Regisztráció Elfelejtett jelszó

Termőföld

Földesurak

#826218 Kissherceg

Miután a Gazdasági Versenyhivatal július 24-én jóváhagyta a tranzakciót, Nyerges Zsolthoz került Simicska Lajos jóformán minden üzleti érdekeltsége. (A vételárat nem árulták el.) A következmények a médiában voltak a leglátványosabbak, augusztus 1-jén pár óra alatt kormánypártivá alakították az utóbbi három évben ellenzéki hangvételű Hír TV-t, két nappal később pedig beszántották a Heti Választ.

Az agráriumban nem voltak ilyen drámai fejlemények, július 25-én a Simicska agrárérdekeltségeinek zömét összefogó Mezort Zrt. elnöki posztján Nyerges váltotta Vida Ildikót, Simicska pedig távozott a cég felügyelőbizottságából. Ez a tulajdonosváltás azt is jelenti, hogy az eddig Simicska-Nyerges-birodalomként emlegetett méretes agrárcsoport egésze Nyerges Zsolté lett. Simicska kizárólag a nem túl jelentős Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t tartotta meg.

Ez átrajzolja az erőviszonyokat az agráriumban, ahol Nyerges a DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosaként eddig is jelentős szereplőnek számított, a Mezort átvételével azonban előrelépett a rangsorban.

De mit is lehet rangsorolni? Bár a hasonló listák készítői időnként földbirtokosokról írnak, ez megtévesztő. A törvények szerint idehaza egy magánszemély legfeljebb 300 hektár termőföldet birtokolhat, cégek (jogi személyek) pedig semennyit, csak bérelhetnek. Így azt lehet sorba állítani, hogy egy-egy üzletember érdekeltségei mekkora bérelt területen gazdálkodnak.

Az ilyen értelemben vett birtoknagyságra éveken keresztül úgy volt a legegyszerűbb következtetni, hogy az egy agrárvállalati csoportnak egy évben folyósított uniós területalapú támogatások összegét elosztották az egy hektárra jutó összeggel. Így becsülte meg például a K-Monitor a Csányi Sándor, valamint a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cégek birtoknagyságát.

2015-től azonban új uniós támogatáselosztási rendszer lépett életbe, a több mint 1200 hektárt használó társaságok a küszöb fölött már nem kapnak területalapú támogatást. Sok egyéb módosítás is történt, és ezek összességében használhatatlanná tették a korábbi módszertant. Bár az úgynevezett zöldítési támogatás alapján is készült becslés, de az ilyesmi torz eredményekhez vezet. Mi most céges honlapok, vállalati beszámolók és – ahol nem állt rendelkezésre más – sajtóhírek alapján gyűjtöttük össze a legnagyobb területeken gazdálkodó csoportokat.


https://g7.24.hu/allam/20180815/nyerges-zsolt-lett...

Re: nincs cím

#753751 Razamanaz Előzmény: #753719

Ráadásul módosítják a PTK-t,hogy lehessen emelni a bérleti díjakat.Feles törvény elég.Csak megcumiztatják Lalit.

Re: nincs cím

#753720 Sumér harcos Előzmény: #753719

csak igy ott meg ahol,xar a föld,kicsi az aranykorona és a bérlőnek sem kell a föld,vagy pénze sincs.......vagy van pénze, de mert 2033ig szól a bérleti szerződése-igy számára tárgytalan.

na itt ezeken a területeken nem fogja tudni eladni az állam,mert ki faxnak kell bérlővel 1ütt,márpedig csak ugy vásárolható meg.

Re: nincs cím

#753719 Sumér harcos Előzmény: #753711

hát a bérlővel nem nagyon lehet versenyezni,ha licitál,és pénze is van.

de sok bérlő nem lesz vásárló..főleg xar földeknél,kis aranykoronásoknál..mert minek? 20éves bérleti szerződése van,meg lehet pénze sincs.2035ben meg lehet már támogatás sem lesz.

"Simonka György szerint …

#753702 Razamanaz

"Simonka György szerint nem a gazdák tiltakoznak

— Észre kell venni, hogy itt nem a gazdák tiltakoznak, hanem az MSZP-hez tartozó gazdasági körök siratják a busásan jövedelmező nagybirtokokból származó kieső milliárdjaikat — reagált a demonstrációra Simonka György. A térség országgyűlési képviselője úgy vélekedett: a Fidesz „A földet a gazdáknak” programmal szeretné visszaadni a helyben lakó földműveseknek a földet. Ezzel szemben a szocialisták, történelmi és ideológiai alapon leginkább elvenni szeretik a gazdától a földet. A rendszerváltás óta pedig zöldbárók számára játszották át az állami földeket 50 éves bérleti jogviszonyban évi 10 ezer forint/hektár áron, úgy, hogy csak a földalapú támogatás kb. 70 ezer forint/év/hektár."

" A tüntetéseket budapesti ügyvédek és politikusok szervezik, akik a szigorítások miatt nem tudnak a magyar földdel spekulálni — ecsetelte. — Én személy szerint minden egyes helyben lakó gazda sikerének nagyon örülök, hiszen ők a dél-békési föld adta bevételt helyi boltokban és vállalkozásoknál költik el. „A földet a gazdáknak” programnak a helyben lakó gazdálkodók örülnek. Akik ezután tulajdonosok vagy bérlők lesznek, csak helyben lakó gazdák lehetnek, akik a földet nem tudják elvinni. Ezután is szükség lesz a tapasztalt munkaerőre a földek megművelésénél és a termés feldolgozásánál."

Emlékeim szerint pont az első Fidesz kormány alatt privatizálták ezeket a földeket."Piszkos 12" néven.

Re: nincs cím

#750526 banyaiz Előzmény: #750483

Miért olyan drága Ausztriában a föld? Nem azért mert jobb minőségű, magyar földek , éghajlat stb eléggé toppon vannak európai viszonylatban.

Azért mert az osztrák gazdák száma, tőkeereje stb viszonyítva az ottani föld mennyiségéhez ezt eredményezi.

Nálunk ehhez képest nagyon nyomott szinteken van a föld ára. Ezeregy oka van. De pl az egyik vsz az, hogy a vidékpolitika az kb olyan szintű mint a cigányok felzárkóztatása szép szavak aztán majd lesz valami. :)

Ettől függetlenül nem jönne el a világ vége ha külföldieket ráengednék a magyar földpiacra vsz. Most is ahogy lejár a bérleti szerződés van még fél év de már jelentkezik a bérlő újra bérbevenné, de még inkább megvenné. Csak meddig tudnának elmenni magyar szereplők árban ez a kérdés.

10 éve is hallottam már olyat valakinek a "tanyája" körül volt eladó 30 ha szántó aztán megvette 2 milla/ha-ért mert neki az mindenképp kellett.

Re: nincs cím

#750524 banyaiz Előzmény: #750483

Kettő probléma van:

1. EU-ban szabad piac van. A volt keleti tömb csatlakozásnál kapott haladékot földügyben , ne az legyen üveggyöngyért megveszik külföldiek. Ez az állapot örökké nem tartható fenn.

2. Magyar gazdák tőkeereje, tőlünk nyugatabbra lévő gazdák tőkeerejéhez viszonyítva.

Ebből az egészből vsz az következik akkor lehet "megvédeni" a magyar földet ha a magyar belső kereslet alapján a termőföldek ára eléri mondjuk az osztrák szintet. Ettől elég messze vagyunk.

EU-ban jogászkodással meddig tartható ez a haladék a számunkra az kérdőjeles. De vszínű nem olyan túl sokáig.

Re: nincs cím

#750483 matgab Előzmény: #750460

Nekem a thaiföldi szabályozás jönne be. Külföldi földet /ingatlant csak bérelni tudna mondjuk max 50 évre...

Re: nincs cím

#750460 banyaiz Előzmény: #750459

Nehéz a piaci folyamatok miatt ezt én értem. De hát erre kellene egy koncepció , támogatás stb. Nem közmunkára, hanem arra, hogy a sajátja és megérje ott neki valamit ténykednie. Nem a levelek söprögetésére az egyik helyről a másikra.

Nagyüzemi földművelés állattartás az nem ad annyi embernek munkát.

Csak így lehetne szerintem hosszú távon magyar tulajdonban tartani. Akkor azt mondja dehogy adom el 10 millióért se azt a kis földet abból él a családom.

Nagyon sok helyen az van most van kis földje de bérbe adja azt a pár hektárt , aztán ha olyan ára külföldiek is vehetnek földet el fogja adni.

Re: nincs cím

#750458 banyaiz Előzmény: #750443

Másik tendencia faluban szinte már csak idősek laknak. Emlékszem még nagymamámnál nyaraltam hogyan nézett ki az a falu és most. Lehet minden 2. házban csak nyugdíjasok laknak.

Közben a Parlamentben megvédik a földet. ajaj. :)

Re: nincs cím

#750457 banyaiz Előzmény: #750443

Itt a minimum, hogy ezt komolyan lehessen venni, az lenne, hogy él faluban van 15 tehene egy kis földje és abból eltartja a családot. Gyerekei átveszik stb. Most jelenleg az a szitu sok helyen , még a kiskertet is beveti inkább fűvel mert a gyerek nem akarja művelni minek kínlódjon vele stb , minek tartson disznót nem éri meg és így tovább.

Aztán legyen közmunkás 50 k Ft-ért. Közben megvédjük a magyar földet. Jogászkodáson kívül mást kellene ahhoz tenni. Marhái , ezek valamit meg akarnak védeni az rossz jel. :)

Re: nincs cím

#750456 banyaiz Előzmény: #750443

Faluhelyen nem tartanak már disznókat , házi állatokat, irány a Tescoba venni húst stb. Nincs iparunk egy nagy 0. Elmész egy faluba hány ember foglalkozik földdel? Hány ember él állattenyésztésből, növénytermesztésből, vidéken , egy faluban? Minimális még ott is, aztán nincs meló megy Pestre, vagy külföldre stb.

a magyar föld védelméről mesélnek. Ebben a felállásában a magyar föld védelme egy vicc kategória szöveg vsz.

Re: nincs cím

#750455 banyaiz Előzmény: #750448

Másik dolog nézd meg parlamenti képviselőket milyen földtulajdonaik vannak, lehet virágcserépben látott földet egyébként de tele van földdel. Vajon miért jó bérleti díjak és mellette egy nagyon komoly vszínűségű földár emelkedés.

Ha komolyan gondolnák ezt a magyar föld védelme témát akkor az osztrák vonalhoz hasonló irányba mennének , mentek volna el régen. Faluhelyen néhány ha földből egy család megéljen, néhány tehén tartásával kis falusi gazdaságban megéljen egy család. Akár Svájcot is mondhatom. Ez a magyar föld védelme lenne.

Amit ezek csinálnak az egész más, amit mondanak egy bullshit.

Re: nincs cím

#750454 banyaiz Előzmény: #750443

Képzeld el 20 ha szántó érne 100 + millát a piacon? Hányan lennének akik azt mondanák zsebre vágom a lóvét? Pedig esélyes, hogy ez lesz.

Megvédjük a magyar földet eladjuk az állami tulajdont. Ez aztán egy indoklás. :)

Re: nincs cím

#750453 banyaiz Előzmény: #750443

Ha EU eléri külföldiek is vehessenek földet , lehet ezt ilyen olyan módon késleltetni de nem a végtelenségig, akkor emelkedni fognak az árak. Az állam többet keresne rajta ha addig legalább tartja. Viszont a haveroknak nem 1-2 milla/ha-ért kellene megvenni hanem 4-5 milla /ha-ért nem mindegy. Most még leosztják előtte.

Szabad lesz a vásár külföldieknek szerinted a magyar tulajok egy része nem fogja eladni mondjuk 5 millió /ha-ért? Persze , hogy el fogja. Ha nem 1 millát kínálnak hanem 8-at én is elgondolkodnék azon a néhány hektáron ami van.

sántít logikailag amivel indokolják.

Re: nincs cím

#750446 Kissherceg Előzmény: #750443

köszi, engem csak érdekességképpen érdekelt, nem akarok földet, nem tudnék vele mit kezdeni

Re: nincs cím

#750443 Razamanaz Előzmény: #750134

Ne USA-ban vegyél földet.Itt a lista.

http://www.nfa.hu/3_ha_termerteket_meghalado_foldreszletek_arveres_utjan_torteno_ertekesitese_menu_81

Talan a héten láttam egy riportot,ahol arrol beszéltek hogy piaci ár + 10% a kikiáltási ár.Mire az alany visszakérdezett hogy mit értünk piaci ár alatt,hiszen a Szlovákoknál is háromszor drégább a föld mint nálunk.

Tegnap beszéltem egy ismerőssel,azt mondta hogy azért ez a nagy sietség mert az unió bekavar a földtörvényünknek,és addig leakarják boltolni a dolgot.Valószínü hogy kierőszakolják hogy a külföldiek is vehessenek Magyar földet.

Ja az adatok csak új lapon nyílnak meg-legalább is nekem.Érdekes árak vannak.