinfo.hu/kozvilagitas_anomaliak_2012.htm

szept 12:

" A hivatalos közlések szerint Makra József júliusban eladta azt a bristoli bejegyzésű Sandling Enterprises-t, amely az E-Star tizedét birtokolta, közel egy hónapra rá pedig a Grep kezdeményezte a tőzsdei társaság felszámolását, az eljárás azonban még nem indult el."

http://www.energiafocus.hu/hirek/felszamolast-kezdemenyeztek-az-e-star-ellen/

(x) cikk szeptember 13

"Csütörtök délelőtt 4-5 százalékos pluszban pöffeszkedett az E-Star kurzusa, miközben a BUX morzsolódott, s a blue chipeket is beadták a befektetők. Arról már nem is beszélve, hogy sajtóértesülések szerint a Grep Zrt. felszámolási eljárást indított az alternatív energiaszolgáltató ellen egy 10 millió forintos tartozás kapcsán. Bár az E-Star egyelőre nem kapta kézhez az iratokat, de a hírek szerint vitatja a követelés jogosságát. A kását azért ezúttal sem eszik olyan forrón: a felszámolási eljárás keretében a felek a bíróságon rendezhetik majd az ügyet, s maga a felszámolás csak akkor indul meg, ha az elismert követelést nem teljesíti meghatározott időn belül az alperes."

http://tozsdeforum.hu/tozsde/miert-tepik-az-e-start/

#581088 Kénes_Dénes Előzmény: #581086

Természetesen mindig lehúzzuk, ugye a vizet nem lehet kikötni.

Egy valaki nem húzta le a napokban, de az a toalettben elhelyezett zárt láncú kameralánc szerint csak egy csalódott kötvényes volt, a tranzakció megkötése után. A takarítónő sikálhatta a falakat egész este, valami fizetésemelésről is dödögött.

#581087 exmnbs1 Előzmény: #581082

kíváncsi vagyok a csődvédelem doksi megfelelő-e és lesz-e az ideiglenes csődvédelemből csődvédelem

én nem zárnám ki hogy a raffitól az eszközök üzemeltetése Makránál landoljon

#581086 Arsene Lupin Előzmény: #581083

Nagy a vidámság a Székács utcában. Gondolom, a csődvédelem ernyője alatt tojnak az be nem fizetett csatornadíjra, és már a klotyót is le merik húzni.

#581084 Kénes_Dénes Előzmény: #581050

Lesz egy átmeneti visszaesés a hét elején az árfolyamban, de majd jön a 10 hónapos felső limites ralli a csődvédelem védőernyője alatt született megoldások miatt . :-)

Ez a Makramé jól keresztülhúzta a számításokat, úgy látszik nem csak a kötvényesek meggyőzésére kellett volna fókuszálnom az elmúlt 2 hétben.

#581083 Kénes_Dénes Előzmény: #581040

Persze, hogy körüldongták, nagy mókamester ez az Eddie, egy showman, mindig van egy-két jó történet az ingujjában. Mesélte gondolom a kezdő bróker esetét a tangabugyis pingvinnel? Az haláli... Vagy a Csabron és a bohóc sztori.

Érzéki este volt???? Na, de Uraim. :-) Bókokkal semmire sem mennek az Eddie-nél, ő nem "olyan".

Érzéki estéken én a kezdő tőzsdés lánykáknak szoktam szemléltetni, milyen amikor majd az E-Star árfolyama csak nő, csak nő, és növekszik, a grafikon szárnyal feljebb, egyre feljebb, és amikor már azt hinné nincs tovább, jön az utolsó megrántás, a csúúúcs!

#581082 Arsene Lupin Előzmény: #581080

Nincs mit átjátszani, mert nem marad semmi. Amit nem loptak még ki, azt széthordják a hitelezők, szállítók és kötvényesek.

#581068 rbbj11 Előzmény: #581060

nagyon durva az mdax, ezt én se gondoltam volna :OOO

Vazz, én se látom a fától az erdőt....csak mdax tagokkal kellett volna foglalkoznom, nem nasdaq-kel és sp-vel