8866 HUF a 180 napos.
Ne ijesztgesd a fórum népét....:)
.
Egyébként az összes jól menő ipari cégben benne voltam: Linamar, Pannunion, Rába.
Eredményeim:
Linamar +10 %
Pannunion -15 %
Rába +5 % lesz
.
Sajnos az az érzésem, hogy a Csepel fog következni. Most már komolyan fontolóra veszem a BÉT és az ország elhagyását......
eddig is az államé volt, csak eddig közvetetten, a bef. jegyek által. most már közvetlen a tulajdon.
nm történt adásvétel, technikai művelet a mai kötés.
Igaz. De akkor ezek a részvények most honnan hová mozogtak? Az állam adta saját magának el?
A Rábát akarja az állam. Minket nem?
Mondjuk +30%-ért nem adnám, de 12000-en most odaadnám.
a nyugdíjpénztári pénzekből vette az alapkezelő a részvényeket, cserébe adta a jegyeket. a mnyp-k pakkja átkerült az államhoz, tehát az állam pénze áll a jegyek mögött. az állam nm a pénzét kérte vissza, hanm a mögöttes portfóliót. egyszerű transzfer az egész.
miért kéne fizetnie az államnak azért, ami már az övé?
A normál esetet értem, azzal én is tisztában vagyok. De most az alapkezelő nem adhatta el a portfólió arányos részét, hiszen a részvényekre pont szükség volt. Akkor a részvényeket csak az államnak adhatták el, amiért az államnak pénzt kellene adni, hiszen ahogy írtam, a befektetési jegyet nem adhatja vissza, mint értéket. (Persze az is megszünik ezzel.)
Egyre érdekesebb lehet a Q3, ha netán ez is szerepel majd benne...
Persze normális forgalmakhoz képest, amilyen volt a múltban, nem olyan kiugró a 100000 darab sem. Jó lenne egy friss tulajdonosi "torta".
az alapkezelő tart egy portfóliót, annak a leképezése a befjegy. normál esetben ha vki vissza szeretné váltani a jegyét, akkor megkapja annak ellenértékét pénzben. az alap eladja a portfólió egy részét, így teremtve meg az ellenértéket. itt most nm pénzt kért a visszaváltó (az állam), hanm a mögöttes portfóliót.
a portólió nm az alapkezelőé, ő csak kezeli a pénzt. az ezért kapott díjakból él.
Ebben a 68400-ban benne lehet ez a 35000 is akár. Nekem fura lenne, hogy befektetési jegyben is ennyi részvény lenne. Szerintem ez sok lenne egy ilyen papírtól, hogy egy alap így súlyozza.
PF-ről:
"Az ÁKK augusztus végi adatai szerint a Nyugdíjreform alapban 373 milliárd forintnyi befektetési jegy és ETF volt, míg hazai részvényekből 155,7 milliárd forintnyit birtokolt az alap. A mostani lépésre valószínűleg azért van szükség, mert az állam előbb-utóbb értékesíteni akarja a részvényeket, mivel 530 milliárd forintot elő kell teremtenie a hátralévő két hónapban a költségvetési lyuk betömése érdekében. Az államháztartás első tízhavi helyzetéről délután 4-kor kaphatunk friss képet."
Akkor idén csak eladják a pakkot? Vajon ki veszi meg és milyen áron?
De egy befektetési jegy önmagában semmit sem ér, ha a mögötte lévő értékpapírokat kiveszik belőle. Akkor az alapkezelő kapott egy halom WC papírt? Aligha.
Igen jól írod, a kérdés hogy erre miért volt szükség?
Friss infó erről nincs, hiszen anno amikor ez megtörtént írták, hogy 2,85%-os részesedése lett a cégben. Az akkori részvényszámmal ez 68400 darabot jelentett (plusz mínusz pár darab). Ha most a bef. jegyeket átváltották, akkor simán 100 ezer darab fölé mentek, nemde?
Igen, később én is észrevettem a hírben, sorry. De ha ez igaz, akkor egyre több részvénye van az államnak. És ez így már simán 100 ezres részvényszám. Az pedig nem kevés...
Nem a befektetési jegyet kvázi visszaváltotta az állam, csak nem pénzre, hanem a jegyek mögött álló részvényeket kérte (és nem a részvények értékének megfelelő készpénzt, mint ahogy azt te kapnád).
Na jó, de ezen jegyek magyar részvények nélkül kevesebbet érnek. Mi lesz a befektetési jegy sorsa? Csak a részvényekért adott az állam az alapkezelőnek a pénteki záróárnak megfelelő pénzt?