:) most ahogy olvastam azt hittem úgy fejezed be és Attiati kiszáll a kocsiból, de így is jó volt. :)
:) most ahogy olvastam azt hittem úgy fejezed be és Attiati kiszáll a kocsiból, de így is jó volt. :)
utolsó nap zárás előtt 5 perccel:
Nagy fékcsikorgás. Egy fekete limuzin megáll az ONYF bp-i székháza előtt. Egy öltönyös férfi testőrök kíséretében kiszáll belőle, és sietve a nyilatkozó helyiség felé indul, majd kitölti a nyilatkozatot. A névhez pedig azt írja: O. Viktor. "ezt nektek köcsö*ök, jól megszívtátok" :D
Utolsó nap zárás előtt 5 perccel. :) Alkotmánybíróságra akartam várni utolsó pillanati de ezek a komoly emberek nem érnek rá most ilyen csipcsup problémákra mint a nyugdíj témája. :) Így nem hiszem bármi változna a végéig.
Igen de hosszú lesz a sor :)
P.
csak azokat tudom amik már itt ezen az oldalon is voltak. Sok az ismeretlen nagyon egy ilyen kalkuláláshoz, csak elvi döntés hozható vsz. Persze vannak kivételek akik már közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz, vagy nincs szinte semmi pénzük az Mnyp-ben, vagy nem akarnak dolgozni stb.
én is így vagyok vele, csak nekem max. 25 évem, hacsak nem viszik fel 70-re....
Én még kivárok. Az biztos, hogy bőven átlag feletti bruttó kéne, és jó karrierlehetőség, hogy mindenképpen megérje fiatalon is mnyp-ben maradni.
01.31-én délután is beeshetek nyilatkozni?
Esetleg tudtok valami részletesen paraméterezhető kalkulátort mnyp-ben maradáshoz? (a tajekozodjon.com-ot néztem már)
A többivel egyetértettem nagy vonalakban, csak azért ezt emeltem ki. :)
Azzal egyetértek , hogy arra 0 az esély, hogy ezt a rendszert visszaállítsák. Arra viszont látok jó esélyt, hogy azt mondják valamikor a jövőben, hogy milyen munka az, hogy ezek után a dolgos Mnyp tagok érkezik a járulék de nincs állami nyugdíj jogosultságuk, nosza adjuk vissza nekik, igazságtalanok voltunk velük.
Az, hogy kinek mi fogja itt megérni az egy vakrepülés az ismeretlenbe, ki tudhatná? Viszont az biztos minél inkább kitolódik a nyugdíjkorhatár annál jobb Mnyp-nek lenni mert annál nagyobb az esélye, hogy nem is él addig a polgár akkor viszont az mnyp számlája mint egy életbiztosítás működik. Ami azért nem olyan rossz , ha mondjuk 60 éves kor körül már csinos összegek vannak rajta esetleg.
Ja igaz, arról már beszéltünk, hogy semmi értelme annak a számlának, és a veszteség jóváírásnak. Kiemelted az egyetlen necces pontot a hszből :DD
A másik hsz-edre: nem lehet tudni semmit. De ha az állami rendszer szarban lesz és nyugdíjkorhatárt kell emelni, akkor az mnyp-sek is össze lesznek láncolva a nyugdíjkorhatárral. (bár ezt is beszéltük már).
Mnyp-sek elég kevesen maradnak ahhoz, hogy említésre méltó választói réteget képviseljenek.
Azt is tudja mindenki, hogy mnyp nem jó az államnak, bármelyik politikai erő megköszöni a fidesznek, hogy bevállalta ezt a keserű pirulát. Ha meg jön olyan elvetemült párt, aki mégis az mnyp-k mellett akar kampányolni, akkor az újbóli megnyitás mellett is fog. Bár addigra meg lehet cumi lesz, mert 4x évesen már nem lesz érdemes megint mnyp-be visszalépni :D
Mondjuk nálam a fele sincs mint neked, és 3-4 év munkaviszony van. Szerintem erre őrültség lenne bevállalni az mnyp-t.
Leegyszerűsítettem a magam számára a képletet, adjam oda ezt a kb 3,5 milliót ami most a számlámon van, ebből a hozam kb 700 k, reálhozam lehet kb 100 k, vagyis 3,5 milliót 100.000-ért, ezeknek a nyikhajoknak, vagy a jövőbeni nyikhajoknak azért mert ők garantálják , hogy majd jó nyugdíjam lesz 30 év múlva?
Vagy Mnyp-t nyomassuk tovább, ami azon rajta lesz 30 év múlva az nem közös ló legalább. A forradalmak addig meg jönnek mennek. .)
Igen, ez a baj, hogy nem kiszámítható semmi.
Én azzal kalkulálok, hogy nyugdíjat már nem fogok kapni min. 32 év múlva, így legalább max. az fog meglepni, ha mégis kapok, amennyiben elérem a 80 éves nyugdíjkorhatárt. :))
Na ja, és azt is kiszámolták, hogy 30 év múlva milyen szabályok szerint számolják az állami nyugdíjat? :) Ez az egyik nagy ismeretlen az egyenletben.
Akkora marhaság ez a veszteség kiegészítés, hiszen köszönő viszonyban sincs az a virtuális számla és a leendő nyugdíj, hacsak át nem térünk a svéd modellre. Na azt megnézném mikor lehet ebben az országban svéd modell. :) Szóval ráírhatnak arra a számlára jelenlegi rendszerben mindenkinek 1 milliárdot is, semmit nem számít, számítógép elbírja. :)
Akkor lesz majd nagy felhördülés, ha az erőszakos visszaléptetés után a maradóknak mégis meg kell adni az állami nyugdíjat. Ezt minden erővel próbálják majd elkerülni. Na de jön majd még kutyára kamion.
A héten csatlakozom a szakadár, ellenforradalmár, nemzetárulókhoz, hátha utolsó héten már sorba kell állni. :)
tanulságos ábra a cikkből:
http://kepfeltoltes.hu/110117/matits1110116_www.kepfeltoltes.hu_.png
Ha minden alkotmányosnak találtatik és így marad, akkor a 2013-tól ismert nyugdíjszabályok ellenére (25% csökkentés) az 5-10 év munkaviszonnyal rendelkező mnyp-sek is csak az állami nyugdíj 80%-áig tudják magukat visszatornázni még 6%-os reálhozam mellett is.
aszem ezek egy részéről még nem volt szó:
1. Az állam rengeteg olyan mnyp-s fog visszakapni a nyakába, akiken végre nyerhetett volna. 12 évig fizette a megtakarításaikra a kamatot, cserébe a nyugdíjuk kb. negyedét nem az államnak kellett volna fizetnie. Erre most ezek az emberek visszalépnek, és teljes értékű nyugdíjat kapnak. (Nekik egyértelműen rossz volt az mnyp. Esetükben meg az államnak lehet, hogy jó, de a visszavételükkel egyértelműen rossz)
2. Akik buktak az mnyp-n, de visszalépnek, ott kiegészíti az állam a veszteséget.
3. Akik nyertek az mnyp-vel, de visszalépnek, ott meg nem az állam zsebében landol a többlethozam.
(4.) Pl. 50-55 körüli korosztály, alacsony bérrel, és mondjuk végig állampapír túlsúlyos portfólióban volt (aszem azzal verte az inflációt végig, és a kor miatt valószínűleg itt volt végig). Rajtuk egyértelműen rengeteget veszít az állam. Visszakapják a kieső nyugdíjat, amit az idő rövidsége miatt nem tudtak volna mnyp-vel behozni semmilyen reálhozam mellett. De most megkapják a jó reálhozamukat.
(5.) Szép lenne, ha a pf átvétel idejére beindulna a kockázatkerülés, és az állam ott pislogna egy baromi nagy részvénykupacon ülve :) (Tender ide, tender oda, azt akkor is maximum piaci áron lehet eladni.)
(6.) Nem tudom voltak e kalkulációk, de a befizetett munkáltatói tagdíj kiegészítések miatt is elég szép összegek jöhetnek le az átvételre kerülő tervezett összegből.