Regisztráció Elfelejtett jelszó

TA elemzések,kérdések,válaszok

Gann legyező és társai

#450000 Fornit

Akkor én is ide teszem:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/technikai_elemzes/1000-os_hozam_25_nap_alatt_gann_legyezo_es_tarsai.159156.html

*

Gann legyező

A Gann legyező a legismertebb Gann nevéhez fűződő elemzési eszköz, mely segítségével előre jelezhetőek a jövőbeli lehetséges támasz és ellenállás szintek. A legyező nem más, mint 9 Gann által kitüntetett szögben (82,5°; 75°; 71,25°; 63,75°; 45°;26,25°; 18,75°; 15°; 7,5°) húzott vonal.

Használata igen egyszerű:

1.Keressünk a grafikonon nevezetes pontokat úgy, mint meghatározó csúcs vagy mélypont. az így kapott hullám lesz az alapja a Gann legyező használatának.

2.Helyezzük a legyező kiindulási pontját a gyertya aljára, vagy tetejére, attól függően, hogy mélypontot, vagy csúcsot választottunk-e ki kiindulási pontnak.

3.A grafikonrajzoló által berajzolt 9 vonal támasz és ellenállás szinteket határoz meg számunkra, mint azt az alábbi grafikonon is láthatjuk.

Gann négyzet

A Gann négyzet nem más, mint Gann által használt természeti számok képesített formája, mely egy remekül használható segédeszköz trendvonalak húzásához. Ha egy grafikonrajzoló programban megtalálható a Gann négyzet, akkor segítségével az előbbi Gann legyezőket is berajzolhatjuk, egy árnyalattal másképp, mint azt az előbb taglaltuk.

1.Keressünk az árfolyamon egy jelentős mélypontot és csúcsot. Ezek fogják meghatározni a négyzet méretét, a meghatározó mélypontot és csúcsot összekötő egyenes lesz a négyzetünk átlója.

2.Az előbb már használt Gann legyezőt a négyzethálókhoz állítva a piac dinamikájával egyező vonalbeállítást kapunk.

Gann gyors trendvonalak

A Gann gyors trendvonal nem más, mint az előbb már taglalt Gann legyezőből kiragadott három vonal (45°;26,25°; 18,75°) melynek használata hasonlít a legyezőjéhez. Meredekségük változtatható, de egymáshoz viszonyított arányuk nem változik.

Gann Igazi trendvonal

Az igazi trendvonal az előbb leírt gyors trendvonalaknak a leegyszerűsített változata. Az igazi trendvonalat úgy kapjuk meg, hogy a változtatható szárat rárajzoljuk a trend kezdeti szakaszára, majd ebből megkapjunk ezt az erős ellenállást és támaszszintet jelentő vonalat, amely nem más mint az előbbi gyors trendvonal harmadik vonala.

Gann középpont

A Gann középpont használata hasonlít a Fibonacci szintekéhez. Kiválasztunk egy csúcspontot, valamint egy mélypontot, majd ezekre ráillesszük a Gann középpontot. Ekkor vízszintes vonalakat kapunk, melyek az árfolyam számára támasz illetve ellenállás szinteket képeznek. Gann a legfontosabb szintnek az 50%-os szintet tekintette, amit a Fibonacci szintekből is jól ismerünk. A 38,2 és 61,8%-os szintek helyett itt a 25 és 75%-os korrekciós szintek jelennek meg.

Gann követői szerint egy fantasztikus ember volt, aki hihetetlen vagyonra tett szert sajátos matematikai számításainak és eszközeinek köszönhetően. A családja szerint a valóság azonban más. Egy interjúban fia azt nyilatkozta, hogy a híres apuka nem tudta eltartani családját kereskedésből, hanem könyvek és tanfolyamok értékesítésével keresték meg a betevőre valót. Az őt magasztaló állítások szerint 50 milliós házat hagyott maga után, míg a fia szerint a ház, alig ért mindössze 100.000 dollárt. Mindezek ellenére elmondható, hogy a Gann elméletére épülő eszközök mind a mai napig jól használhatóak.

Re: nincs cím

#358201 Hathor Előzmény: #358191

Nézem ezt a bux chartot például. Havi chart, de a következő egy éves mozgásra viszonyítok a 2007es eséstől kezdve. Elvileg 4évet vizsgálok, de a következő egy év mozgása érdekel.

Nézhetem a felfele menő zászló szerűt is ami rövidebb táv 2009-2011es szakasz és 2012őt vizsgálva.

Engem is ez a táv érdekel, így a szűkülésből kilépve lehet nagyjából érdekes a pálya számomra.

http://postimage.org/image/6ng86zl0/

#358199 ikszf Előzmény: #358191

Én is nagyon hosszú charton szoktam kezdeni:) Csak az a zavaró, hogy a napos gyertya fölé zárása, kitörése a hetes gyertyán lehet hogy csak egy felső kanóc lesz.

Aranyra például negyedéves gyertyát néztem 3 évizedre. ~1310-nél tickre visszatesztelte az elmúlt 3 évtized 161,8-as fibo áttörését, ha még márc 31-ig az előző ath fölé is zár, akkor duplán megerősíti, és egy tökéletes kitörés és visszateszt negyedéves charton is és szerintem irány észak egy begyorsuló szakasszal.

#358191 Hathor Előzmény: #358190

és? Én minden új ismeretlen chartot azzal kezdek. Elsőnek megnézem haviban, utána hetesben, majd napiban. Haviban azért nézem mert a többi évhez vizsgálom ezt a két három évet, mert a múlthoz viszonyítom hogyan áll. Attól függ mit szeretnél nézni rajta. Ha rövidebb dolgokat, akkor naposon, többit hetesen, havit meg globál.

Re: TA

#358185 _pda_ Előzmény: #358182

csak a vonalakat és a szinteket figyeld, figyelem

ennyi

a többi csak segédinformáció, ezt tudja az expert, nem kell számolgatni a stopszintet, meg egyebeket

indikátor és egyébb teória nuku, ez a lényeg

ha lehet, elkerülök még 100 tényezőt ami bonyolítja az életet

volt régebben nekem is indikátoros chartom, az sem segített az éetemen többet :)

odahúzod a vonalat, kinézed a stopszintedet meg a TP-t és eldöntöd, h benyitod-e a pozit

#358179 Hathor Előzmény: #358156

Szia,

én napostól hetesen át havit is néznék.

megfordítom: Elsőnek havit, majd hetest, és utólag napost, de hetes a legjobb talán.

Re: melyiket?

#358177 _pda_ Előzmény: #358176

olyan időtávot nézek ami a kereskedési TF -emen releváns

W1 a max de inkább D1 ahonnan elkezdek dolgozni

ezt meg bekopizom az előzőből :)

"W1-en már túl elnagyoltak a szintek, D1-en meg nagyon össze kell húzni a zoomot, de finomabb a chart (értelemszerűen)"

#358176 ikszf Előzmény: #358169

Mondom, hogy vonatkoztass el a stratégiától, ez csak egy szimpla elméleti kérdés, napos, vagy hetes? De lehet rossz helyen kérdem, ha mindenki daytrader :))

Hosszú pozikhoz kell.

Sose nézel 3 éves chartokat? Vagy akár 3 évtizedeset?

Fizikai váltáshoz, nagyon erős trendek változásához?

#358169 _pda_ Előzmény: #358167

én értem, erre válaszoltam

W1-en már túl elnagyoltak a szintek, D1-en meg nagyon össze kell húzni a zoomot, de finomabb a chart (értelm szerűen)

a Te döntésed

én azt nem értem, h ezen az időtávon mit akarsz fibozni, ha daytrade-ban kereskedsz

vagy ilyen hosszú pozikat akarsz tartani? :))

#358167 ikszf Előzmény: #358162

Hú most lehet félreértetek mindketten.

Nem azt kérdem, hogy hány napig kell tartani a pozit, és milyen stratégia stb...

Hanem szimplán azt, hogy 3 éves időtávon 1 gyertya 1 nap legyen, vagy 1 hét?

Kezdem magam ufónak érezni :DD

#358162 _pda_ Előzmény: #358160

napi kereskedésre szerintem totál felesleges az, amit kigondoltál

ha csak nem azon a TF-en valami jelentős szint közeleg

#358160 ikszf Előzmény: #358158

úgy értem, hogy van egy 2-3 éves trended, vagy 2-3 éves időszakra húzott fibod, akkor napi vagy hetes gyertya alapján nézed a támasz/ellenállás/trend törés megerősítését?