Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nyersanyag alapok összehasonlítása

Brutális drágulás jöhet …

#1498188 TrendMan

Brutális drágulás jöhet a fontos nyersanyagoknál

Super squeeze a nyersanyagpiacon

A globális nyersanyagpiacoknál a zöld átállás okán növő keresletnek, az ellátási zavaroknak és a beruházások hiányának köszönhetően úgynevezett "super squeeze"-t lehet megfigyelni a HSBC szakemberi szerint - ez a magyarra nehezen lefordítható kifejezés arra a jelenségre utal, amikor

valamilyen körülmény miatt egyik pillanatról a másikra, ugrásszerűen megnő egy adott terméknek vagy termékcsoportnak az ára,

jelen esetben az ok a kereslet-kínálati rés kitágulásában keresendő. Elsősorban inkább a szűkös kínálat jelentheti a korlátot a legtöbb kritikus nyersanyag esetében Paul Bloxham vezető közgazdász szerint - ennek a szűkösségnek a hátterében többek között

  • a geopolitikai bizonytalanságok,
  • az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás
  • és a zöld energiára való átállásba történő beruházások hiánya állnak.

A geopolitikai kockázatok közé tartozik az Izrael és a Hamász között zajló gázai konfliktus és az ukrajnai háború, amelyek akadályozzák a globális kereskedelmet, amint azt a Vörös-tengeren nemrégiben történt húszi támadások okozta hajózási zavarok is mutatják. Ezzel párhuzamosan az éghajlatváltozás is komoly kihívás elé állítja a globális ellátási láncokat és az árukínálatot, különösen a mezőgazdaság területén - elég a tavaly tomboló El Nino jelenségre gondolni, ami jelentős árfelhajtó hatással bírt a kávé, a cukor és a kakaó esetében. Eközben egyre hangsúlyosabbak a zöld átállási törekvések is, miután a közelmúltban tartott COP28 klímacsúcson több mint 60 ország támogatta azt a tervet, hogy 2030-ig megháromszorozzák a globális megújuló energiakapacitást - ennek hatására vélhetően jelentősen megnőhet a kereslet olyan, az energetikai átállásban nélkülözhetetlen nyersanyagpiaci termékek iránt, mint például az urán, a réz vagy a nikkel.

A fentieket figyelembe véve Paul Bloxham szerint a jelentős és meredek árfolyamemelkedést hozó

nyersanyagpiaci super squeeze mélyebb lehet és sokáig elhúzódhat,

ha a geopolitikai környezet, az éghajlatváltozással vagy az energiaátalakítással kapcsolatos ellátási zavarok a vártnál nagyobb mértékűek lesznek.

A kritikus nyersanyagoknál várt, kiszélesedő kereslet-kínálati rés tehát jelentős árfolyammozgásokat vetít előre, amiből (időben lépve) befektetőként akár profitálhat is az ember, ha például a vonatkozó nyersanyagpiacon tevékenykedő bányatársaság részvényébe fektet. De melyik nyersanyagoknál indult már be az áremelkedés, és hol lehet még számítani nagy ralira? A következő alfejezetekben ezt nézzük meg közelebbről.

Az urán már kilőtt

Egyes nyersanyagok esetében már el is indult a brutális rali: nagyon úgy tűnik, hogy a tavalyi markáns emelkedést követően

valósággal begyújtották a rakétákat az uránpiacon,

közel 20 éve nem látott szinteket ostromol a sugárzó érc árupiaci jegyzése, miközben szárnyalnak az uránbányász vállalatok részvényei is.

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője azzal magyarázza az elmúlt időszak elképesztő árfolyammozgását, hogy óriási spekulatív befektetési roham zajlik az uránpiacon, miközben a fizikai készleteket birtokló befektetési alapok (ETF-ek) továbbra is felvásárolják a készletek jelentős részét, ezzel tovább növelve a szűkösséget egy olyan piacon, ahol az elkövetkező évek növekvő keresleti kilátása, valamint a közműszolgáltatók várható vásárlásai miatt amúgyis jóval magasabb a kereslet, mint a kínálat.

Az atomreaktorok üzemanyagellátásához létfontosságú urán árupiaci jegyzése nemrég átlépte a lélektanilag fontos 100 dolláros fontonkénti szintet, jelenleg közel 110 dollár/fonton áll a jegyzés - ilyen magas uránárat utoljára 2007-ben láthattunk.

Re: nincs cím

#676639 Boby. Előzmény: #676397

Havi portfolio jelentés. Én a hozamplaza-n szoktam az alapok után kutakodni, onnan vannak linkek az alapok oldalaihoz.Egyébként minden erstés kereskedési rendszerböl is elérhető.

Re: nincs cím

#676397 TrendMan Előzmény: #676187

Egyébként köszönöm az infót.

Pontosan honnan vetted le az alap aktuális portfoliójára vonatkozó adatokat?

Ksz

Re: nincs cím

#676191 Boby. Előzmény: #676187

A korrektség kedvéért azt azért tegyük hozzá, hogy az otp-nek elég jó kis alapkezelő csapata van, és habár ez az alap nem teljesít semmi extrát, de nem is nevezhetjük rossznak.

Re: nincs cím

#676187 Boby. Előzmény: #676180

10%-nál magasabb részarányt képviselő eszközök: MNB131009, DB CRUDE OIL 2X SHORT, ETFS SHORT COPPER, ETFS SHORT NATURAL GAS

2013.09.30. állapot és egyben a magyarázat.

" Akkor teljes mértékben ki vagyunk

szolgáltatva az alap menedzserének."

Engem annyira nem zavar, hogy ki a menedzser ha kellően hosszú referencia idővel rendelkezik, csakhogy ennek az alapnak nincs személyesen megnevezett alapkezelöje, ergo akár a takarítónő is adhat vehet a turbocertikből és egyéb egzotikus termékekből.

Re: nincs cím

#676180 TrendMan Előzmény: #676178

Akkor teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva az alap menedzserének.

Jó időszakban is hozhat rossz döntéseket.

Re: nincs cím

#676178 Boby. Előzmény: #676047

Az alap long illetve short etf-eket, etc-ket, cerifikátokat is vàsárolhat, így gyakorlatilag abszolúthozamúként működik, tehát nem csak a long irány jó neki.

Érdekes, hogy az OTP Föl…

#676047 TrendMan

Érdekes, hogy az OTP Föld Kincsei alap épp most kezd 'jól' menni, miközben látszólag minden nyersanyag szenved.

(arany, ezüst, olaj)

Hacsak nem búzába és szójába fektetnek, akkor nem értem.

Re: nincs cím

#462970 rbbj11 Előzmény: #462126

nagy fel-le hullámzás volt a commoditykben elmúlt években, és valóban, a sok hullám eredője kb. 3 éves távlaton csak kicsi plussz, amit bármely alapkezelési díj nulla közelébe visz.

Ettől függetlenül igaz, hogy ezek a hazaiak a nemzetközihez képest nagyon gyengék.

Csak Jim alapját kell venni

Re: nincs cím

#462126 lagwagoner Előzmény: #462098

Pontosan: az olaj pedig akkor 150 dollár körül, mostanában 80-100

kukorica 2008-ban volt közel 800 elmúlt egy évben 600-650

gáz: 13-ról 3-ra változott

Ezt aligha kompenzálja a HUF gyengülés szvsz vagy kb. fedezi.

Igaz a kávé, cukor, arany duplázott. A réz egyhelyben topog.

Nem nagyon értem aki a commodity-ktől várja a megváltást.

Re: nincs cím

#462094 lagwagoner Előzmény: #461910

Sajna ez az új BAMOSZ.hu katasztrófa, így MA már grafikont sem tudok belinkelni. Nem értem, de nem is érdekel, hogy miért kell elcseszni egy jó oldalt. Na mindegy.

Elmult 5 évben, annyira nem gyengült a forint a dollárhoz képest, egészen 2011 tavaszáig, onnantól indult el egy markánsabb gyengülés.

Re: nincs cím

#462047 Kissherceg Előzmény: #462040

Drága, mivel a többség olyan szar eredmény produkált, így egy helyre mutat eredményük. Ezért van sok, mert itt a mennyiség a minőség rovására megy. 2. Összes HUFban kifejezett teljesítmény... ez a gáz.

Re: nincs cím

#462040 matgab Előzmény: #462005

Maestro,

beleokoskodhatok?

Egyrészt túl kicsi a táblázat és túl hasonlóak a színek/jelölések ahhoz, hogy látni lehessen, hogy melyik vonal melyik alapot jelenti -még akkor is ha kigúvad a szemem.

Másrészt ahhoz, hogy mi is össze tudjuk mérni az alapok teljesítményét, ahhoz jó lenne ha feldobnál a grafikonra alap nyersanyagok HUF-ban kifejezett árfolyamgörbéit is -mert így csak elhihetjük neked, hogy xarul csinálták, de nem látjuk, hogy mennyire!

Re: nincs cím

#462000 rbbj11 Előzmény: #461910

rossz alapokat vettél elő (bár való igaz, kizárólag a hazaiaknál nem is lehet jót találni, de miért kéne ragaszkodni hazaihoz?)

Egyébként a mez.gaz épp most olcsó, eddig esett, ezért érdemes most elkezdeni venni.

De itt van más alap, bármely magyar Raiff. bankban kaphatóak:

http://www.rcm.at/at/1209041409215

Itt a nyersanyagalapjuk, ami elég jól követő az árupiacot:

http://www.rcm.at/at/Fonds_C/28342/1209041409215?packedargs=subtype=FondsEckdaten

Re: nincs cím

#461972 holnor Előzmény: #461910

mondjuk van köztük tőke- ill. hozamvédett is, ld. otp trend fix alapok. ezeket majd lejáratkor kell összevetni a többi nyersanyagalappal.

Re: nincs cím

#461910 Kissherceg Előzmény: #461906

devizával korrigált összehasonlítás. Vagyis mindegyik HUF-ban van összehasonlítva. A HUF gyengülésnek pont segítenie kellett volna az alapok jobb teljesítményét, de még az sincs... gyász