Regisztráció Elfelejtett jelszó

Törökország és Magyarország a legérzékenyebb az euróövezeti sokk

erdogan

#821439 Kissherceg

Elég elkeseredett lépésre szánta rá magát Recep Tayip Erdogan török elnök, hogy elkerülje az országát fenyegető valutaválságot: egy szombati nagygyűlésen arra kérte a híveit, hogy váltsák át a dollárban és euróban tartott pénzüket lírára, így nyomva föl a török pénznem árát.

Ahogy arról korábban írtunk, Törökország éppen egy pénzügyi válság szélén táncol, a török lakosság és cégek úsznak a dollárban felvett hitelekben, az infláció 11 százalékos, ez pedig a régiós bizonytalanságokkal és Erdogan egyre autoriterebb fordulataival eldurvuló török belpolitikával együtt arra ösztönözte a befektetőket, hogy eladják a török lírájukat. A török valuta értéke így folyamatosan csak esik, ebben az évben már 20 százalékot vesztett az értékéből, az elmúlt napokban pedig még meredekebb zuhanásba kezdett.

Szerdán a török jegybank bejelentette, hogy válságintézkedésként 300 bázisponttal 13,5-ről 16,5 százalékra emeli az alapkamatot. Akkor úgy tűnt, valamennyire lassította a líra zuhanását, de aztán megint esni kezdett az árfolyam. Gazdasági elemzők szerint ezért június elején a jegybank még legalább ennyivel emelni fogja a kamatlábat, és még az se biztos, hogy elég lesz.


Erdogan pedig addig is a nép segítségét kéri. Szombaton a hívei előtt a kelet-törökországi Erzurum városában tartott fórumán azt mondta:

Testvéreim, akiknek van egy kis dollár vagy euró bevarrva a párnacihába. Váltsátok át a pénzeteket lírára! Együtt véget vetünk ennek a játéknak.

A játék alatt persze Erdogan, megbízhatóan populista vezetőként nemzetközi összeesküvést ért, a kormány narratívája szerint természetesen (eddig nem nevesített) pénzügyi körök összehangolt támadást indítottak Törökország ellen, amiért persze "nagy árat kell majd fizetniük ezért".

Egyelőre viszont inkább a törökök azok, akik fizetnek, egyre többet. Éppen ezért nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt arra buzdítani azokat, akiknek még van némi stabil befektetése, hogy váltsák azt át az értékét villámgyorsan vesztő lírára. Bár Erdogan leghűségesebb híveire talán hathat a kérés, de ezzel az elnök azt is jelezte, hogy továbbra sincs igazából megoldásuk a bajra, ami másokat akár arra is ösztönözhet, hogy biztos, ami biztos, még több pénzüket mentsék dollárba vagy euróba.

Erdogannak és kormányának különösen rosszul jön most ez a válság, egy hónap múlva ugyanis választások lesznek Törökországban. Az egyre autoriterebb, újságírók, ellenzékiek és katonák százait bebörtönző, az országot a 2016-os puccskísérlet óta szükségállapotban tartó elnök annyit már megígért, hogy ha győznek, akkor rendbe teszik a gazdaságot, csökkentik a külföldi adósságot és az inflációt.

Japánok adják

#821160 Kissherceg Előzmény: #484652

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-23...

Add skittish Japanese investors to the list of woes for Turkish assets, as what was once a favored emerging market becomes more like a no-go zone.