tévedsz, kijavítalak :)
1. Biztos lecsekkoltad a lenti kalkulátort? Évi 0,5% reálbéremeléssel számoltam (3,5% emelés, 3% infla)
2. A lefeleződő helyettesítési rátát (33%) változatlan korhatár mellett számoltam, ami a feleződő eltartó/eltartott arányszám mellett egyáltalán nem pesszimista (főleg, hogy cigók jönnek alul, és ha belegondolsz, akkor matematikailag is necces a helyzet. Pl ha 40 évvel ezelőtt volt 1 millió potenciális anya, akik fejenként szültek 2 gyereket, az 2 millió gyerek. A csökkenő gyerekszám miatt csökken a jövőbeli potenciális anyák száma, tegyük fel felére (500k), akkor a szinten tartáshoz nekik már kétszer annyi gyereket kéne szülni, vagyis 4-et. Ez a csökkenő tendencia különösen igaz a nem roma anyák helyzetére. )
3. Reális, hogy emelkedik a korhatár pl. 70 évre, akkor ott 40% helyettesítési rátával számoltam. És ha 70 év a korhatár, akkor kevesebb időre kell ugyanannyi mnyp pénzt szétosztani. Csökken a nyugdíjas évek hossza, nő az mnyp-ből várható nyugdíj. Ezzel a helyzettel is jól számol a kalkulátor.
(4. 2013-től tudtommal eltűnik a degresszió az állami rendszerben. Ilyen szempontból nő a magas keresetűek nyugdíja.)
Ha tévedtem, akkor légyszí javíts ki!
http://data.hu/get/3440089/magan-nyugdij-kalkulator.xlsx