Végignézve a tranzakciókat nem volt olyan sok és olyan nagy értékü, ami az árjegyzőt befolyásolhatta volna ... maradnak a kérdőjelek.
Végignézve a tranzakciókat nem volt olyan sok és olyan nagy értékü, ami az árjegyzőt befolyásolhatta volna ... maradnak a kérdőjelek.
Most elbizonytalanodtam.
Rendben elment az olaj long eladásom, bár közben nem jelezte az árjegyzőt.
Lehetséges, hogy ha sok, nagy tétel van forgalomban, akkor a rendszer nem képes folyamatosan kijelezni az árjegyzőt, amely azonban mégis rendben ad és vesz.
Ebben az esetben elnézést kell kérni:-)
Most sincsen, ahogy látom.
Kibekkelte a 6100 alatti daxot?
Hát ez nagyon érdekes.
Biz. FED képviselő (Taullo?) - akit nem ismerek - készül beszélni.
15.30-kor - ez úgy tünik 1 óra múlva lesz - de most teljesen visszaesett a forgalom és nem mennek a certik sem (úgy tünik eltünt az árjegyző is???)
Közben közeleg a magyar zárás.
Gratulálok Erste!
Na ja, de ott nincs árjegyző, hanem a vételi és eladási ajánlatokat párositja össze a rendszer.
Certifikát esetén viszont az árjegyző a 'nagy' pénzzel (elvileg) mindent visz, ezért valószinütlen sorozatosan a részteljesülés.
Egy érdekes jelenséget tapasztalok mostanában, még nem teljesen értem az okát.
A remek OTP-s portálon, amelyet munkahelyemről használni tudok egyre gyakrabban csupán részteljesülnek az egyébként nem túl méretes megbizásaim.
Példának okáért egy 50 v. 100 db certifikátra szóló vételi vagy eladási megbizásból sikeresen teljesül 17 v. 42, a többi nem.
Ez időnként megtörténhet, de ilyen gyakran véletlenül aligha.
Ilyen esetben nem az árjegyző révén jön létre a tranzakció, hanem egy kedves kisbüfi kolléga révén.
Na de ki az a kisbüfi, aki 17 db certifikátot ad vagy vesz?
Átláthatóbb formátumot kaptak a Certifikátok az Erste Webes felületén!
http://dl.dropbox.com/u/2094467/CloudShot/shot_20120416_93926.png
Telekom long certiben úgy vettem észre az árjegyző lejjebb rakja a range-t kb hetente 1 ponttal.
Amikor vettem őket, 570-es legjobb eladónál 171-en állt a jegyző eladni, új héten 170 en, stb, tegnap meg már 166-on. Változatlan árfolyam mellett -5 pont, ha eladnám újabb -5 pont a spread. A héten még esett is. Nem ez lesz az év biznisze... (hacsak nem negatív előjellel):S
Köszönöm.
Úgy látszik figyelmetlen voltam, munkahelyről irok, ezért néha csak röviden tudok belekukkantani.
akkor nézd meg alaposabban.. :))
- devizáknál nincs mert ugye deviza keresztekben nincs lejárat
- magyat bet "kvázi cfd" termékeknél van
- határidős árupiaci termékeknél (gáz - ng.f; olaj - cl.f) van, klasszikus árupiacnál (arany - xauusd; ezüst - xagusd) nincs
azon élő certik esetében amik az alaptermék határidő váltásaikor is megvannak még...
Na mégegyszer utoljára:
573-as hozzászólásban kérdezed a roll overt
erre irtam az 574-es hozzászólásban, hogy most irtam vagy 5 hsz-el korábban.
az 569-es hozzászólásban irtam , hogy mi a roll over (erste magyarázat)
Mindezt a Te 567-es hszben megfogalmazott kérdésedre irtam.
Vagyis csak 5-7 hsz-t kellett volna visszaolvasnod, hogy az általad többször feltett kérdésre megkapd a választ.
De mivel nem olvasol vissza, ezért megegyszer belinkekel meg meg is magyarázom.
Azért van roll over, mert a certifikát futamideje nem egyezik meg az alaptermék határidős kifutásaival.
Vagyis most indult egy olaj certi, szeptemberi lejárattal. Addig az olaj határidő (aminek az árváltozását követi) havonként zárásra kerül. Amikor kifut az alaptermék határideje akkor van a rollover, ami a certi kiütési árait módosítja.
z alaptermék határidős instrumentumaiban bekövetkezett valtozas jelenik meg a kiütési árakban...
"Ha a certifikát alapterméke egy tőzsdei határidős kontraktus (futures). Ekkor a certifikát lejáratának időpontja későbbre esik, mint a fedezésre legjobb felhasználható határidős ügylet lejárata. Ilyenkor a fedezeti ügyletkötőnek tovább kell görgetnie a pozícióját, azaz le kell zárnia egy határidős ügyletet, majd nyitni kell egy ugyanolyan pozíciót egy későbbi lejáratra. Tehát ilyenkor mindig bizonytalan a lezárt kötés határidős árfolyama és az újonnan megnyitott kötés határidős árfolyama közötti eltérés. Összegezve: a certifikát mögött lévő futures lejárata előtt az alaptermék a következő lejáratra változik.Az Erste által kibocsátott turbo certifikátok esetén két görgetés között jellemzően egy hónap telik el. Az egyes certifikátok roll over időpontjai indokolt esetben (megváltozott piaci körülmények) eltérhetnek az előre meghirdetett időpontoktól. (Jelenleg WTI Oil Futures és Euro Bund Futures alaptermékű certifikátok rendelkeznek roll-over-rel)
Görgetéskor változó tényezők Roll over esetén a korlát illetve a kötési árfolyam annyival mozdul el, amennyivel az új határidős ügylet árfolyama eltér az előző ügylet árfolyamától. Ily módon a certifikát árában nem lesz tapasztalható jelentős változás. "
Remélem most már végig olvasod.
http://www.erstebroker.hu/hu/certifikatok_bevezetett.html
hol van hol nincs..mint a mesében..
Igen, a kifutott certikkel tisztában vagyok, na de akkor hol itt a roll-over?
:-)
Szerencsére kis pakkról van szó, melyet
direkt azért hagytam benne, mert nem tudom, hogyan müködik a --> rollover?
Mivel bizonyos certikre nem irta, hogy --> roll over, az olaj certikre meg azt irta --> roll over, ezért a kettő elszámolásában/lezárásában kell, hogy legyen vmi. különbség.
(A roll over szó szerint átgörgetést jelent, na de hová görgetnek, mikor át és hagyon zajlik ennek az elszámolása?)
Kifutott certire miért lenne rollover?
"Fontos tudnivalók a certifikátok lejáratáról
A lejárattal rendelkező certifikátok utolsó kereskedési napja a meghirdetett lejárat előtt három kereskedési nappal van. Ugyanakkor a certifikát lejáratkori ára (azaz mekkora pénzösszeg kerül jóváírásra Ügyfél számláján) a mögöttes termék, lejárat napján érvényes, záró árfolyamától függ. Ily módon azok számára akik elszeretnék kerülni annak kockázatát, hogy a lejáratot megelőző három napban számukra kedvezőtlenül alakulhat a mögöttes termék árfolyama, javasolt az utolsó napon a pozíció lezárása."
De miért kereskedsz olyan dolgokkal amit nem látsz át?
A fenti magyarázat azt jelenti, hogy szélsőséges esetben a lejárat napján érvényes áraknál jóval kisebb vagy nagyobb is lehet az elszámoláskori ár (nem kiütött certi, hanem lejárt...).
Vagyis ha 2 nap alatt olaj rally lenne akkor nagyot nyernél. Most úgy tűnik a long nem volt nyerő, tehát utolsó nap el kellett volna adni (ha az árjegyzőn kívül lett volna vevő.. )