Regisztráció Elfelejtett jelszó

A bankszektor szerény nyereséget ért el az első negyedévben

Re: nincs cím

#514335 Előzmény: #514298

Kijavítalak.

Arra gondoltam, hogy valójában még 14% kötvényhozammal is egyszerűbb és kevésbé megalázó pénzhez jutni, mint egy bankhoz fordulni, illetve, hogy ennyit arról, hogy mennyire is szeretnének ezek a bankok hitelezni. Hiszen ha nem akarnak ócsó devizahitellel arbitrázsolni, akkor is bármikor kaphatnának az MNB-től ehhez képest bagatell áron pénzt, mégis jobban megéri így pénzhez jutni.

Merthát, gondolom elfogadhatod, hogy ez a gonosz imperialista vállalkozás megkereste a bankokat is, majd ezek után "minden körülményt mérlegelve alapos megfontolás után úgy döntöttek a cégnél, hogy ebben az időpontban így is szeretnének forrást bevonni."

Lássuk be, ha igazad lenne, illetve ha lenne hitelezés, akkor:

- azzal oldanák meg a finanszírozást (hiszen papíron sokkal olcsóbb),

- de ami fontosabb: ékes példa arra, hogy a 14% sem gond, ha működik a cég, vagyis egyáltalán nem számít a hitel hozamelvárása!,

- és még ez sem elég hozam a bankok számára, hogy szóba álljanak a céggel.

Innentől miféle hitelezésről lehetne beszélni Magyarországon? Illetve, pontosabban, beszélni lehet róla, de csak ennyit... mert egyébként nincs.

#514298 banyaiz Előzmény: #514115

Ha engem kérdezel biztos minden körülményt mérlegelve alapos megfontolás után úgy döntöttek a cégnél, hogy ebben az időpontban így is szeretnének forrást bevonni.

Amennyire kiismertelek olyan gondolatot forgatsz a fejedben, hogy azért kényszerül ez a konkrét cég kötvénykibocsátásra mert hitelhez nem tud jobb feltételekkel, vagy egyáltalán jutni, és ebből arra következtetsz, hogy ez is a gonosz imperialista bankok hibája, és ez általános, vmint a forradalmi kormányzatnak le kell rájuk sújtania , de kőkeményen. :) Javíts ki ha tévednék. :)

#514049 banyaiz Előzmény: #514038

Jó barátságban próbálok velük lenni, de azért képesek megtrükközni. :)

Bazz Mo nem abban a topikban vagyunk , rendeltem neten különböző cuccokat kihozzák nagy lezárt doboz kifizetem erre most nézem egy-két cucc nincs benne. Nyeh.

#514038 Előzmény: #514036

A számok valóban makacs dolgok, de mint láthattuk, te sem hagyod magad ezektől zavartatni :)

#514036 banyaiz Előzmény: #514020

Pedig tényleg jót nevettem azon ahogy megfogalmaztad nem gúnyolódni akartam.

Arról sem tehetek, hogy ezeknek a kérdéseknek a politika részéről történő kezeléséről ilyen kép jön le nekem mint amit írtam előző hsz-ban.

Érveket írtam eleget vsz ebben a topikban aki akart értett belőle remélem , aki nem annak pedig mindegy számok makacs dolgok.

#514020 Előzmény: #514008

"olyan jót nevettem ezen az írásodon még a könnyem kicsordult. :D"

Van egy javaslatom, amit a másik topicban is javasoltam: Ne ebből a magas lovas állásból beszélgessél már, amiben mindenkit lenézel és lesajnálsz, aki nem a te vallásodat követi és a megingathatatlan hitrendszeredet követi. Ezek nem érvek. Ha szerinted igazad van, érvelj, ne kinyilatkoztass, mert így nem tudok rá mit mondani. Ha hinni akarsz higgy. Csak talán tudd, hogy ez egy bukott teológia.

Köszönöm.

#514011 banyaiz Előzmény: #514008

Viktor államadósságos dumájához még annyit tennék hozzá, hogy azért van is már egy parányi államadósságunk. Olyan kb ez mint amikor az alkoholista azt mondja, hogy mától egy cseppet sem iszom. Derék és támogatom a törekvéseit ebben a nemes célban, de mellette aggódva figyelem kissé kusza , és ön de még inkább közveszélyes ámokfutását . :)

#514008 banyaiz Előzmény: #513999

olyan jót nevettem ezen az írásodon még a könnyem kicsordult. :D

Amiket így mondasz, plusz az egész magyar helyzetről ennek kapcsán kb az a kép jön le nekem mint mikor egy nagyon érzékeny finom műszert elkezdenek kalapáccsal "javítani", vagy mintha egy gyógyszertárban trágyahordás után de még abban a ruhában és azzal a kézzel kezdenék kimérni a szereket. :)

Minden mindennel összefügg ezen a területen és minden mindenre hatással van.

Amit Viktor mondott , hogy a növekedést eladósodás nélkül szeretné finanszírozni az derék, és jól hangzik. Kérdés megvalósítható e.

Néhány dolgot fel tudok én is sorolni mit szeretnék , és ha már a lószerszámokat szóba hoztad akkor pl , hogy ő mivel mit tegyen ennek kapcsán stb de ez nem kívánságműsor. :)

#514003 Előzmény: #513988

Csak a vicc kedvéért, ugye olvastad hogy mit mondott? "Abban a növekedésben hiszünk, ami nem adósságból jön létre, mert akkor többet kell visszafizetni, mint amennyit nyerünk". Amit én szoktam mondogatni, úgy tűnik, arrafelé is elkezdik végre mondogatni. Teljesen egyetértek.

A forráskivonással pedig az a baj, hogy az állampapírokból megy ki a pénz, ha még nem értenéd a mondatot :)

#513999 Előzmény: #513966

Én meg ezt emelném ki belőle:

"A bankok azt mondják, nincs forráshiány, de a rossz piaci kilátások miatt a kkv-k többsége nem hitelezhető."

"Mivel pedig a hitelképes cégek piaca sem bővül, igény sincs a fejlesztési forrásokra. Szűkült kereslet, így senki nem mer hosszú távú fejlesztésben gondolkodni. Pedig a kereskedelmi bankok ma már újból bővítenék az üzletágat."

Mit nem értesz ezek után? Akinek kellene, annak nem adnak, akinek meg nem kell, az már nem megy uzsorázni, hanem inkább takarékoskodik és nem az uzsorásokat hízlalja.

"A bankrendszer az igényeket jóval meghaladó mértékben rendelkezik forrásokkal(SIC!), keressük a kihelyezési lehetőségeket, de a kkv-k nagy része nem hitelképes."

Tetszik érteni? Hiába vontak ki ennyi pénzt, még mindig több van, mint amennyi igény. Vagyis szó szerint nem a forráshiány az oka a nem hitelezésnek.

"Az ördög azonban a részletekben rejlik: a válságot eddig túlélt kkv-k mutatói nem javulnak, a hitelezhető cégek száma körülbelül a felére vagy még kisebb hányadra zsugorodott a válság előtti évekhez képest."

A válságot túlélt KKV-k most ott tartanak, hogy akkor sem kellene nekik uzsorástól pénz, ha kevesebbet kellene visszafizetni. Az ember megtanulja, hogy milyen az, amikor beédesgetik és utána le akarják vágni, mint egy disznót. Soha többé, lásd:

"Mivel a források drágábbak és szigorodtak a kért biztosítékok is, még a hitelezhető cégek sem kapkodnak a külső forrásért."

Tehát: NEM KELL UZSORA. Nem arról van szó, hogy nem lenne, csak megtanultuk a leckét, ez pedig a röhej teteje, csak hogy lássad leírva:

"A tulajdonosoknak nagyobb súllyal kell a hitel mögé állniuk és a készfizető kezességvállalás is elvárás lett miután a múltbeli működési számok alapján nem egyértelmű, hogy teljesülnek-e a jövőre vonatkozó tervek."

Tehát ugye érted: Ha a tulajdonosnak van annyi készpénze, amely meghaladja a cége hitelét, akkor adnak uzsorára a cégnek pénzt. Na menjenek a jó k*va anyjukba, ugye érted, hogy miért? Ez neked """hitelezés"""? Bazmeg, ha van pénzem, magánvagyonom akkor persze, hogy abból finanszírozok céget, nem pedig közbeiktatok egy tróger bűnbandát, aki csak a kirablásomhoz ért.

Aztán nézzed még mit akarnak ezek a "hitelezők":

"A bankok a hiteligény alátámasztásához minden esetben hosszú távú szerződéseket kérnek, ilyet viszont ma senki sem ír alá szívesen."

Tök életszerű a KKV szektorban. De egyebekben, ha meg ilyened van, akkor meg az a bajuk, hogy abból élsz szinte kizárólag, az meg túl kockázatos. Wazz, egyszer az életben fogjad fel, hogy vagy uzsorára (40%) adnak pénzt, vagy egyáltalán nem és csak az indokláson változtatnak, hogy miért nem. És ennyi. SOHA nem adtak pénzt a KKV-knak normális feltétellel, csak abnormálissal. Ezért volt az, hogy a sok szerencsétlen KKV-s a saját ingatlana jelzálogával finanszírozta a cégét, aztán bukott mindent a mocskos szemét uzsorás banda meg röhögött a markába, hogy még egy parasztot kifoszthatott.

De a csúcs az ez:

"Ma a tulajdonosoknak minden téren nagyobb kockázatot kell vállalniuk. A pénzintézetek nem finanszírozzák azokat a beruházásokat, amelyekbe a vállalkozó nem tesz elegendő saját tőkét."

B+, ha van saját tőkéje a vállalkozónak, akkor lószerszámot tol fel csontig az uzsorásoknak. Maga a logika wazze, a logika! A hitel lényege az lenne, hogy valami létrejön, amely visszatermeli magát, ha van erre forrásom, akkor minek riszteljek egy uzsorással? Viszont egy banknak pont az lenne a lényege, nomeg a hitelnek, hogy ha azt látja, hogy van értelme egy beruházásnak, akkor azt megfinanszírozza. EZ A HITEL.

De ha a tulajnak kell a nagy részét finanszírozni, akkor inkább kivár a fejlesztéssel (vö az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat még a telekom cégek esetében is), aztán megcsinálja saját forrásból és a bankok tehetnek neki egy szivességet.

Jó cikk amit idéztél, kár hogy nem olvastad el.

#513988 banyaiz Előzmény: #513982

kb 12 milliárd eur két év alatt ez mnb szám. Azért azt nem mondanám, hogy nem látszik mert csak úgy száguld a csatahajónk. :)

Egyébként most friss hír, hogy Viki EU-ban egy növekedési prg kidolgozására tett javaslatot aminek egyik eleme, hogy meg kell állítani a régiónkból történő anyabanki forráskivonást. Csak én érzek némi ellentmondást e között a javaslat és itthon bankokkal szemben követett lépések között?

De a forráskivonási probléma az valós.

"No problemo, örülük, hogy kezded belátni a tévedéseidet :) " Látom humorodnál vagy. :)

#513982 Előzmény: #513956

"EU-ban emelték a tőkemegfelelés szintjét, vmint a hitel betét mutató csökkentését írták elő. Elég aggasztó folyamatok anyabankok ténykedése és ezzel magyar forráskivonás szempontjából, mivel emiatt 2010-11-ben összesen 3500 milliárd Ft-ot vontak ki a magyar bankszektorból ezek tényszámok."

Tudod mi a kérdés ezek után? Az, hogy mégis honnan vontak ki ennyi pénzt? Hol volt eddig ez a pénz? Mert ez uszkve 12, azaz tízenkét milliárd EUR, amihez képest a végtörlesztés nudli tétel volt, amely - ahogy ezúttal helyesen írtad is - gyakorlatilag meg sem látszik a könyv szerinti értékeken. Ennyit arról, hogy ez mennyi vesztség, illetve, hogy hogyan voltak eddig azon hitelek a könyvekben szerepeltetve. Node akkor hol volt eddig az a 12 milliárd EUR? Csak nem a tőzsdén forgatták ezt a "hitelállományt", avagy a manyupokban? Másképpen nem gondolhatod te sem komolyan, hogy ennek a pénzmennyiségnek a kivonása annyira nem tűnik fel senkinek, hogy külön fel kell hívni rá a figyelmet... és kissé, nem is annyira kissé nem feltűnő a számodra, hogy valójában pont annyi az, ami eltűnt hitel formájában az országból, mint amennyit a kormány visszaszedett a manyupoktól? Tényleg nem látszik a 3000 milliárd vs. 3000 milliárd??

"szóval marhaságot írtam röviden sorry."

No problemo, örülük, hogy kezded belátni a tévedéseidet :)

#513966 banyaiz Előzmény: #513899

Még szerintem érdemes megnézni a hitelállomány, és a hitelek költségeinek alakulását mint következményt:

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/penz/nulla_vallalati_hitelezes_magyarorszagon_.html

Különösebb kommentárt nem igényel. Ezt emelném ki belőle:

"a banki vezetők szerint a vállalati hitelezési aktivitásra pozitív hatással lenne, ha kiszámíthatóbbá válna a gazdaságpolitika és a vállalkozói környezet, illetve konzisztens lenne a kormányzati kommunikáció. További ösztönző lehet a bankok terheinek mérséklése, míg a keresleti oldalt erősíthetné a fejlesztések fokozottabb támogatása, építőipari adókedvezmények biztosítása, illetve az állami garancia intézmények rugalmasabb működése."

Szóval ezek után még mindig úgy látod , hogy persze elbírják ezek a terheket rakjunk rájuk még 2 tonnát, és milyen ****a az a 30 milliárdos profit?

#513956 banyaiz Előzmény: #513899

Megnéztem pontosan ne írjak már marhaságokat.

Végtörlesztés vesztesége 210 milliárd Ft a magyar bankszektorban a különadóból történő 30%-os leírás után!

ROA-t 0,7%-al, ROE-t 7,3%-al rontotta 2011-ben. A tőkemegfelelést 0,9%-al rontotta.

Egy kis adalék a témához : http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_szabalyozast_surget_az_mnb_mar_karokat_okoz_a_hitelszuke.517672.html

2010-11-ben összesen 3500 milliárd Ft-ot vontak ki a magyar bankszektorból ezek tényszámok. Persze azon el lehet vitatkozni ebből mennyit vontak volna ki egyébként is ha nincs banki extra terhelés, ezt vszínű soha nem tudjuk meg, de biztosan sokat vg-i helyzet miatt is.

Viszont ami nagyon érdekes, hogy EU-ban emelték a tőkemegfelelés szintjét, vmint a hitel betét mutató csökkentését írták elő. Elég aggasztó folyamatok anyabankok ténykedése és ezzel magyar forráskivonás szempontjából főleg ha még hozzáadom a magyar forradalmi hatásokat.

Bár tudom azt mondod a fogyasztás csak liberálbolsevik téma. :)

#513943 banyaiz Előzmény: #513899

Megnéztem közben butaságot írtam a magyar szektor tőkemegfelelése végtörlesztés előtt 14% körül volt, gondolom végtörlesztés után sem ment 10 alá hála az égnek, bár a forradalmárok dolgoztak/nak rajta. :)

A ROE és tőkemegfelelés között pedig van mindenféle vélemény egyáltalán nem egyértelmű , hogy a tőkemegfelelés emelkedése a ROE csökkenését eredményezi ahogy írtam sok mindentől függ, szóval marhaságot írtam röviden sorry.

#513920 banyaiz Előzmény: #513899

saját tőke arányos nyereség reálértéken mínuszos témaköre, és a szavatoló tőke/eszközök mérlegfőösszege amit 10% környékére teszel bár annál vsz kevesebb , közötti kapcsolatot fejtsd már ki nekem. :)

Vagyis azt, hogy a saját tőkére vetítve reálértéken veszteséget szenved el, annak mi a búbánat köze van a tőkemegfeleléshez. Talán annyi ha a tőkemegfelelés előírt mértéke még nagyobb lenne akkor még nagyobb veszteség lenne a saját tőkére vetítve? :)

Amit mondasz, hogy nem mentek el , ez a bankos biznisz nem olyan, hogy csak gondolnak egyet és továbbállnak, nem egy-két éves témák évtizedek stb, vannak kihelyezett hiteleik stb.

No meg azt is, hogy egy vállalkozást általában azért hoznak létre , hogy nyereséget termeljenek, ez csak nem bűn?

#513904 banyaiz Előzmény: #513891

Ja és akkor nem tettem ehhez hozzá, hogy álladóan nyomás alatt van a szektor a bal**** gazd polunk miatt mert nem elég, hogy terheljük hanem bizonytalanságkeltés van folyamatosan, ígéretek megszegése ez lesz az utolsó aztán mégse stb. Nem elég, hogy a világban is elég zavaros a helyzet fokozzuk még egy kis hungaricummal. :)

Az a 300-400 milliárd elvonás 2010-12-re mondjuk nagyon szerény a részemről mert belegondolva csak a bankadó 120 /év és a végtörlesztés 30%-át írhatják le bankadóból, végtörlesztésen kb 200 volt abból leírnak 70-et mondjuk tehát inkább 500 milliárd/3 év, és az esetleges újabb korszakalkotó ötletek hatásai amit soha nem lehet kizárni.

#513899 Előzmény: #513891

"Neked olyasmi, hogy eszközarányos, tőkearányos nyereség mond vmit?"

Természetesen. Csak éppen egy olyan intézmény esetében, amelynek 10% tőkemegfelelésnek kell lennie, abban én teljességgel irreálisnak tartom azt a számítást, amely a 100%-ra vetít Tessék szépen a 10%-ra vetíteni, és máris látható lesz, hogy milyen brutális a valós profitráta.

"Rendszerváltás után a kétszintű bankrendszer kialakítása bankkonszolidációk feltőkésítések mnb-s veszteségek stb, mai értéken kb 40-60 milliárd ! dollárjába kerültek az államnak ! Nyilván volt privatizációs bevétel mellette de nem ekkora nagyságrend."

Természetesen, ezt is szépen elrabolták. Ebből is látható egyébként, hogy milyen gazdag is volt általában véve és ténylegesen az átadott Kádár rendszer, hiszen ezt is tulajdonképpen simán, mellényzsebből kifizettük, ahelyett, hogy kifizettettük volna azokkal, akik a piacra akartak volna lépni. De mint tudjuk, a lényeg nem az volt, hogy azt nézzük meg, hogy a Kádár rendszer valójában eszközarányosan, tőkearányosan hogyan is szuperált, hanem az, hogy mindenáron tönkretegyék, felszámolják az államot és az állami vagyont azok, akik gyűlölik az államot és az anarchiában hisznek, amiben mindekit ők b*szhatnak meg, a la kutyás hasonlat.

"90-es években tőkearányos nyereség EU-s átlag alatt. 2000 környékétől kb 2006-7-ig eu-s átlag felett volt olyan év a csúcs, hogy 20% körül ami nagyon komoly."

Nem nagyon komoly, hanem undorítóan magas, különösen ha figyelembevesszük, hogy a nyereség java részét valójában az anyabankok mutatták ki az anyaországban. Írtózatos profitráta.

"Válság kitörése óta csökken 2010 -ben és 2011-ben reálértéken veszteség, azaz nem érte el az infláció szintjét a tőkearányos nyereség ami bankadó , végtörlesztés nagyságrendileg 2010-2012 időszakra durván 300-400 milliárd Ft-ot von el tehát mondjuk évi 120 milliárd okoz."

Ami nudli az ágazati nyereséghez képest, amelyet fényesen igazol az, hogy ezek a pénzhez nem értő idióták, ezek a pénzügyi analfabéták nem szedik a sátorfájukat és mennek oda, ahol többet tudnak keresni, hanem képzeld, most már inkább a növekedésen törik a fejüket, meg a piacszerzésen. Biztosan nem hallottak még a banyaiz féle számításokról, amely szerint nekik valójában már régen el kellett volna innen költözniük... de mégsem teszik. Mert még mindig megéri eszköz és tőkearányosan is nekik. Ebben az esetben pedig én inkább nekik hiszek, ha nekik megéri, engem igazán nem fog zavarni, ha maradnak és reális adót fizetnek.

"ezt gondold tovább pl az anyabankok tőkeelosztására adott országok között, illetve hitelezés költségeire , nagyságára milyen hatással van."

Hála Istennek, legalább nincs uzsorázás, hitelezés eddig se volt.

"Persze lehet sanyargatni őket minden egyes eltúlzott teher kb öt -tízszeresen vissza is üt a gazdaságban"

A fogyasztás az érték című bukott ideológiát nem kívánom tovább ostorozni, szerintem kár állandóan szóbahoznod: köztudott, hogy pontosan ettől nézett ki eddig az ország, mert az uzsorát öt-tízszeresen számolták el a GDP-ben, ennek megfelelően valójában az ipar, gazdaság, termelés tervezett felszámolását fedték el vele, elhitetve az emberekkel azt, hogy ingyen is lehet élni, nem kell dolgozni.

Tudod mi ennek a következménye?

Ha most alkalmazottat keresek, akkor kb ott kezd el elhomályosulni a kiszemelt ember szeme, amikor azt mondom, hogy "dolgozni kell". "Hja, hát ő azt hitte, hogy csak a fizetést kell majd felvenni... különben is ezt, meg azt, meg még azt adjak neki..." és utána jön az, ami a csúcs, hogy egyébként csak papírja van, de esze mínusz ahhoz, amihez állítólag ért. Ezt tette az, hogy munka nélkül is van élet a Földön.

#513891 banyaiz Előzmény: #513874

Neked olyasmi, hogy eszközarányos, tőkearányos nyereség mond vmit?

Néhány számot a figyelmedbe ajánlanék. :)

Rendszerváltás után a kétszintű bankrendszer kialakítása bankkonszolidációk feltőkésítések mnb-s veszteségek stb, mai értéken kb 40-60 milliárd ! dollárjába kerültek az államnak ! Nyilván volt privatizációs bevétel mellette de nem ekkora nagyságrend.

90-es években tőkearányos nyereség EU-s átlag alatt. 2000 környékétől kb 2006-7-ig eu-s átlag felett volt olyan év a csúcs, hogy 20% körül ami nagyon komoly.

Válság kitörése óta csökken 2010 -ben és 2011-ben reálértéken veszteség, azaz nem érte el az infláció szintjét a tőkearányos nyereség ami bankadó , végtörlesztés nagyságrendileg 2010-2012 időszakra durván 300-400 milliárd Ft-ot von el tehát mondjuk évi 120 milliárd okoz.

ezt gondold tovább pl az anyabankok tőkeelosztására adott országok között, illetve hitelezés költségeire , nagyságára milyen hatással van.

Persze lehet sanyargatni őket minden egyes eltúlzott teher kb öt -tízszeresen vissza is üt a gazdaságban, bomba ötlet NGM-be nem akarsz tanácsadónak menni? :)