Richter is töri a 36.800 -as támaszát.
ez nem igaz. A nagybüfi más phaszával veri a csalánt, mert nem saját pénzét kezeli... :) szóval ennek nincs igazság tartalma. Kis büfik 70% csak longol, max 10% a shortos...
Ha pedig a saját pénzét kezeli a nagy, akkor meg azért vesz hosszútávra, mert nem tud mit kezdeni a lével, és mindenbe beletol... Attól még tönkremehet pikkpakk. Nem volt piac tisztító az esés 2008-09ben, mert állam belenyúlt a piacba, ezért folytatódik ugyanaz. Azonban a tisztító tűz elkerülhetetlen, ezért logikus a short. Építkezni sokkal nehezebb a 100. emeletről, mint az elsőről.
A tömeges csőd a szükséges rossz. Fundamentális követelmény, mindig is volt és lesz.
Sziasztok!Én nagyon szeretnék már a hosszú oldalon állni, de nem látom a realitását (sajnos), így hát részemről, maradok a rövid oldalon.
Ehhez hasonló hszket írtam én is a csapatnak, nem egyszer, Tegnap Budnak is válaszoltam hasonlót mikor megkérdezte miért emelkedik mindenki a Japán feszkóra, mert hogy minden nap az esést várja azóta rá.
Én egyet értek a gondolatokkal.
Kisbüfis gondolkodásmód lehet a gyors esésben a meggazdogás, mert a Short azért short, rövid és gyors, a long meg azért long, mert hosszú és lassabb de kisbüfi ma akar kersni gyorsba, tehát shortba. Nagybüfi később, de biztosan tehát hosszban. Cégek fundamentális értékelése is 6-8évre terjed. A ma bizonytalan mindig.
Szerintem ez a piac önálló életre kelése miatt van. Normál üzemmódban egy piac csak tükörképe (a jövőt árazva jövőbeli tükörképe) kellene, hogy legyen a gazdaságnak. Tehát a shortnak, meg amúgy önmagában semmi másnak sem kéne, hogy közvetlen, ilyen mértékű hatása legyen reálgazdaságra.
De mára gyakorlatilag függetlenné vált a piac ettől. Ill. nem is vált függetlenné, hanem megfordult teljesen az irány: a piac diktál és okoz gazdasági problémákat, míg a gazdaság jó közelítéssel semmit nem csinál a piaccal.
Ez az igazi gond, nem a short. Ezért "irányít a pénz".
ezzel szerintem minden shortos egyet is ért...én is...de engem sem érdekel a többi szereplő..essen minden.
amikor felfelé mentünk akkor sem érdekelt senkit a shortosok élete. stb.
Meg a másik...egy részvényárfolyam itthon még nem befolyásol semmit...a gazdaságot ne érinti.
vigyázat, kicsit provokatív hsz következik :)
többen írtátok, h micsoda világ ez, mindent a pénz irányít, még ekkora katasztrófára sem esünk, hol van az együttérzés a romokban heverő Japánnal... be kéne látni, h a pénzvilág ilyen: nm érdekli mások szerencsétlensége, csak az, h neki több legyen. ez a kapitalizmus. lehet szeretni, utálni, de aki tőzsdézik, az ne ágáljon ellene.
amúgy ha nagyon belemegyünk a témába és morálisan nézzük (bár sztem ennek a tőzsdén nincs sok értelme), akkor jelen esetben inkább a shortolás az elítélendő. most azon háborognak páran, h nincs esés. de kinek is lenne jó egy összeomlás? az érintett cégeknek biztos, h nm, hiszen kapitalizációjuk csökkenésével megnő a tőkeáttételük, így csak drágábban v egyáltalán nm jutnának forráshoz. így a növekedésnek lőttek, hatékonyságot kell javítani, ergo leépítések, munkanélküliség, visszaeső fogyasztás - ördögi kör. ki nyer az ügyön? a shortos. ki veszít? a többiek. hol van itt a társadalmi érdek elsőbbsége? ja, h az már nm számít :)
(kicsit extrém a példa, de egyáltalán nm lehetetlen a felvázolt szituáció)
nincs erő ebben a mai megrántásban..elindultunk tehát lefele....Egon szerint ma megerősítés kell a tegnapihoz...eddig minden jól halad..
igen, mert mindenki azt látja aki csak 2 éve tőzsdézik hogy minden esést meg lehet venni..tehát ha kicsit esünk, akkor venni kell mert másnapra úgyis keresünk a longgal.nem számít semmi sem..egyszer ennek vége szakad..csak az nyer, aki átlátja a dolgokat, szélesebb a látókörük.
nem az hogy minden 1 % esés után longot nyitni, mert azzal biztos hogy nyerünk..
Igen, a visszahozatalnál van baj, mert az így van. Lassabban jön vissza, ha visszajön.....
Most már elég jól megy, hogy ne görcsösen egyből vissza akarjam hozni, hanem szépen apránként. Egy két itten bölcs javasolta és jogosan:-)))
Stop a barátunk, de nem a Béten. Itt még azzal is visszaélnek szvsz....
A napizás katasztrófa ebben egyetértünk mindenben,ledarál.Namost ezért kell a türelem,szerintem.Vagy napizol és nullázol vagy minuszba mész.Vagy türelmetlenül vársz két napot megjátszod az irányt és nagy bukóban zárod,vagy szép csendben vársz akár napokat heteket,és teszel,szűk stoppal és élvezed.
sztem aki hosszútávon tőkeáttéttel napizik csak veszthet, bármilyen jó, a béten sztem csak hosszútávú befektetésekkel lehet nyereségesnek maradni, a napi, hati amit ad azt előbb-utóbb vissza is veszi, én mióta egy picit értek a tőzsdéhez nem napizok, előtte is csak egyszer még az ősidőkben mikor még nem volt online a broki rábeszélt 1998-ban minusz 300.000 lett a vége, összeségében mára pluszban vagyok, de napi azóta soha, hatit próbáltam, egyenleg: nulla, se bukó-se nyerő
Mert mindenki elvéti azzal,hogy kapkod.Most Pf-en már 7000-es daxról irnak,fogadni mernék,hogy a sok kis türelmetlenke.már mostg longot nyitott.Holnap vnem lessz biciklije.
En mar negy kereknel tartok :)
szerk: es visszafele mindig sokkal lassabban jon.
Ahogy valahol olvastam: take care of your losses, your gains will take care of themselves.
Avagy koncentralj a bukod minimalizalasara, a nyero majd jon magatol. Es igaz, milliokat (szo szerint!) lehet sporoloni (= "keresni") egy jo es betartott stop loss strategiaval...
egyetértek, nagyon is, sajnos a nagy árfolyam mozgásoknak lehet h egy időre vége, a japán katasztrófa a világ valaha volt legköltségesebb katasztrófája és semmi különösebb reakció, mindenki ezerrel védi a pénzét, mert sajnos a mai világ értékrendszere szerint a pénz többet ér bárminél...
Na ebben meg én értek veled eggyet.Ezért soha nem arra gondolok mennyit nyerhetek,mewnnyit fektetek be,hanem csak hogy jé ennyi akkor annyi és megjátszom,de pénzre nem is gondolok mert az ember elveszti a fejét.
Fél év alatt egy jó motor árát....
Hiába gondoltam rá nem segített:-)
Tozsdepszichologiaban ismert szemelyisegtipus az 'online gamer', akit nem a penzszerzes es az elerheto jovedelem racionalitasa hajt, hanem a jatek. Csak nem online pokerezik meg WoWozik, hanem tozsdezik. Jatekfuggoseg is kialakulhat.
Ulsz egy villodzo kepernyo elott, zold-piros, zold-piros. Melyikre tegyek? Aztan olyan jo izgulni hogy nyersz-e vagy nem.
Sok penz eg el igy a tozsden.
Egy jo modszer ennek az elkerulesere, ha penz osszegek helyett valami konkret targyban gondolkodik az ember. Pl ma elvesztettem tiz mountain bike arat, vagy egy havi villanyszamla osszeget, stb. segit helyen kezelni az osszegeket.
én meg mindig a rossz irányban álltam :-)) kivéve tavaly a flash -crash -ben..azt meg megvették 1 nap alatt..meg az összes tavalyi, tavalyelőtti esést...
most már érik hogy ne vegyék meg egyszer -.))
shortban voltam bud, nem esett jó..