Akkor tippeljünk erre is:
Fidesz: 60%
Jobbik 15%
Mszp: 14%
LMP: 10 %
MDF: 1%
Akkor tippeljünk erre is:
Fidesz: 60%
Jobbik 15%
Mszp: 14%
LMP: 10 %
MDF: 1%
Területi listaszámítás egyszerűsítve: van mondjuk 400k érvényes szavazat és 7 kiosztható hely, akkor 7+1-el elosztják a 400k-t és így kijön, hogy egy pártnak 50k szavazatot kellett kapnia, hogy 1 mandátumhoz jusson, 100k-nál 2-t kap stb, ha nem éri el az ötvenet, vagy meghaladja de nem éri el a 100-k, 150kt stb. akkor ezek lesznek a töredékszavazatok és ezek mennek az országos listára.
Ha marad kiosztatlan mandátum, az a párt kapja, amelyik alulról legjobban megközelíti az 50k-t, de ez esetben is meg kell lennie a szükséges szavazatszám kétharmadának. Ha ez után is marad kiosztatlan mandátum, az felkerül az országos listára, ezért nem lehet pontosan tudni hány országos ill. területi listás hely lesz...
Ez csak a min. 58 országos listás helynél igaz, de töredékszavazatai még itt is lehetnek, a max 176 fős területi listán jócskán szerezhet, miért is szavaznánk a területi listára, ha egyéni győzelem esetén ezek a szavazatok nem érnének semmit ?
Mármint a kompenzációs (országos) listáról nem. Területi listánál az oda leadott szavazatok számítanak.
Bocsi hogy beleszólok, de ugye, a nagy arányú győzelemnek szinte nincs esélye. Mert ha a fidesz megnyer minden egyénit (ennek nagy az esélye), akkor a listán nem nagyon fog bejutni tőlük senki. Mert ilyen a választási rendszer.
Látom végre lett egy MSZP-s szavazónk is... Én 60-65% fidesz, 20-23% mszp. 12-15% jobbik, 5-7% lmp-t tippelnék.
Tippem:
Fidesz: 55%
Jobbik: 25%
MSZP: 10.02%
MDF: 4.99%
Lehet Más az SZDSZ: 4.99%
Azt azért nem kéne elfelejteni, hogy a Jobbik úgy tudott ~15%-ot elérni, hogy minden bal és jobboldali média őket szapulta. A helyzet lényegében nem változott, talán annyit igen, hogy a TelaViv2 és retek rákapcsolt és már a híradókban keményen a Jobbik lejáratására törekednek, aminek max. a Mónika só és Józsi barát agyhalott nézőinél lesz sikere.
Óvják Orbánt a kevés alvástól !
Olvasom, hogy Gyurcsány is keveset aludt, szinte biztos vagyok benne, hogy nem a sok munkától aludt olyan keveset, hanem biztos furdalta a lelkiismerete hogy mennyit lopott !
Orbán azért beszél így, hogy legyen mire hivatkozni :D
Nem létezik hogy Fidesz elérjen 65 százalékot, szerintem sem fog annyit elérni. De szerintem max 50 % alatt fog teljesíteni .
Szerintem itt az a baj, hogy a némelyik azért nem szavaz a jobbikra mert van két dolog, ami nem tetszik a programjukban. Olyan programot nem lehet írni, ami mindenkinek tetszik ! Habár, a Zsidesznek majdnem sikerült: írjuk csak bele, hogy több lesz a fizetés és hogy csökkentjük az adókat , de az árakat nem emeljük ! Ez mindenkinek tetszik, ez mind demagóg szöveg, ami nem is megvalósítható, mert már így is padlón van az ország, sőt a padló alatt van !
Itt az a baj, hogy sokan azt gondolják, hogy ha a Fideszre szavaznak, akkor majd Orbán hozza a megváltást magával.
Csak nehogy majd is hozzon magával !
ja és én azt gondolom, ha magas lesz a választási részvétel, akkor még gyérebbek lehetnek a jobbik esélyei... (akkor 15% alatt)... aki most vacillál az nem fog a jobbikra szavazni... a jobbik szavazótábora a biztos szavazók között van... szvsz...
érdekes lehet az lmp térnyerése... az mszp süllyedéséből, az mdf szánalmas játékából úgy néz ki ők jöhetnek ki győztesen a kicsik közül... szerintem bejuthatnak...
jobbra a szavazás érdekesen alakul :))
igazad van, bár sztm fidesz kevesebb. Jobbikról megint nem hallottam pozitívumot...
én is É_K Mo-on élek... tisztában vagyok a helyzettel...
meglátjuk.. pár hét is kiderül...
én leírtam a tippem.. olyan ez mint az otp tipp... meglátjuk szvsz 1-2%-nál többet nem tévedek...
nagyon meglepődnék, ha elérné a 20%-ot a jobbik országosan... errefelé lesznek 30%-ok is, de országosan más lesz...
Na jó :)) Szép lenne de beszéljünk komolyan.
A nagy arányú részvételi arány szerintem nem kedvez a jobbiknak ! Szerintem inkább a szociknak kedvezne... Mindenesetre egyes felmérések szerint azon választópolgárok közül akik nem hajlandóak elárulni pártszimpátiájukat, elvileg elég sok köztük az aki titkolja hogy a Jobbikkal szimpatizál. Még egyszer mondom ez a szavazó urnában fog eldőlni, addig teljesen mindegy ki mit mond, gondol, stb... Messze még a kampány vége.
És a közvélemény kutatásokat se vegye senki komolyan. Sok minden történhet addig, akár pozitív akár negatív meglepetés is születhet.
Nálunk itt az Észak-Keleten legerősebb a Jobbik :)
A Jobbik 15% ?
Te szerintem kellemesen csalódni fogsz :D Az EP választáson mindössze 5 százalékot jósoltak nekik, de ott kisebb is volt a részvételi arány és mégis 15 százalékot értek el :) Most Te jósolsz nekik 15 %-t. Szerintem most is a háromszorosára fog nőni :)
Én mindenesetre bízom benne, vagy meglesz a 2/3 :), jó lenne :)
Sőt, biztosan baloldali provokátorok szavaznak ilyen arányban a Jobbikra. ;)
De vártam már hogy valaki ezzel álljon elő....
Mondani akartam hercegnek hogy figyeljék nincs e feltűnően sok új reg a szavazás kiírása óta, kár hogy nem tettem meg, azt gondoltam ezzel nem fog előállni senki.
Egyébként meg IP alapján ők meg tudják nézni....
a jobbik szavazótábora aktívabb... épp ezért nem lesz olyan nagy a térnyerése, mint most...
szvsz sokan elmennek azok közül, akik most csendben vannak... s azok nem a jobbikra szavaznak...