Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: mynp öröklés

#345135 ikszf Előzmény: #345126

"Az úr megéri a 70. életévét, ezt követően a járadék változatlan összegben továbbra is folyósításra kerül számára. Halála esetén a járadék már nem örökölhető."

Én meg ezt nem értem. Akkor mi lesz a bent maradt pénzzel? Én azt hittem, hogy akár egy összegben, akár járadék formájában, de teljesen 0-ra kifacsarható akár nekem, akár az örökösömnek/utódomnak.

#345133 lackok Előzmény: #345130

Úgy látszik az a szó, hogy örökölhető nem teljesen azt takarja amire mindenki gondolna elsőre....vagyis a teljes felhalmozott összeg kedvezményezett részére történő átadásra.

#345130 picirigo Előzmény: #345116

A mnyp pénz örökölhető! Ezt a mondatot viszont nem tudom értelmezni...ez egy marhaság!

#345126 picirigo Előzmény: #345116

"Elején garanciatartamos életjáradék: Ez a járadék, a tag által megjelölt garancia időtartamáig a nyugdíjasnak vagy annak halála esetén a kedvezményezettnek garantáltan kifizetésre kerül. A nyugdíjas tag élete végéig, a garanciatartam eltelte után is kapja a megállapított járadékot Példa: Egy 62 éves férfi nyugdíjba vonul, a magánpénztártól 8 évre (tehát 70 éves koráig) elején garantált életjáradékot kér. A kedvezményezett a nyugdíjas lánya, aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. 1. eset: A nyugdíjas úr 65 éves korában meghal, így a garanciatartamból még hátralévő 5 évig a járadékot a nyugdíjas lánya kapja (ha nem jelölt volna meg kedvezményezettet, úgy az örökösök kapnák). 2. eset: Az úr megéri a 70. életévét, ezt követően a járadék változatlan összegben továbbra is folyósításra kerül számára. Halála esetén a járadék már nem örökölhető. Természetesen számtalan további eset lehetséges."

Akkor ez mi????

Re: nincs cím

#345125 Amatoregy Előzmény: #345122

:DD

arra a látraszóló betétes részre nem figyeltem.

Most már tényleg hasonlók az szja és adó kulcsok. Idéntől, de tavaly még nem voltak igy...

Viszont ez a járulék rész sem kevés.

A betétes részt meg visszaolvastam. Nem értem én se. Akkor egyszerűbb ha néhány dolgot nem számláz le és abból rendezi a dolgokat....

Most igy jó? :D

http://www.kulcs-soft.hu/index.php?p=informaciok/berkalkulator#berkalkulator

#345122 matgab Előzmény: #345092

Amatoregy,

Akkor még mindig nem értem minek kell a bemutatóra szóló betét...

A tulaj felveszi az osztalékot és kápéban odaadja a lóvét a melósnak...

Bár itt már tényleg nem nagyon nyernek nagyot, hiszen most már az osztaléknak és az SZJA-nak is ugyanazok az adókulcsai, nem?

Max a járulékok.

Tehát, te mint pénzügyes guru, magyarázd el -nekem a halandó pénzügyesnek- kicsit részletesebben, hogy mire jó a bemutatóra szóló nyugati betét az adott tranzakcióban!

#345092 Amatoregy Előzmény: #345081

Te nem pénzügyes vagy.

Nem fizetik ki a melóst teljes mértékben.

Az ügyvezető évvégén felveszik az osztalékot (annak jóval kisebb adóvonzatával együtt), majd ebből feketén visszajuttat a melósoknak.

Mindenki jól jár.. :DD

#345082 RemegoKez Előzmény: #345081

Jogos kérdés, vagy kamu az egész, vagy úgy, mint a fekete pénz zsebbe, bár az pont az ilyen helyeken nem jellemző, szvsz...

#345081 matgab Előzmény: #345076

És hogy kerül ki a könyvelésből a bemutatóra szóló betétre vonatkozó követelés, avagy az arra költött pénz?

Mert ha csak úgy elveszti, az több , mint gyanús...Ha meg fekete pénzből van, akkor egyszerűbb közvetlenül átadni a lóvét kézbe...

Ezt egy blog hozzászólás…

#345076 RemegoKez

Ezt egy blog hozzászólásában olvastam:

"a mnyp államosítása árnyékában, felvetődött több ismerős cégnél is, hogy az alkalmazottaknak csökkentik a fizetését (saját kérésre a kíván mértékben), a maradék után kifizeti a cég a 10%-os adót, hosszúlejáratú bemutatóra szóló külföldi államkötvénybe fekteti (osztrákba, svájciba), majd azt átadja a melósnak. így marad a magyar állami nyugdíjrendszerben, mégis van magánnyugdíj jellegű megtakarítása."

Mondjuk ez valójában kamatozó párnahuzat...

Re: 12 évre hozamtáblázat?

#345059 picirigo Előzmény: #345030

Semmi gond...tényleg!!!

De ezt a 180hónapos valami most nem ugrik be. Nekem annyi a lényeg, h a tisztes polgár elhalálozna mielőtt nyugdíjba vonul, akkor öröklik utána a mnyp pénzét. Ha már nyugdíjas (és még van belőle), akkor járadékként, de akkor is öröklik!

De ezen kívül engem a statisztika győzött meg. Most 55 dolgozóra jut 37 nyugdíjas, 2030-40-re ez az arány 60(65?!)-81 lesz...ki lehet számolni, h az kirovó-elosztó rendszerben ez mekkora nyugdíjat jelent majd!

Re: kalkulátor

#345034 RemegoKez Előzmény: #345013

Az a bajom a kalkulátorokkal, hogy több évtizedre próbál vmi számítást végezni, állandónak tekintve a jogi és gazdasági környezetet.

Pont ez a mostani mnyp ügy mutatja meg a legjobban, hogy több évtizedes időtartamot tekintve, nemhogy a főbb számokat (pl.: hozamok, infláció, nyugdíjkorhatár, stb) nem lehet becsülni, hanem az egész nyugdíjrendszer képes az alapjaiban megváltozni...

állami nyugdíj 2013 után

#345032 ikszf

http://www.privatnyugdij.hu/nyugdijrendszer.php

"2013-tól újra változik a nyugdíjszámítás. A jelenlegi számításban a legkorábbi szolgálati évek alacsonyabb jövedelmeit egy nagyobb szorzószámmal (ún. valorizációs szorzó) korrigálva veszik figyelembe, míg 2013-tól minden egyes év keresete 1,65-ös súllyal esik latba az nyugellátás kalkulációjakor."

Vajon honnan vette azt az 1,65-ös szorzót? A tb törvényben sem találok ilyet, és google se dob találatot rá.

Re: 12 évre hozamtáblázat?

#345030 Bakiba Előzmény: #344986

Bocsi nem akartalak megbántani, és ha félreérthető voltam, még egyszer elnézést. Amiről beszélek az a 180 hónapos tagsági viszony és az egyösszegű kifizetés. Mondjuk a felhalmozási időszak alatti öröklés egyösszegű kifizetését jelenleg ha jól tudom nem befolyásolja, de érdemes körbe járni a dolgot. A "szaki" meg arra vonatkozott, hogy én nem az vagyok, de itt lehetnek mások akik igen:)

Re: kalkulátor

#345025 ikszf Előzmény: #345021

Ez az, hogy a bruttó kereset hány %-át kapod meg, de a bruttó átlagkereset kiszámítására jelenleg és 2013 után is valorizációt használnak (a kezdő évek kereseteit felszorozzák), és a degresszió módszerével sávonként eltérő módon számítják be a keresetet az bruttó átlagkeresetedbe (pl 60k alatti fizu 90%-a, 60-100k közötti fizu 80%-a, stb...) Ez a degresszió eltűnik 2013 után.

Így megkapod az átlagos bruttó bért, és majd csak azután szorozzák be az általad linkelt helyettesítési rátával.

http://www.kszemle.hu/kiadvany/Augusztinovics_-_Korkep_reform_utan/ch07s02.html