Groves dec 30-i 451 sz hozzászólásából:
"...Na és innen jön az érdekes rész. A Tadawul a MAM számlák üzemeltetéshez a MetaFx cég szoftverét (metatrader plugin + konzol az üzemeltetőnek) használja. A dolog úgy működik, hogy az üzemeltető kap egy master számlát, amibe a metafx programjával tudja becsatolni az ügyfeleket (poázás után). Az ügyfelek pénze így összegyűlik egy számlán. A programban alapvetően kétféle megközelítés van a kötések szétosztására. Lot alapú és Profit/Loss alapú. A Lot alapúnál is van még 5 opció, de a lényeg az, hogy bármelyiket is választod amikor nyitsz egy megbízást a master számlán, akkor azt leosztja az ügyfeleknek és az ügyfelek számláján megnyílnak a kötések és ezt ők látják is.
A Profit/Loss alapú ezzel szemben úgy működik, hogy ha nyitsz egy megbízást a master számlán, akkor csak a lezárása után kerül jóváírásra az ügyfelek számláján a nyereség/veszteség. A QuantumXXL ezt a P/L módot használja. Ezzel nagyon szépen el lehet rejteni a kötéseket. De honnan tudja az ügyfél, hogy milyen megbízások vannak nyitva? Mennyi ebből nyereséges és mennyi a veszteséges?
Miskolci kolléga alfás számláját szoktam nézegetni ( http://www.mt4i.com/users/kell_ilyen_szamla). Én még nem találkoztam olyan robottal, aminek 99%-os találati aránya lenne. Akkor viszont a mínuszos kötésekkel mit csinálnak? Gondolom nyitva hagyják vagy hedgebe állítják. A master számlán úgyis van rá fedezet. Valószínűleg direkt ezért van mindenkinek swapfree/islamic számlája, hogy ne kelljen a nyitott kötések után fizetni a kamatot. Ráadásul a hedgebe állított kötések nem foglalnak margint a Tadawulnál.
A fentiekkel arra akarok rámutatni, hogy az ügyfelek nem tudják, hogy a befizetett pénzük valójában mennyit ér. A számlakivonat amit kaptnak naponta a Balance-ot mutatja, a valós Equity-t nem. A 70%-os tőkevédelmet az ügyfelek nem tudják ellenőrizni. Ez csak egy ígéret, amit vagy betart az üzemeltető vagy nem.
Szóval életveszélyes az egész P/L allokáció. Az tény, hogy a tőzsdei befektetések kockázatosak, de azért kellene kockázatosnak lenniük, mert esetleg rosszul fektetik be az üzemeltetők az ügyfelek pénzét és nem azért, mert egy átláthatatlan rendszert kihasználva a valós helyzetet el tudják rejteni.
Elgondolkodtató az is, hogy a TadawulFx éppen most vezeti ki a P/L módot a mam számlák kezelésénél. Mi is szerettünk volna ilyen módot használni, de egyértelműen elutasítottak többször is.
„In regards to the P/L allocation, this is not available anymore for the MAM account. this allocation method has been disabled. This cannot be used from this point onwards.„
A magyar ügyfélszolgálat is megerősítette ezt.
Én remélem, hogy a QuantumXXL nem a fent leírtak miatt használja a P/L módot és csak a kötéseket akarja elrejteni, hogy védje a robotját, de úgy érzem jobb ha mindenki tisztában van, hogy mibe vág bele. A másik kérdés, hogy a Tadawul mikor kötelezi a Quantumot, hogy álljanak át Lot allokációra és hogy ezután hogyan folytatják a szolgáltatásukat. ..."
Szeretném, ha a fentiekben megfogalmazott kérdésre valaki a TdFx részéről érdemi választ adna.