Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

E-Star

Re: nincs cím

#517975 tigus Előzmény: #517968

nagyjából én is ezt írtam: 0- -1 MEur között a román ebidta.

a bezárások persze jelenthetnek többlet költséget (elbocsátások, stb.), plusz jelentősebb vagyonvesztést, elbukott beruházás, koncesszió (de ezek nem befolyásolják az Ebidtát)

#517974 exmnbs1 Előzmény: #517960

"Az első nagyobb kötvénylejárat csak októberben lesz esedékes, miközben az EETEK magyar eszközeinek refinanszírozása még nem történt meg"

#517970 Elbuksz Előzmény: #517949

Remélem jól látod ! Scs nagyon ködösítve fogalmaz!A remény csak a kötvényeseknek maradt.

Gyerekek,azeket a hullám…

#517969 Camilla2

Gyerekek,azeket a hullámokat meg kell lovagolni,függetlenül attól,hogy még mindig nagy a baj.

#517968 Protein Előzmény: #517960

Gyergyó elvileg 1.1-1.3 millió eurót tud EBITDA soron. Az interjú szerint Zilah és Marosvásárhely 1.5 millió eurót visz el üzemi szinten. Az éves szumma így mínusz 0.4-0.2 millió EBITDA.

Kérlek, javíts ki ha rosszul tudom.

#517965 tigus Előzmény: #517957

konkrétan nem mondta. (a kötvényre biztos nem, szerintem sem kell arra)

az hogy vannak további finaszírozási terveik, hát még jó hogy!

Commerz Bankot is meg kell újítani, ott van a Takarékbankos hitel is.

#517962 exmnbs1 Előzmény: #517957

zloty (2,5 milliárd forint) hitelt vehet fel a magyar társaság. Ez változó kamatozású, a kamat a varsói bankközi piac egy hónapos rátáján alapszik (1M WIBOR + 300bp), ez most 7,92%-ot tesz ki. A hitel ballon típusú, ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt csak a kamatot kell fizetni, a tőketörlesztés az 5 éves futamidő végén egy összegben esedékes (mintha kötvényt bocsátottak volna ki). Az összeg kb. felét a EETEK finanszírozására használja fel a társaság, a maradékot általános kiadásokra és főként új projektek finanszírozására fordítják majd.

A társasággal kapcsolatban az utóbbi hónapok alapvetően a finanszírozási és likviditási problémák jegyében teltek, ugyanis a reorganizáció eredményei csak lassan mutatkoztak meg. A piaci szereplők az október végén esedékes kötvénylejárat miatt is aggódtak, ami a kuponnal együtt 1,5 milliárd forintot tesz ki - ezek az aggodalmak most érdemben eltűnhetnek.

A lengyel hitelfelvétel összességében 180 fokos fordulatot jelent, mivel a pénzügyi helyzet rövid távon rendeződött, a befektetők a kezdeti lelkesedés után azonban óvatossá válhatnak, hiszen a tartós javuláshoz további, azonnali eredménytermelő projektekre van szükség. A labda tehát továbbra is a társaság térfelén pattog.

Forrás: Equilor Elemzés

#517960 tigus Előzmény: #517952

láttam, de ez az én várakozásom.

bizonytalansági tényező alapvetően a román projektek sorsa, illetve Ebidta termelése (plusz kis mértékben a magyar önkormányzatokfizetési hajlandósága)

#517959 Protein Előzmény: #517949

Engem is zavart az S. Cs. fogalmazása, ennyi mindenre nem elég ez a pénz. De lehet, hogy itt inkább már valójában a finanszírozási és fejlesztési tervekről beszélt. Az nem várható egy ilyen interjúban, hogy a hitel felhasználását tételesen levezesse, csak a fő irányokat kell megfogalmazni. Nyugodtabb lennék, ha kevesebbet mondott volna.

De sok lombard libánk le…

#517953 Nyeretlen_Keteves

De sok lombard libánk lett, és mindet tömik(ha ezt a franciák megtudják, lezárják a határt rögvest

#517949 tigus Előzmény: #517931

ha lesz hitel (mert ha nem végérvényes kuka)

annyi infot kaptunk, hogy az Eeetek lezárás valóban 4 meur, mint ahogy arról tegnap beszéltünk.

utána már ködösít:

lesz egy kis Gyergyó beruházás, lesz egy kis Resz beruházás,de

akár a kötvényre is fussa.

(szerintem tartalékolni kell, mert addig pont a szezonálisan leggyengébb időszakban a cég.

azt látni kell (ha lesz hitel), hogy a rövidtávú likviditás megoldódik (azt gondolom az októberi kötvény visszafizetés is, sőt valószínűleg a februári kamatfizetés is az Ebidtából).

A készpéntermelőképesség jelenleg valahogy így áll össze:

lengyel részleg évi kb. 6 millió eur

magyar (Resszel) kb. 5-6 millió eur

román 0- -1 millió eur

központ -2,5 Meur

vagyis valahol évi 9 millió eur körüli jelenleg az Ebidta.

#517944 Protein Előzmény: #517939

Igen, ahogy néztem az elmúlt három negyedév adózott eredmény szinten veszteséges volt. Nem véletlenül van itt az árfolyam. Nem lesz könnyű innen visszahozni a céget, de a lépések biztatóak. A vízfej leépítésével sok pénzt spórolhatnak meg. Nem is értem mi ment eddig a cégben, nagyon be volt dobva a gyeplő.

2oo3-ban,az euro bevezet…

#517943 Camilla2

2oo3-ban,az euro bevezetése után egy évvel,mi is kaptunk egy ajánlatot a banktól(ING).Mivel a kis cégek likviditási gondokkal küzdöttek,külön financ hitel kérelem nélkül elmehettünk minusz 5o ezer euroig,amit negyedévente csökkentettek 5 ezer euroval,minimális kamat volt, állami támogatással.Jól emlékszem rá,12 oldalas ajánlat volt.Az általános szabály,ami ma is érvényes minusz 15 ezer euro.