Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#345535 banyaiz Előzmény: #345531

Lehet nem sokan.

Viszont bizonytalanná teszi a költségvetést, ha így döntenek, 500 milliárd már el van költve ebből a pénzből. Már előre látom megint címlapon leszünk a világban ha ez bekövetkezik.

Re: nincs cím

#345531 RemegoKez Előzmény: #345527

Tegyük fel hogy vissza lehet lépni. Természetesen ehhez is be kell fáradni vhova. Vajon hányan fogják az átlépők közül felemelni a feneküket?

http://hirszerzo.hu/pr…

#345527 banyaiz

http://hirszerzo.hu/profit/20110124_nyugdijtorveny_stabilitas

próféta szóljon belőle. Bár ha elkaszálják, és bizonytalanná válik a 2011-es költségvetés tarthatósága az emiatt kialakuló káoszban, Mo megítélése megint zuhan egyet. Ezt nem kívánom, de ezeket az okostóbiás nyugdíjforradalmárokat szívesen látnám hebegni habogni az ügyben

Re: mynp öröklés

#345486 banyaiz Előzmény: #345326

"Azt sem értem, hogy ha valaki nem bízik az államban, akkor az miért bízik meg egy profitéhes vállalatban, hogy majd az jól kezeli a pénzét?"

Saját motivációmról beszélhetek az ügyben: azért bízom inkább egy profitéhes vállalatban , mint az államban, mert egy profitéhes vállalat reakciói kiszámíthatóak. Vagyis mindössze annyi, hogy a hatályos törvények szerint a lehető legtöbb profit elérése.

Míg az állam reakciói egy szociális, politikai, és közös ló ami ténylegesen senkié típusú jellemzőkből összeálló zűrzavar. :)

Re: mnyp kifutás

#345485 banyaiz Előzmény: #345422

Ez igaz. Ehhez az kell, hogy a jelenlegi szabályozás legyen addig is hatályban, és az összes Mnyp lehúzza a rolót. Nem hinném, hogy ez bekövetkezik, néhány nagy talpon marad szvsz, főleg ahol van önkéntes nyugdíjpénztár is, azzal a szervezettel tudják kezelni a kis számú mnyp-k vagyonát is.

Nekem 1x évem van abból mnyp most éri el 11 évet, fősuli nem tudom , hogy számít bele szolgálati évekbe, viszont a 20 évet nem érem el, így jelenlegi szabályozás szerint mindegy. :)

Re: maradás huszonévesen

#345481 lackok Előzmény: #345465

Nem akarom kitenni magam a tortúrának ami a nyugdijba lépésemkor lesz majd. Szaladgálhatok igazolni az állam felé is az eddigi 21 évemet, meg nézegethetem, hogy mellé elég-e a MNYP. Meg rohadtul sajnálom az innentől utánam befizetett -most már - nyugdíj adót veszni hagyni....:(

Szóval átrágtam magam rajta....inkább a "biztos" államit választom most, de mostantól szigorúan öngondoskodok is rendszeres havi összeggel egy TBSZ, NYESZ keretében, vagy csak kötvény alap megvásárlásával. Ezt pedig a januártól kezdődő adókedvezményemből gondoltam finanszírozni.

És ha minden összedől még mindig ott a tőzsdei profit.....:))

#345474 Csilla76 Előzmény: #345462

szerintem a hozamot lopták el.a tőke nekem is megvan. de nem azért adták ki magánba, hogy az megforgassa a tőkét, és gyarapítsa a vagyont? lehetne ennek a másfélszerese is a pénzed. én 98ban kezdőként más választásom nem volt, ide léptem be. hát mit mondjak..nem sok pénzem van rajta. nem kerestem soha nagyon sokat, átlag alatt is volt fizetésem, most az átlagot kapom, de szerintem 12 év alatt többet is hozhatott volna az egész kóceráj. pláne, ha akkora üzleteket kötnek, ami tőzsdén kívül is mehet...

maradás huszonévesen

#345465 ikszf

Van valaki, aki 3-4 év munkaviszonnyal huszonévesen marad mnyp tag?

Lackok: pont az ellenkezőjét számoltam. 1%-os reálhozam mellett is versenyképes lehet még az a 10% járulék. Miért nem éri meg neked maradni?

#345462 lackok Előzmény: #345326

Én csak az egyszerű számokból indulok ki.

Befizettem 1 094 000-et, most van 1 487 000 belőle. Akkor szerinted mi a jó fészkesfenét nyúltak le tőlem?

Ettől függetlenül nem éri meg maradnom....ezt viszont átrágtam. De ez pénzügyi döntés nem mentális.

Azt viszont érzem, hogy a fityesz jól átvert egy pár embert az országban ezzel azzal, hogy eltőzsdézték a pénzüket. stb...Pedig pl az én számlámon a számok pont az ellenkezőjét mutatják, igazolják.

#345422 ikszf Előzmény: #345302

Csak nem mindegy, hogy a manyup tagok legfiatalabb tagjai a végére olyan kevesen maradnak, hogy méretgazdaságossági szempontból nem lesz érdemes kezelni a vagyonukat.

#345326 matgab Előzmény: #345240

Azt sem értem, hogy ha valaki nem bízik az államban, akkor az miért bízik meg egy profitéhes vállalatban, hogy majd az jól kezeli a pénzét?

Kétbites fekete fehér gondolkodásmódnál létezik színesebb, de itt két bit van: vagy maradsz, vagy visszalépsz.

Netmasterrel (kivételesen) teljesen egyetértek.

Az egész manyupot a világbank erőltette rá keleteu-ra, és Bokros vezetésével a Horn kormány simán bevezette későbbi zsíros világbanki állásokért cserébe.

A pénzügyi hatalmasságok meg jót röhögtek, hogy milyen könnyen sikerül lenyúlni a magyar nép összes nyugdíjra félretett pénzének 40-50 %-át egy bűvésztrükkel!

#345324 matgab Előzmény: #345321

Ha nincs társadalmi reprodukció, akkor nem lesz nyugdíja senkinek.

Kvázi, mintha mondjuk élne 10 ember egy zárt közösségben, akik közül 1 bürokrata, 1 vállalkozó 6 kőgazdag nyugdíjas, 1 rokkant egy gyerek. Mi ennek a vége?

Az, hogy a 6 kőgazdag nyugdíjas vagyona egy pillanat alatt átmegy a vállalkozóhoz, hiszen a vállalkozó annyit fog elkérni a munkájáért, amennyit nem szégyell, mert az öregek nem tudják előteremteni az ételt, nem tudják orvosolni a bajaikat stb.stb.

Tehát mind az állami mind a magánnyuhdíjrendszer össze fog omlani, ha nem lesz egy átlag családnak legalább 2,5-nél több gyereke!

Ezen a bevándorlás sem igazából segít, mert ha ők elérik a kritikus arányt, akkor olyan irányban fogják képviselni az érdekeiket, hogy a nyugdíjasok minél kevesebbet kapjanak, hiszen az ő szüleik nem itt élnek, őket nem érdeklik majd az akkori nyugdíjasok, csak terhet fognak képezni.

Eddig én is hasonló módo…

#345323 Totti

Eddig én is hasonló módon gondolkoztam, mint közületek néhányan, hogy az államtól sok jót ne várjak, inkább gondoskodjak magamról. Viszont a megnövekedett visszalépési hajlandóságról az jutott eszembe, hogy feltételezve azt, hogy a maradó (többség) az, akinek nagyobb, több milliós számlaegyenlege van. Ugye ebből az következik, hogy itt akár pár száz milliárd Ft is maradhat a manyupoknál. Márpedig miért hagyná a kormány ezt a pénzt náluk? Valami módon ezt is biztos meg tudnák szerezni. Én azt gondolom a manyupok el fognak tűnni. Ha nem most majd 5-10-15 év múlva.

Decemberig meg lesz 24 évem és az átlagnál több az egyenlegem is, de azt hiszem még se fogok nyilatkozni a fentiek miatt. Annyit teszek majd, hogy a megkapott reálhozamot igyekszem okosan megforgatni (van még rá pár évem.)

Mivel ugye évtizedekre kellene előre látni/számolni dolgokat, ami a rendszerváltás óta eltelt 20 évből kiindulva abszolút lehetetlen, azt gondolom, megpróbálok gondoskodni magamról és a családomról, ahogy tudok. ha esetleg mégis kapok majd valami nyugdíjat, akkor az csak plussz pénz lesz és örülök majd neki, de inkább nem számolok vele.

Még egy dolog jutott az eszembe. Lehet, hogy nem ez a kormány lesz hatalmon pár év múlva, de ti el tudjátok képzelni, hogy akárki is kerüljön hatalomra ezt valaha is visszacsinálja? Vagy olyan súlyos milliárdokba kerülő törvényt hozzon, hogy megérje maradni? A következő kormánynak csak jobb lesz a kisebb adósság, az hogy a "piszkos munkát" valaki más már megcsinálta. Valami okot majd biztos ki lehet találni, hogy miért is maradjon minden így...

Ti ezt hogy látjátok?

#345302 banyaiz Előzmény: #345291

Elvileg , mivel mnyp-nél nincs közös kassza, ezért ha egyedül vagy, vagy vannak melletted még 20.000-en a végeredmény ugyanaz mivel csak a saját befizetéseid, és annak hozamát kaphatod meg. Persze intézmény szintjén ez érdekes kérdéseket vet fel, mekkora apparátussal tudják majd a jövőben kezelni meddig éri meg nekik stb.

mnyp kifutás

#345291 ikszf

Basszus mondjuk van 1 nagyon necces kérdés.

Tegyük fel, hogy minden a jelenlegi szabályozási formában marad. Ugye új belépők már nem jöhetnek mnyp-be. Mi a tök lesz azokkal, akik ma a legfiatalabb maradók? (pl én is)

Mire ők maradnak, már alig lesz kezelhető vagyon.

#345285 ikszf Előzmény: #345255

Nincs bizonyítva, de nyugati társadalmak ezzel a gonddal előbbre járnak pár évtizeddel, és vélhetően ebben követni fogjuk őket.

Itt egy kép Európa néhány országának termékenységi rátájáról 1948-2003-ig

http://www.otka.hu/images/ups/1018.jpg

És ha belegondolsz, hogy a mai gyerekek nagy része roma családból származik (nehogy megint rasszista legyek :) ), akkor a magyarországi 1,3-as termékenységi ráta semmit nem ér.

Másrészt most azért b*szogatják az mnyp-seket, mert baj van az állami nyugdíjrendszerben. Ha ott nem lesz mégsem akkora gond, akkor vélhetően enyhítenek az mnypseknek is.

#345262 banyaiz Előzmény: #345258

Fogalmazhatnék úgy is, hogy Mnyp-kel legalább a tőke megmaradt , mert az államot képviselő nagyeszű politikusok nem tudták rátenni a zsíros mancsukat, eddig..... :)

#345258 banyaiz Előzmény: #345244

Egyik fő érv a tisztán állami rendszer mellett, hogy az Mnyp-k miatt hiány van a nyugdíjkasszában, és erre hitelt kell felvenni.

Érdekes más állami rendszereknél nincs Mnyp mégis már 20 éve minden kasszában hiány van. :)

Selmeczi már annyi populizmussal élt a témában , hadd éljek én is egy feltételezéssel:

ha soha nem hozták volna létre az Mnyp rendszert az elmúlt 13 évben az állami nyugdíjkasszában ugyanekkora hiány keletkezett volna, és ugyanennyi hitelt kellett volna rá felvenni mert akkor elköltötték volna ezt a pénzt 14, 15 stb havi nyugdíjakra pl választási ígéretnek jól néz ki. Így legalább ugyan hitelt kellett felvenni a fedezetére, de az alapösszeg megmaradt. :)

Ha ezen állításom nem igaz akkor most lesz lehetősége a kormánynak, hogy ezt megcáfolja, rá kell majd nézni 5 év, majd 10 év múlva a nyugdíjkasszára, és arra mennyi hitelt kell miatta felvenni.