roll overt itt irtam 5 hsz-el lejebb
ha kifutott certit nem adtad el akkor 2-3 het mire megkapod.
Bennthagytam egy kis adag olaj long certit a héten kifutottból.
Azt olvasom, hogy erre --> roll over lesz majd, talán 1 hónap múlva.
Azt látom, hogy a poziciómat a banki oldalam kijelzi, de nem aktiv.
Az erste oldalán közölt leirás alapján nem teljesen világos, mi fog történni és mikor?
Tudja valaki, hogy pontosan hogyan zajlik egy roll over?
Köszönöm.
Igen, és nemrég indult néhány új.
Aktuális info itt:
az hogy mikor jar le es meddig lehet kereskedni bene az ket ülönbözö dolog.
ugyanakkor letezik - a kiütes utan parnapig - kiütütt certikkel valo kereskedes is. ekkor vagy az arjegyzonek adod ek, vagy egy baleknak. ekkor az arjegyzo alá kell allni par ft-al.
ha ezt nem teszed akkor 2-3 het mire a penzedhez jutsz a kiutott vagy lejart certi utan...
az alaptermék határidős instrumentumaiban bekövetkezett valtozas jelenik meg a kiütési árakban...
"Ha a certifikát alapterméke egy tőzsdei határidős kontraktus (futures). Ekkor a certifikát lejáratának időpontja későbbre esik, mint a fedezésre legjobb felhasználható határidős ügylet lejárata. Ilyenkor a fedezeti ügyletkötőnek tovább kell görgetnie a pozícióját, azaz le kell zárnia egy határidős ügyletet, majd nyitni kell egy ugyanolyan pozíciót egy későbbi lejáratra. Tehát ilyenkor mindig bizonytalan a lezárt kötés határidős árfolyama és az újonnan megnyitott kötés határidős árfolyama közötti eltérés. Összegezve: a certifikát mögött lévő futures lejárata előtt az alaptermék a következő lejáratra változik.Az Erste által kibocsátott turbo certifikátok esetén két görgetés között jellemzően egy hónap telik el. Az egyes certifikátok roll over időpontjai indokolt esetben (megváltozott piaci körülmények) eltérhetnek az előre meghirdetett időpontoktól. (Jelenleg WTI Oil Futures és Euro Bund Futures alaptermékű certifikátok rendelkeznek roll-over-rel)
Görgetéskor változó tényezők Roll over esetén a korlát illetve a kötési árfolyam annyival mozdul el, amennyivel az új határidős ügylet árfolyama eltér az előző ügylet árfolyamától. Ily módon a certifikát árában nem lesz tapasztalható jelentős változás. "
Köszönöm.
Ha esetleg tudod, mi történik pontosan roll-over idején, azt még megoszthatnád itt, mert ez meg nekem nem teljesen világos:-)
Ksz.
Kieg. info:
Március 27-én több certi érvényessége is lejár, nem érdemes bennükragadni.
(Viszont most nem találom az Erste linket, ahonnan ezt korábban kinéztem:-(
Személyes tapasztalatom szerint én 3-4 féle certit tudok egyszerre hatékonyan forgatni.
Többel csak akkor próbálkoznék, ha 'főállásban' tudnék ezzel foglalkozni.
Viszont komoly lehetőséget látok egy oldalazó piacon párhuzamosan long és short certik tartásában (bizonyos helyzetben), különösen ha a forint viszonylag erős (mint jelen helyzetben is.)
Ez még nálam is kísérleti fázisban van:-)
én se. Mindegy mennyi a toke. Az összes töke max 5 %-át raknám egy instrumentumba (ami több féle - egy alaptermékhez kapcsolodo certit jelent).
Egy certiben max a toke 2 %-át kockáztatnám. Ha kiütik, akkor a toke 2 %-a tünt el (illetve a maradvany ertek miatt annyi se.). Ha duplázol, akkor a teljes tokere vetitve 4 % haszon van. Lejaratot figyelni.
Olyan kitesközeli certit nem venni, amiben nagy mozgások zaras utan is vannak (gaz, olaj, ezüst) nem szerencses. Eleg egy leszuras es reggelre vege van.
Gyenge FT-nál megint nem jó certit (aru certi) venni.
Nem értek egyet!
1 milla tőkénél igenis a pár tízezer forintos tétel fog megfelelő MM-el párosulni. 10.000-ért vásárolt tétel 1 hónap alatt simán tud 25000-re dagadni ami a teljes tőkére vetített 1,5%. És ez 1 instrumentum.
És valaki pont 1 millával kezdi a dolgot.
Az a tapasztalatom, hogy 200 K körüli összeggel - a nagyobb áttétel miatt - már nyereségesen lehet forgolódni a certifikát világban.
Természetesen egy nagyobb portfolió részeként, hiszen az összes pénzünket soha ne tegyük egy helyre.
Pár tízezer forintos tételekkel értelmetlen kereskedni, hacsak nem azért hogy kipróbáld hogy tudsz kötni stb. Ahogy írtad a jóval nagyobb nyereség mellett jóval nagyobb veszteséget is termelhetnek a certik, totál kezdőként viszont leginább csak az utóbbiakkal találkoznál legalábbis statisztikailag.
Aki certifikátokkal kapcsolatos infót keres, érdemes mindig újra a vonatkozó instrumentum (DAX, Arany etc) topikjába is belelapozni, mert ott is nagyon sokszor jelenik meg certifikátra vonatkozó megjegyzés/információ.
Továbbá az Erste honlapján a certifikát pontot lapozgatni (aktuális infó), ez pedig egy új link, ezt még én is csak múlt héten fedeztem fel:
Továbbá régebbi viszonyszámokért a portfolio/szolgálgtatások/adatletöltés/certifikátok
hasznos lehet.
Néhány tapasztalat, amit én szürtem le:
Érdemes olyan certit venni, ahol az áttétel a 3-6-szoros mezőben tartózkodik.
Érdemes támaszok és ellenállások közelében vásárolni.
Jelenlegi piacon érdemes az aktuális hirek és tötéténések mentén meghozni a döntéseket, azaz szerintem nem jó taktika jelenleg sokáig ülni egy helyben.
Kezdö vagyok én is . A brokerem ajánlotta eu -huf párost 13szoros áttéttel . Nem nagy összeggel ,bejöt de 4-5 forint gyengülés kellet hogy meg érje . Rendesen át kell tanulmányozni mert nem egyszerü szerintem.