Egy 'mozgalom' nem feltétlenül egyenlő a politizálással.
Egy 'mozgalom' nem feltétlenül egyenlő a politizálással.
Népmozgalom?
Ne hülyéskedjetek már srácok!
Vagy dolgozik valaki vagy politizál. De ha úgy politizál, hogy valaki nem pénzeli, akkor az éhenhal.
Tehát ahhoz, hogy politizálj, ahhoz be kell állnod egy pártba, mert a párt az állami pénzek lenyúlásából finanszírozza tagjait, vagy kell keress egy jó gazdag embert, akinek érdekében tevékenykedhetsz (pl. Soros).
Aztán kell hozzá a média háttér, hogy hallasd a hangod meg társadalmi támogatói bázist szerezz.
Ezt nem értem amit írsz...
Pedig a pf-en is megírta hamutartó, hogy mi Ibizával itt szopkodjuk egymás f.sz.t...
Értelmezésem szerint a szociáldemokrácia is ilyen volt anno.
De akkor még volt a társadalomnak önvédelmi ösztöne, most nem biztos.
Szerintem '56-is, bár tudom ott diákszervezetek is játékban voltak.
Sőt tovább megyek: A pesti utca vicce a vérzivataros időkben is ilyen alulról szerveződő önvédelmi mechanizmus volt :)
Jó, mondj legalább egy ilyet a történelemben. Utoljára ilyen talán Jézus volt, de ha isten volt az is felülről jött.
Na ja! Nem felülről vezérelt mozgalmakra gondolok.
Az igazi mozgalom a kisembertől indul, lentről, szinte spontán szerveződéssel.
És alapvetően nem hatalmi játékként.
Párt, mozgalom alapítással megváltoztatni akarni érdemben valamit iszonyat naivitás. Először is tisztában kéne lenni a világunkkal de a valódival az azt befolyásoló tényezőkkel, a kapcsolatrendszerekkel a hierarchiákkal a működő és befolyásos hálózatokkal, és akkor de csak akkor olyan kvázi titkos szervezetet kell alaptani mint a malterosok,.célul kell kitűzni hogy a pénzügyek és kereskedés valamint az oktatás és kultúra továbbá a sajtó vezető posztjaiba jussanak, ezeket nagyon jól leírta jászioszi 100 éve. Akkor egy idő után, de csak akkor ahogy terebélyesedik a szervezet úgy nő majd a befolyása. Csurka mindezt jól tudta , de pártként max 10%-t ért el azaz semmit de a maximum lehet 20% de ez már üvegplafon, ez érvényes a mi hazánkra is. A párt és a mozgalmak nem érnek mert nem érhetnek el semmit önerejükkel mert a hatalom ami irányit akkor jó ha nem látható jelentsen ez bármit is, viszont a kvázi tikosság megöli a humanista ideákat a végére
Na jha, csak azok nem állnak oda létfontosságú ügyek mellé.
van sok mozgalom, egy része a soros szervezet által finanszirozott gyülekezet. De ott van a momentum mozgalom is meg az MZP közeli Mindenki Magyarországa.. de vannak baloldali és radikális mozgalmak is dögivel.
Itt volt a Nolimpia mozgalom (azt megelőzően volt az 1millióan a sajtószabadságért, százezren a netadó ellen) ami a legsikeresebb volt, ami a sikerét követően politikai párttá is alakult, ami a mozgalom halálát jelentette...
úgy gondolom, hogy egy olyan mozgalomra lenne szükség, ami egy ügyet karol fel, s ha elérte a célját, akkor a régit elengedi s új ügyet karol fel, minden politikai cél nélkül...
A valóság meg az, hogy politikai sikereket várnak egy egy mozgalomtól, ha elérnek egy nagyobb követő tábort, akkor politikai zsetonokra váltják s mennek a parlamentbe... abban igazad van, hogy nekünk, a civileknek kellene valami mozgalmat létrehozni, megszólítani a kritikus tömeget, s így hatni a politikusokra...
Ez tipikusan olyan dolog, amelyet belülről lehet elindítani - szerintem.
A megjegyzésedet továbbgondolva:
Egyáltalán milyen bármilyen mozgalom indult el Magyarországon az elmúlt 1-2 évtizedben?
Fogyasztási célú kezdeményezéseken túl én most egyetlen egyet se tudnék felhozni.
Ez vajon jellemző? Mond ez valamit a társadalomról? Mit?
Vagy én látom tévesen?
Nem rossz ötlet :) van egy olyan megérzésem, hogy mi nem vagyunk azok az arcok, akik csinálni fogunk ilyen mozgalmat.. jó pár évvel ezelőtt is feljött témaként és ezen a szinten meg is maradt..
"Pedig anyám diplomás, tág látókörű világot látott ember.."
akkor magadba nézhetnél szemüveges gyógyegér :)
Mi lenne, ha indítanánk egy társadalmi mozgalmat?
Ennek keretében tűzoltók és ápolók beszélgethetnének egymással és tanárokkal arról, hogy mennyire erős megbecsülésnek örvendenek?
milyen gyorsan fog eljárás indulni a kettős árazás miatt?
https://hvg.hu/itthon/20220527_ausztria_benzinturi...
legalább lesz anyag, hogy brüsszel miatt kell piaci árasítani...
OMG mi folyik itt??? :-/
itt van ez is:
"Jenei elismerte, hogy az orvosokkal ellentétben az ápolók nem keresnek annyit, amennyit kellene. Addig
is, szerinte fontos, hogy érezzék, megbecsült tagjai a szakmai
közösségüknek, mert akkor „talán még egyet nyelnek, még egyszer
összeszedik az utolsó tartalékaikat, megpróbálják túltenni magukat a
pandémia időszakával együttjáró kiégést, és tesznek a betegekért”. "
https://444.hu/2022/05/27/a-korhaz-foigazgato-szer...
Szerintem Jenei úr sem annyit keres amennyit kellene. Hanem sokkal többet.
Vehetne egy mély levegőt, nyelhetne egy nagyot, és példamutatva indulhatna harcba a napi minimálbérért. Üvöltve verné az asztalt, ha átlagfizetést akarnának adni neki.
ilyen világot élünk, amikor ilyen faxságokat nyilatkoznak... ízelítőt kapunk az elkövetkező pár év hangulatáról, intézkedéseiről...
„sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket."
https://hvg.hu/elet/20220526_Parragh_A_tanaroknak_...
valamiért már fel se idegelem magam, csak fogom a fejem...