Regisztráció Elfelejtett jelszó

A londoni piac gyakorlatilag tényként árazza a görög államcsődöt

Re: mi történne ha...

#421144 Előzmény: #420928

Duplapost és töröltem, kérve a topic gazdát, hogy törölje ki, mivel én nem tudom :)

A költségvetés elsődleges egyenlege (adósságszolgálat nélkül) évek óta pozitív. Ez azonban éppen azért van így, éppen azért van fenn JELENLEG a Status Quo, mert mindenkinek belenyomták a fejébe, hogy "azért nem lehet többet adni, mert akkora az adósságszolgálat". Ezért van az, hogy nem kell európai szintre emelni számos fizetést. Namármost, ha valami csoda folytán eltörölnék a teljes adósságszolgálatunkat, az valójában EGYETLEN FILLÉR többletpénzt se jelentene, hiszen JELENLEG az adósságszolgálatot IS ÚJ KÖLCSÖNBŐL FINANSZÍROZZUK, ami annyit tesz, hogy valójában az adósságszolgálat eltörlése "mindössze" az adósság növekedésének megállítását jelentené, ugyanakkor annak szintentartását IS.

Magyarán, semmivel sem költhetnénk többet! Viszont mi történne, ha ez az istenadta kezét tartó, állam atyuskán csüngő nép megtudná, hogy nem kell adósságot törleszteni? Hát a nyugdíjastól az orvoson át a diákokik, a katonától a rendőrön át a mentősöktől a tűzoltókig mindenki a kezét tartaná, hogy "akkor most már adj neki is többet, MERT NEKI JÁR". És onnantól mivel tartanád fenn a társadalmi békét? Honnan adnál többet, amikor nincs több?

Ahhoz, hogy egyátalán elvben jobban élhessünk, ahhoz az kellene, hogy ÚGY legyen többlete a költségvetésnek, hogy az elosztható legyen, vagy adócsökkentés formájában kevésbé elvonandó. Ehhez pedig az kellene, hogy a mostani szinthez képest (és a jövő évbeli szinthez képest) még úgy 800 milliárdot VONJ KI a gazdságból, vagy SPÓROLJ MEG.

Na ha szerinted azt el lehet az embereknek magyarázni, hogy ahhoz, hogy többet ossz, ahhoz többet kellene elvenni HA eltörlik az adósságot, akkor megemelem a kalapom előtted :) Mert pontosan ezt kellene tenni, hogy ne törjön ki a polgárháború. A Status Quot jelenleg egyedül fenntartani képes überérvelést nem lehet megszűntetni.

#420928 Bendeguz Előzmény: #420898

Mi ez az [x]? Reklám helye?

Úgy tudom, ha nem kéne a hiteleket törleszteni, vastagon plusszos volna a költségvetés. Ez nem igaz ebben a formában?

#420895 Előzmény: #420889

Magyarország (mint állam) jelenleg állandó refinanszírozást igényel, a költségvetése pedig veszteséges. Ennek megfelelően egy olyan bejelentés, hogy nem fizetjük az adósságot, az persona non grata-vá tenné az országot, méghozzá mindörökre. Onnantól ide nem jönne senki, és minden külföldi TERMELŐ cég is menekülne, mert ki tudja, hogy mi lesz legközelebb? Az pedig gondolom nem igényel külön részletezést, hogy ez mivel járna.

Egyébként pedig már számtalanszor leírtam azt is, hogy ez amúgysem oldana meg semmit sem, nem az adósság törlesztése okozza a problémáinkat, ha MINDEN adósságunkat puszi alapon leírnánk, akkor éppen ott tartanánk, ahol most, CSAK nem növekedne az adósságunk.

Vagyis a jelenlegi problémáink kezeléséhez alapvető és rendszerszintű átalakítások kellenének, mert csak akkor tudnánk előrébb jutni akkor is, ha nem lenne adósságunk.

Ha meg meglépjük, akkor simán vissza is törleszthetnénk az adósságot. Magyarország nem Görögország.

mi történne ha...

#420879 Bendeguz

Mi történne ha Magyarország is megjátszaná a csődöt? Mik volnának a nyereségek és mik a veszteségek?