az igaz, ha vkinek 6000-6200 innen számít, arra nagyon könnyen jó lehet
az igaz, ha vkinek 6000-6200 innen számít, arra nagyon könnyen jó lehet
mégis mire jelzés?
én épp azt fejtegettem, hogy sztem ez semmire sem jelzés, ami a középtávú árfolyam alakulást illeti
1szó mint 100, pénteken végig bent volt egy lélektani támaszt is nyújtó 1000-es közeli pakk az 5-ös könyvben.
Persze ezt bármikor ki lehet venni, de mindenesetre jelzés értékű.
De pedig van értelme támasztásnak bizonyos esetekben, pl.:
1. ha kevés pénzből sikeresen lehet támasztani, és adóelszámolásnál nem szeretnél az adott soron bizonyos veszteségnél többet elkönyvelni
2. ha illikvid piacon (mint régóta ez is az) túl nagy ármozdítással kapnál csak nagy mennyiséget.
3. ha illikvid piacon fel akarod spekuláltatni az árat, jellemzően ilyenkor a támasztást belső körök csinálják, és hamarosan híráradat is követi, ami akár hetekre megfordítja a mozgást, és rengeteg embert ültet be (akik aztán pár hét után mégis szívnak, mert mindig a piac az erősebb, és ilyen trükökkel szinte sose lehet tartós sikert elérni, még ilyen illikvid papíroknál se)
Avivát ismerem, az tipikus brókerbanda, fogalma sincs, mit és hol kell venni, bnethez hasonló, és majdnem mindig elbukják az ügyfeleik pénzét, csak az időtáv kérdés...
Szóval azok csak elbukják épp a pénz, mint mindig, semmi extra. Vagy beragadnak 10 évre, az se gond nekik.
lehet még egy dolog: nem a forgalmat akarta generálni, hanem adózási okokból, közeledve az év végéhez, egyszerűen átkötötte magának 5500-on, mert az szép kerek szám....netán, ha már úgyis átkötötte, fibo szinten tette, és mellé még vett egy adagot, hogy támasztásnak tűnjön, és valóban beszállásra sarkalljon sokakat, remélve, hogy manipulált trendfordulót is el tud vele érni. Simán lehet, hogy még napokig felfelé fogja nyomni az árat, mert az átkötést nézve nem kisbüfi, és nem kerülne neki arányaiban szinte semmibe, hogy feltolja az árat, valóban figyelmet keltve, és talán indirekt rávesz sokakat a belépésre, ami végül akár fordulóhoz is vezethet.
Próba szerencse, de nem több, a fő cél csak az átkötés lehetett.
sztem talán egy shortzárónak volt belső infója vagy akár megegyezése vkivel, aki eddig is folyamatosan adta. Így a kiszállónak se volt rossz, mert nagy pakkot tudott egy árfolyamösszeomlás nélkül eladni, a shortzárónak is kiváló volt, hisz nagy felhajtás nélkül todott zárni.
Másik verzió, hogy egyszerűen begyorsult a folyamatos eladás, többeknél már elszakadt a cérna (nem csak kicsiknél), és vki aki rég tervezett beszállást, beállt 5500-ra és még talán folytatja is a vételeket, ha nem kapta meg a kívánt mennyiséget. Ebben nem lenne semmi extra, a legtöbb rv. egy fibo szintnél nagy forgalmat generál, és jellemzően elsőre pattan is a támaszról, hogyne pattana, az a lényege a fibonak, hogy a piaci résztvevők pszichója áll mögötte.
"nem kell a megmentőre várni, hanem a cégnek kell bizonyítani."
Mégis mit? Mi történt a céggel ami azt indokolja hogy 12.000 forint helyett 5700-at ér egy részvény? A cég bizonyított eddig és csak remélni tudom hogy ezután is fog, de az árfolyamnak sajnos az égvilágon semmi köze nincs ahhoz hogy mit csinál a cég. Legalábbis remélem, mert ha ennek a brutális árfolyamcsökkenésnek olyan valós oka van amit csak mi kisbefektetők nem tudunk akkor igen nagy sz*rban vagyok én is.
A nagyok bevásárlásához pedig csak annyit hogy mindenkinek vannak jó és rossz befektetései, az alapkezelőknek is, tehát önmagában az hogy akár az OTP, vagy az Aviva, Utilico ilyen-olyan árfolyamon bevásárolt, semmire nem garancia...
A vásárlásról egy dolog amit meg kell jegyeznem. Ha venni akarsz akkor mindig sokallod, ha eladni kevesled az árfolyamot.
Nincs értelme egy nagy vevőnek sem támasztani, ha folyamatos esésben kaphat akár olcsóbban is sávosan.
Majd beáll alá támasztani, ha: 1. Nincs még meg a kívánt rv mennyiség és értékelése szerint elég olcsó
2. Ha a befektetési politikája indokolja a nagyobb vételt.
Az az igazság, hogy az Aviva és Utilico nem 1-2 évre szállt be, ezért nem lehet egyenlőre mondani, hogy rossz vétel volt. Azt OTP Alapkezelő, meg minek támasztana. Van egy rakat részvénye, ami még ezen az árfolyamon is dupláját éri a jegyzett árnak. Befektetési politika a fő kérdés.
Összességében arra akartam kilyukadni, hogy nem kell a megmentőre várni, hanem a cégnek kell bizonyítani. Ettől függ az árfolyam jövője.
"Az esetleg lehetne, hogy az 5500-as támasztó egyben öntötte magára is, hogy nagy legyen a forgalom, de minek?"
Hogy felhívja a részvényre a figyelmet (TA). Nem jött be, ha a pénteket nézzük.
Szia
"Remélem van még olyan ember a fórumon, aki a vakon tippelésnél többet lát az eseményekből és hajlandó segíteni tovább gondolni. "
Van értelme/jelentősége?
Tudom van, mert különben bezárhatnánk a fórumot:D
Egyetértek.
Valószínűtlennek tűnik, hogy a bűvös FIBO szintnél hirtelen észbe kapott rengeteg kisbüfi és a korábbi napok forgalmának 5-szöröse értékben vásárolt.
Az is valószínűtlen, hogy hirtelen mindenkinek itt támadt kedve kiszállni.
Az esetleg lehetne, hogy az 5500-as támasztó egyben öntötte magára is, hogy nagy legyen a forgalom, de minek? Az látszott, hogy aznapra az 5500 kőbe van vésve, ezért ha eddig nem adta valaki aznap mitől adta volna?
Kis valószínűséget adnék annak, hogy öntőpajtás minden erejét összeszedve le akarta törni az 5500-t, de egy valaki, vagy sokan ellenálltak neki. Fölösleges csat lett volna öntőpajtás részéről.
Számomra a legvalószínűbb, hogy egyeztetett árfolyamon átadás volt. Hogy kik között? Ez lenne érdekes.
Remélem van még olyan ember a fórumon, aki a vakon tippelésnél többet lát az eseményekből és hajlandó segíteni tovább gondolni.
És ki adta nekik? Csak nem sok kisbüfi? Ne már. Pont 5500-on akart kiszállni egy csomó kisbüfi,aki vélhetően drágábban vette. Ki van zárva. Egyébként egonra is ráfér egy alapos verés,mert pár hónapja 10,7k-s célárakról böfögött,most pedig látva az esést kijelentette,hogy ez egy lufi volt. Talán előbb kellett volna észrevenni a csontokból,hogy ez egy lufi úgy okosabb lehett volna. Utólag mindenki qrva okos,még én is...:)
Tegnapi napot látva 5800-on pakolgatták az 50 db-okat, de 5700-ra azért visszanyomták a végén. Nem tudom, de nekem ebből úgy tűnik, hogy még lesz itt árlenyomás, amint kicsit beborul az ég. Jó lenne tudni, ki vette meg tegnapelőtt 5500-on azt a min. 25k-t. Az se lepne meg, ha a "repülőgépes" bróker banda, így zárva egy adag shortot...
Ezzel vitatkoznék,nagyúr..:-)
Hát,engem ez nem vigasztal..:( De azért kösz a bíztatást:)