Főnök, wiki kellene ide inkább, egy wiki.stocklandyard.hu, ha jól szerkesztjük előbb-utóbb onnan idéz a fél világ -> látogatottság.
Az összes tőzsdés, befektetéses témát kidolgozhatnánk szép lassan. A nagy wiki foglalkozik mindennel.....
Főnök, wiki kellene ide inkább, egy wiki.stocklandyard.hu, ha jól szerkesztjük előbb-utóbb onnan idéz a fél világ -> látogatottság.
Az összes tőzsdés, befektetéses témát kidolgozhatnánk szép lassan. A nagy wiki foglalkozik mindennel.....
ezeket az értelmes hozzászólásokat írhatnátok blogba is...
Ezt nem igazán értem. Ott leszel kb 70 évesen. Ha marad a mostani rendszer, akkor az összes 14-69 év között dolgozó ember a potenciális eltartód.
Azért az látszik, hogy nem csak az állami nyugdíjasokat akarják b*sztatni, hanem a feketén dolgozókat és az ingyenélőket is. (Népességfogyás nehéz ügy lesz, az minden fejlett társadalomban gond.)
De a tények ott vannak. Hiába volt 2009-ben halom elbocsátás és még akkor is a minimálbéresek országa voltunk, mégis majdnem nullszaldós volt a nyugdíjalap.
Valahogy saccperkábé meg kéne tippelnem, hogy 2050-2060 körül a mostanihoz képest mennyivel csökkenhet az állami nyugdíj, de nem tűnik olyan drámainak. Legalábbis nem drámaibb, minthogy mnyp-ben meg elveszítem a járulékom 60-70%-át. (és biztos vagyok benne, hogy később akármilyen kormány lesz, akkor sem lesznek az mnyp-sek sokkal kedvezményezettebbek a mostani mostoha elbánás helyett. Körülnézett minden volt szoci ország és levonta az mnyp eddigi 10-15 évnyi működéséből azt a következtetést, hogy rohadtul nem éri meg)
És tényleg az a realitás, hogy nem a nyugdíjak csökkentése lesz terítéken, hanem a nyugdíjkorhatár emelése. Akkor az mnyp-nek megint csak az örökölhetőség marad az egyetlen előnye.
Vagy inkább elmúlt 15 év, és következő 15 év generációja, fogja eltartani a mostani 20-as 30-as korosztályt. Megnézed a 70-es években elég népes évjáratok voltak (Ratkó korszak eredményei) , kérdés lesznek e Orbán gyerek. :) Ha nem akkor erősen a szopóágra kerülünk.
Kivéve persze ha 30 év múlva már Svájc életszínvonalán leszünk. :)
Most kb úgy néz ki a rendszer, hogy van 2 millió ember aki érdemben fizet be járulékot, ennek az 1 harmada durván állami alkalmazott . és van durván 2 millió ember aki minimálbér után fizet be járulékot. és van 3 millió nyugdíjas.
Egy svéd modellben ami lényegében azt jelenti mindenki annyi nyugdíjat kap amennyit befizetett, kb a 2 millió minimálbéres éhenhalna, a másik 2 milliónak a fele meg éhezne nyugdíjas korában, hacsak nincs egyéb vagyona a nyugdíján felül. Jelenleg az országban kb a lakosság 20 % rendelkezik egyáltalán megtakarítással. 5 millió feletti megtakarítással , pedig ennek a töredéke.
Ahhoz, hogy 30 év múlva normális állami nyugdíj lehessen, meg kell állítani a népesség fogyását, meg kell fordítani, és az átlagos járulékbefizetést meg kell emelni, plusz a foglalkoztatás növelni.
Ha mindez nem sikerül akkor egy olyan csapdába kerülhetünk amiből nincs kiút , mert ugye akik 30 év múlva járulékot fognak fizetni azok kb az elmúlt 10 évben, és a következő 10 évben születnek. Szóval kemény feladat.
Elkezdtem bújni az onyf évkönyveit. Volt egy origó cikk, ami szerint 2060-ra a 8,5milliós lakosságon belül 3,7 foglalkoztatott és 3,1millió nyugdíjas lesz.
http://www.origo.hu/itthon/20110114-mi-lehet-az-orban-viktor-altal-meglebegtetett-nyugdijreform.html
Azt szerettem volna összehasonlítani, hogy a mostani foglalkoztatott/nyugdíjas arány és a mostani nyugdíjalap hiánya milyen mértékű romlást eredményezne akkorra a nyugdíjalap mérlegében. Egy 2008-as év jó összehasonlítási alap lenne, mert év vége felé már jelentkezett a válság hatása, tehát volt rossz és jó is.
De basszus az egész értelmét veszíti, mert most is kb 3,8-3,9 millió foglalkoztatott van és kb 3 millió nyugdíjas. Ehhez képest a 2060-as várakozás nem olyan rossz adat.
Ráadásul a nyugdíjbiztosítási alap 2007-ben majdnem 0 szaldós volt, 2008-ban -67mrd ft, 2009-ben majdnem újra 0szaldós (-7mrd). Akkor honnan a tökből jön 2011-re a -350mrd-os lyuk a költségvetésben a nyugdíjalapnál?
Lehet lapozgatni őket: http://www.onyf.hu/index.php?fname=onyf_left_menu_kiadvany&module=news&root=ONYF&page=1&perpage=10
És ha békeidőben ennyire nincs gond a nyugdíjalap hiányánál, akkor mire fel ez a sok pesszimista várakozás, hogy össze fog dőlni az állami nyugdíjalap. Marhára nem szeretnék feleslegesen elmenekülni onnan, ha nem olyan vészes a helyzet.
Kijelölték már, csak most nem tudom, hogy ákk, vagy kincstár
Egyébként új vezető jön a kincstár élére
http://portfolio.hu/gazdasag/uj_vezeto_csutortoktol_az_allamkincstarnal.144229.html
A pakkok értékesítésére pedig aukciókat fognak tartani intézményieknek, vagy akár kisbefektetőknek is.
"Hiába szerződik ki a pénztártag, külföldön tovább ketyeg a szolgálati idő: elég bejelenteni magunkat külföldön, és szolgálati éveket szerezhetünk a szabályozásban fellelhető kiskapu miatt – írja a keddi Világgazdaság."
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=471159&place=toplista
Az van . :)
Ez az átadás becslésem szerint kb nyár végéig fog megtörténni. Nem hinném ez érdemi esést tud okozni magyar piacon, hacsak el nem bal****kodják a témát teljesen.
szóval transzparencia az van... :)
Van ilyen, de a nevük nem jut eszembe, valamelyik állami szervet már kijelölték erre. A terv annyi átveszik az állományt állampapírokat bevonják, bef jegyek, részvények pedig kezelik, és majd értékesítik, lehet magyar papírokból meg is tartanak esetleg, de ez majd alakul a forradalomban. :)
Ebből nekem az jön le, hogy nem lesz ilyen szerv, semmi hír nem volt arról, hogy már létrejött. Lehet, hogy MNYP pakkok beöntése előtti felhúzás zajlik, fene se tudja.
Én csak olvastam róla hogy mnyp aknak ne kelljen szórni a papírokat,terveznek vmi ilyesmit...de konkrétum még nem volt,és ugye másfél hét van még hátra.
tudtok vmilyen állami szervet, amelyik kezelni fogja az mnyp vagyont?
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=471159&place;=
Alaposan átgondolt törvény. :)