Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Lassan itt az átlépés id…

#337577 Alex74

Lassan itt az átlépés ideje, nem igazán tudom mit tegyek. Amire jutottam, hogy nem feltétlen szeretném elbukni az állami nyugdíjat, de erre egyáltalán nem számítok, ha megkapom azt bónuszként fogom majd fel. Mivel nincs választásom és úgyis levonják a béremből...

A megtakarításaimat eddig is alapokba tettem, ezután is ezt teszem majd. Azt ha akarom kockázatosabban fektetem be, ha akarom valami garantált alapba teszem. Pár évvel ezelőtt még 12%-os éves hozammal számoltak a vegyes bef alapok, most kb 5% ha nem csalódom. Infláció legyen mondjuk 3%, belinkelem az Index kalkulátorát, lehet számolgatni:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/21/graf/

30 évem van kb a nyugdíjig, ha nem leszek beteg és továbbra is lesz munkahelyem, akkor minden szép és jó. Más nem jut eszembe, kénytelen vagyok beállni a sorba és gondoskodni magamról.

Amúgy a TB az ami szintén szúrja a szemem, de ahhoz most nincs kedvem, hogy mérgelődjek.

Re: A pénztártagok nem választhatnak - Vissza kell lépniük

#337525 banyaiz Előzmény: #337521

Sok gyerek , sok munkahely, magas bejelentett bérek, ez lenne a legjobb. De ez elég álomszerűnek tűnik most sajnos.

#337521 filter Előzmény: #337515

Felhatalmaztatta magát a kormány egy párszáz milliárdos lazításra

http://www.portfolio.hu/gazdasag/felhatalmaztatta_magat_a_kormany_egy_parszaz_milliardos_lazitasra.143181.html

Én is így látom, hogy rengeteg a pazarlás, de nem a nyugdíjasok pazarolnak...

A nyugdíjkassza rendbetétele meg sok új munkahely kellene.

Én még a sok gyerek születésében se látok nagy teret, mert a mai munkakorú emberek kb. fele nem tud dolgozni.

A fő megoldásként az új munkahelyeket látnám, mert minek szülessen több gyerek, ha nem lesz hol dolgozzon......

#337515 banyaiz Előzmény: #337513

Nézd a kasszában hiány van, ha az Mnyp visszamegy éves befizetés mínusz éves kifizetés még mindig negatív egyenleg lesz pár száz milliárddal. Van egy 3000 milliárdos vagyon ami változatlan feltételek mellett elolvad hamar, tűzre dobjuk tulajdonképpen. Szóval én azt várnám mint egy vállalatirányításnál, ha veszteség van, nézzük meg hol csurog el a pénzt, és zárjuk a csapokat, ebben a rendszerben van bőven ahol feleslegesen az én megítélésem szerint.

Természetesen minden ember ragaszkodik a kivívott jogaihoz, csak nálunk az történik, hogy van x összeg és van x+y összeg amire jogok vannak, és ha ez sokáig így lesz akkor néhány év , évtized múlva járni jár, csak jutni nem jut esete fog fennforogni. :)

#337513 filter Előzmény: #337244

"4. Az állami nyugdíjkassza hiányát fel kell számolni az Mnyp pénzek nélkül. Korkedvezményes nyugdíjak megszűntetése, rokkantak megszűrése, és kimondani, hogy csak annyi pénzt lehet nyugdíjakra kifizetni ami ebben a kasszában van. Ha nem elég akkor arányosan csökkenteni a nyugdíjakat, aki 300.000-et kap annak 200.000-re, aki csak 100.000-et kap annak meg 95 k -ra, és így tovább, rendet rakni ezen a szemétdombon. Nem reménykedni a csodában."

Ilyen megoldásra gondolsz?

Jogosan várja a nyugdíját, ha már dolgozott, fizetett és levonták tőle a járulékokat.

Most akkor megkérdezem tőlük vegyék el, csak tőled ne?

Nem a nyugdíjas tehet arról, mert nincs a kasszában pénz.

A rokkantakról nem is írok semmit, mert még mindig nem érted, a betegeket tették ki eddig is.

Simor az Mnyp átalakítás…

#337475 banyaiz

Simor az Mnyp átalakításról:

"Az, hogy maradok-e továbbra is a magánnyugdíjpénztári rendszerben, vagy nem, személyes döntés, nem szeretném ezzel untatni a jelenlévőket - reagált az ezt firtató kérdésre a ma délutáni kamatdöntési sajtótájékoztató Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke azonban a magánnyugdíjpénztári átalakítás kapcsán röviden kifejtette álláspontját.

A jegybankelnök meglátása szerint "nem célszerű ilyen rapid módon beavatkozni" egy hosszú távú kérdésbe, a nyugdíjrendszerbe. Hozzátette azt is: mindennek van kockázata: állami nyugdíjrendszernek és a magánnyugdíjpénztárinak is, de a két rendszer együttélésének az az előnye, hogy a két rendszernek eltérőek a kockázatai, ezért a kockázatokat meg lehet osztani.

A fő kifogása Simornak a kormány által bejelentett átalakítással az, hogy az elmúlt 12 évben felhalmozott nyugdíjcélú megtakarítás egy részét a következő két évben deklaráltan elkölti a kormány - hangsúlyozta Simor. Ez pedig növeli az adósságot, noha azt kellett megtanulnunk az elmúlt években, hogy éppen a magas állam- és külföldi eladósodás miatt sérülékeny a magyar gazdaság."

Nem buta gyerek ez a Simor, diplomáciai érzékben is lehetne tőle tanulni, bár akkor lenne igazán nagy diplomata ha lemondana, akkor max tisztelet részemről neki, hogy felismerte okos enged.......

#337441 banyaiz Előzmény: #337440

:) altató helyett is elmenne ami most kereskedés címén van, majd jövőre.

#337440 Netmaster Előzmény: #337439

Időnként megesik. Tőzsdét viszont az ellenségemnek se kívánom. :)

#337439 banyaiz Előzmény: #337438

Akkor főleg elbeszéltünk egymás mellett. :)

#337438 Netmaster Előzmény: #337437

Sehol nem érveltem az állami kezelés mellett.

#337437 banyaiz Előzmény: #337436

Elbeszélünk egymás mellett, mondjuk én ezt a pénzt jobb helyen látnám bárhol mint az államnál, kb azzal egyenértékű az állami kezelés a számomra mintha egy hajléktalanra bíznám, hogy őrizgesse, és kamatoztassa, ő meg megígérné, hogy így tesz, de ez csak az én privát véleményem, másokét is elfogadom, szabad ország, amíg nem kapsz "egy visszautasíthatatlan ajánlatot" mint most nyugdíj ügyben.

#337436 Netmaster Előzmény: #337314

Ja, sikerült újabb adósságokba verni magunkat anélkül, hogy abból szinte bármi maradandó legyen, a válság úgy fújta el utána a gazdaságot, mint valami kártyavárat. Nekem erről nem a fellendülés szó jut eszembe. Mint ahogy a megtámasztásról sem az, hogy beleállnak a szabadesésbe. Elhiszem, hogy a tőzsdei cégeknek és a tőzsdének jól jön a nyugdíjtőzsde, de azt ne felejtsük el, hogy a cél a valamikori nyugdíjfizetés, nem pedig az, hogy pár speki időközben szétkeresse magát rajta.

#337317 banyaiz Előzmény: #337314

Mondhatnám úgy is mi ezeket a 2003-2007 közötti bőséges éveket arra használtuk az állami pazarlás visszaszorítása helyett, hogy még jobban pazaroltunk, miközben nem volt semmi gazdaságösztönzés, aztán 2008-ban ennek örömére mikor az egész világban elkezdték csökkenteni a kamatokat mi kénytelenek voltunk 1x%-ra emelni jegybankit szemben mindenkivel, nehogy csődbe menjünk. Szóval elqurtuk ahogy "nagy" vezetőnk mondta.

#337314 banyaiz Előzmény: #337286

2003-2007 között hol volt a gazdasági fellendülés? Az egész világon, így nálunk is, csak közben sikerült még nagyobb adósságokba keverni az államot. Hitelezés eléggé pörgött, gyógyszer is fogyott stb. :)

2009 elején támasztották az alapok az árfolyamot, a havi járulékod 1-2%-án vettek neked Otp-t a portfóliódba 1xxx-en. :)

Szerintem ezzel a lépéssel fel lehetne futtatni szépen a Bétet, ami azért komoly lehetőség lenne egy csomó cégnek, hogy tőzsdére jöjjön. Én szívesebben nézném, ha ez a 10% nyugdíjjárulékainkkal szép fokozatosan felvásárolnánk az Otp-t, Molt stb mintha bekerül az állami bugyorba. De mindegy mert úgysem ez lesz, tehát csak egy álomvilág. :)

#337286 Netmaster Előzmény: #337258

Az elmúlt húsz évben az államkötvények is szépen hoztak a konyhára, és azok a részvényekkel ellentétben csak hasznot hoztak. Annak sem örülnék túlzottan, ha a nyugdíjalapok támasztanák meg a keresletet, mert akkor annyi történik, hogy a felosztó-kiróvó rendszer a tőzsdei árfolyamban valósul meg, ergo ha kevesebb lesz a befizető, ugyanúgy szívnak a többiek. Jut eszembe, 2009 elején mennyire támasztották meg az alapok az árfolyamot? Végül pedig az a gazdasági fellendülés, amire az országnak szüksége van, nem a tőzsdei árfolyamokban fog megjelenni. (micsoda ralli volt 2003 és 2007 közt, hol volt hozzá a fellendülés? sehol)

#337262 banyaiz Előzmény: #337258

A probléma csak annyi lenne, hogy a Bét összes tagja a nyugdíjpénztárak tulajdonában lenne pár éven belül, úgy kellene vadászni pár db eladó részvényt találj. :) Csak a móka kedvéért az otp 5000 Ft árfolyammal számolva 1400 milliárd Ft-ot ér kb a fele nyugdíjpénztári vagyon. Persze fel lehetne tornászni 100.000-ig is az árfolyamot ha muszáj. :)

Be kellene hozni még pár nagy céget.

#337258 banyaiz Előzmény: #337252

Ez valóban extrém lenne. :) Mit szólnál 40% Otp, 20 % Richter, 10% Telco, 10% Mol, 5% Egis, 15% elosztva picik között, vagy egy bux indexkövető alap?

Emúlt 20 évben 20x-ott a Bux. Megtámasztaná egy állandó kereslet a nyugdíjalapoktól, plusz az a nagy gazdasági fellendülés amit Viktorék terveznek a következő 100 évre, határ lenne a csillagos ég. :) és mindez csak a nyugdíjad 25%-ával, ami így szerintem több lenne mint a 75% amit az államtól kapnál.