Ez a kisbefektetőket érinti? Jól gondolom, hogy nem ?
Ez a kisbefektetőket érinti? Jól gondolom, hogy nem ?
Zrt.-vé alakulhat a PannErgy Polifin
2009.12.11. 13:36
A PannErgy Nyrt. tájékoztatása szerint a Társaság még 2009. október 28-án döntést hozott a PannErgy Polifin Kft. zártkörűen működő részvénytársasággá átalakításáról. A Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság meghozta végzését, mellyel PannErgy Polifin Kft. 2009. december 31-i fordulónappal Zrt. társasági formában működik tovább jogutódként.
Az átalakulással teljesül az egyik előfeltétele az ONP Holdings SE, PannErgy Polifin Zrt-ben történő januári tőkeemelésének!
Látom a BÉT-en a forgalom jelenleg igen gyenge, de Pan. nem kesereghet. Ennyit jelent egy Erste hír. Csak így tovább nekem ez jó.
A gugli barátunktól:
http://vehir.hu/helyi_hirek/2009-08-18/a_veszpremi_tavho_ara_nem_csokken.html
Annyi, de adok egy linket, ha máskor hasonló gond adódna: http://hauser.pmmf.hu/mertekegyseg/megysegvalto/index.htm
Ez is egy érdekes terület. Nem gondoltam volna, hogy ezek az átvételi árak ilyen módon alakulnak ki.
A távhő árat mindenképpen megköszönném, akár még vasárnap estig is bármikor. Ugyanis hétfőn le kell adnom az elkészült anyagot az egyetemen. Egyik tárgyból erre kapok megajánlott jegyet.
Utánanézek, mert alapvetően én villamos vagyok, de pont ezzel foglalkozunk most egy teamben, hogy melyek azok az árszintek - hőpiaci, ville piaci -, ami felett a megcélzott IRR teljesül. (persze a modellben még sok más tényező is van, amivel foglalkozunk)
De vannak adatok a Mo-i hőárakra.
Hát ha tudok, akkor segítek :)
(viszont most utazok haza vidékre, lehet csak holnap írok már...)
Amúgy a modell egyik nagy feladata számomra az volt, hogy a MWh-t GJ-ra hogyan tudom átváltani. Régen volt már a középsulis fizika (bár annyira nem is, csak nem igazán érdekelt...nem gondoltam volna, hogy valaha is kelleni fog még) :)
Ugye 3,6 a váltószám?
A kérdésem pedig arra vonatkozna, hogy milyen átlagos távhő árral számoljak most a modellben. Egy magyarországi átlagra lennék kíváncsi.
Az én modellemben jóval a 200 MW-os kapacitás alatt kalkulálok 2016-ig, mivel rengeteg a bizonytalansági tényező.
Akkor egy kis betekintést engedek :)
Lényeg az, hogy a Pannergy elsősorban hőerőművekre van most berendezkedve, mert eléggé tőkeigényes amúgy is a beruházás, főleg ha több folyik egyszerre (és hosszabb távon ez a cél). Szóvel ezen okból kifolyólag nem áramtermelés, hanem hőtermelés az elsődleges prioritás. Van egy képlet, ami alapján ki lehet számítani, hogy a kút vízhozama és a rezervoárban talált forrás hőmérséklete alapján milyen kapacitásra lehet számítani. A szentlőrinci fúrás nyilvánosságra hozott adata szerint kb. 5 MW lesz az ottani kapacitás. De például a miskolci előrejelzések ennél sokkal többet jósolnak. Ott több kút fúrását tervezi a vállalat.
Minden kúthoz kell egy visszasajtoló kutat is fúrni (jelenleg ez a következő feladat Szentlőrincen).
Érdekes kérdés még, hogy milyen áron fogja értékesíteni a hőt a Pannergy. Általában a helyi távhő árához képest alkalmaznak egy diszkontot, tehát annál olcsóbban.
Az évek folyamán akár egyszerre több fúrás is beindítható. Szűk keresztmetszet a tőke előteremtése, ami jelen esetben a KEOP pályázatoktól nagyban függ, mivel a projektek közel 50%-át ezekből a támogatásokból tervezi finanszírozni a cég. A másik szűk keresztmetszet a fúrók. Jelenleg 3-at tud alkalmazni a Pannergy, de abból a Szentlőrincen használt darab elég öreg, és mint láttuk, voltak is vele gondok.
én kíváncsian várom, nem vagyok műszaki...csak mat-fiz-es....megértem, de kiszámolni nem tudom..)
Én az MVM-nél dolgozok (erőmű beruházás) és vizsgáljuk a geotermiát (is).
Nem elképzelhetetlen a 200 MW, de tényleg a legoptimistább verzió.
Jelenleg ~27Ft/kWh az átvételi ára a megújuló vill.energiának, a MEHben dolgoznak ennek változtatásán, hogy ösztönözzék a népet beruházásra, mert 2020-ra a vállalást teljesíteni kell -> vill.e termelés 13%-a megújuló legyen. Mondjuk szerintem a szél, meg biomassza lesz ennek nagy része.
27Ft-os átvételi áron a szélerőművön kívül a többi még nem nagyon éri meg.
érdekes az erste elképzelése
én is elemzem a céget, és szerintem bátor jóslás 2015-re a 200 MW, bár ez gondolom a legoptimistább scenárió lehet.
elméletileg ma el fog készülni a modellem, úgyhogy majd én is kijövök egy célárral :)
Ilyesmiket látok.
Ebben van a 857es szint is, hogy miért az. 61.8fibo, 50ig ment, 38.2 tartott most
az gáz...(
(Én meg most értem vissza, majdnem "vérfürdő" volt, korán reggel átbasztak a Prielle utcai MOL-on egy 10ezressel, a nagy sietségben nem vettem észre, de lerendeztem őket... most még "kamillázok", nyugtatom az idegeimet...)
gazdát cserélnek a nagy pakkok...valaki eladja-valaki megveszi...ízlés szerint lehet értelmezni...