"Veszel a házadhoz tízezer téglát. Kilencezret saját zsebből fizetsz, ezret az anyóstól kért kölcsönből. Amikor leszállítja a fuvarozó, látod, hogy fele törött. Kiválogatsz ezer töröttet és megmutatod az anyósnak: Na mama, ezt vette maga.LOL."
A probléma a következő az érveléseddel: te tízezer törött téglát kaptál, majd amikor ezret meg akarsz reklamálni, akkor a fuvaros azt mondja, hogy mit azon panaszkodsz, hát mind ilyen, ha mind ilyen ne ezt az ezret szúrjad ki.
"Dehogy igaz. Nem több annál, minthogy a deficites költségvetésben ráböksz a neked nem tetsző tételre. Ilyen alapon bármelyik tételre rá lehet bökni."
Igen, ez egy annyira jó szöveg, hogy már Occam borotvájáért kínál :)
"Én meg rábökök egy rakás másikra és azt állítom, hogy az generálja a hiányt."
"ezekről is írhatnátok értekezéseket AT-vel összefogva. :)"
Nem kell összefogni, megírom én egyedül is :)
Az a probléma, hogy valamit egyszerűen nem akarsz látni. Ez pedig az, hogy a manyup pénzeket MINDENKÉPPEN a költségvetésnek kell állnia, hiszen ezek KÖLTSÉGVETÉSI PÉNZEK. Ennek megfelelően azt kell megfigyelned, hogy nem az az elsődleges probléma, hogy ezek "miatt" fordul veszteségbe a költségvetés (ezt ebben a formában egyébként senki sem mondta), hanem azt, hogy mivel a költségvetés veszteséges, ezért ezen pénzek kifizetésére IS hozzájárul a vesztséghez. Namármost, ha viszont megfigyeled, akkor ezen pénzek olyanok, amelyek mind a magyar emberek, mind az ország zsebéből kikerülnek, azaz ezekről igazán nem mondható az, hogy bármiféle formában hasznosak lennének, vagyis ez tulajdonképpen "luxuskiadás", amelynek a hozamából sem a tagok, sem az állam nem fog részesedni.
Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak.
Ugyanakkor, nézzük a kérdést másképpen, ahogy már megtettem, de nyilván nem olvastad el - mindig elfelejtkeztek arról, hogy a KIADÁSOK fedezetét elő kell teremtenie a költségvetésnek, arra pedig az adók szolgálnak.
Namármost mit jelent ez magyarán szólva?
Azt, hogy egy nullszalldós költségvetés is azt jelenti, hogy ugyan nem adósodunk tovább, ám a manyup pénzeket EL KELL VONNI ADÓ FORMÁJÁBAN, azaz MAGASABB ADÓTERHEKRE VAN SZÜKSÉG, amely esetében figyelemreméltó az, hogy ez éppen a gazdaságba kerülő, az embereknél maradó pénzt csökkenti. Nullszalldó esetén CSAK EGYSZER, ám itt is felmerül a kérdés, hogy ez miért is hasznos?
Már többször írtam, de egyszerűen nem vagy hajlandó belegondolni te sem: ha most visszaállna a manyup, akkor ahhoz évente 400 milliárdot kellene átutalnia az államnak magáncégeknek úgy, hogy ennek a hasznából valójában soha nem részesedne. A 400 millárd HA NEM költségvetési hiány növelő tétel a premisszád szerint, akkor azt adóban be kell hajtani. Ez - a jelenlegi adórendszert feltételezve - mintegy 22%-os SZJA-nak felelne meg (vagyis igencsak dúrva adóemelésnek), avagy 10% TB járadék emelésnek.
Szerinted ezek közül MELYIK intézkedés lenne az, amely hasznos lenne az államnak, vagy neked? Melyikért tapsikolnál, hogy de jót akarnak nekem? Melyik esetben maradna több pénz öregkorodra, VAGY BÁRMIKORRA a zsebedben, ha ezt most félreteszed, ahelyett, hogy ellopásra átadod?
Ebben a kontextusban pedig az, hogy a 400 milliárdból INKÁBB stadiont, vagy minihadsereget hozunk létre, esetleg Kossuth teret építünk át, az mind hasznosabb, mert értéket állít elő és munkahelyeket is teremt EGYSZERRE. Mig a másik esetben pont ezeket SEM tudnánk építeni, ezekre SEM tudnánk költeni és még DÚRVA ADÓEMELÉSBEN is részed lenne.
Tehát, és magyarán szólva, azt vedd észre, hogy amennyiben minden pazarlást elzárunk, és erre a célra utaljuk el a pénzt, azzal járnál a létező legrosszabbul.