Citadella írása Prechterről:
Elliot Megabear Prechter
2010, Augusztus 22 - 21:36
Itt egy videó Prechterrel, aki a 80-as évek legnagyobb guruja volt.
http://www.bloomberg.com/video/62152902/
Az ember, aki 800-as Dow Jones Indexérték mellett megmondta, hogy 2000-3000 közé fog emelkedni a piac, és mindenki kinevette (éppúgy, ahogy 2002-3-ban sem hitte el senki a 8000-es BUXról, hogy 20-30000-be megy). Az ember, aki bemondta a 87-es crasht. Az ember, aki ezután láthatóan elvesztette a fonalat, és vagy 20 éve bearish (legalábbis amióta én a piacon vagyok pesszimista, és az alapján amit olvastam 87-től nagyjából folyamatosan az). Egyébként pedig láthatóan egy piacokról sok tapasztalattal rendelkező szereplő.
Mi Prechter sztorijából a tanulság?
Egyrészt az, hogyha nincs igazunk, akkor ne ragaszkodjunk túlságosan sokáig a saját elméleteinkhez, inkább próbáljuk megérteni, hogy miért nem az történik, amit gondolunk. Mindig lehet módosítani, meggondolni magunkat, mindig tudunk új pozíciót felvenni. Ha már a piacok lehetővé teszik, akkor igenis legyünk rugalmasak!
A másik, hogy bármekkora tapasztalatunk is van, mindig lesz amikor rosszul fogjuk látni, és tévedni fogunk, ez elkerülhetetlen. Mindig bele fogunk szaladni bukó pozíciókba, ez a kereskedés rendje. Minden guru tévedni fog előbb-utóbb.
Egyébként Prechter az elmúlt egy-két évben elég jól teljesített, jól látta az eseményeket. Jelenleg abszolút deflációpárti, és a részvénypiacra erősen negatív, véleménye szerint megvolt a júniustól augusztusig tartó (ABC) korrekció, és egy új, öthullámos struktúrájú esés indult. Szerinte szó sincs inflációról, pesszimista a nyersanyagokra is, teljes cash pozíciót javasol. És optimista a dollárra is.