Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kispapír piaci körkép

"Manipulálta az egyik be…

#863777 TrendMan

"

Manipulálta az egyik bennfentes az egyik magyar kispapír árfolyamát - 15 milliós bírságot kapott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása során vizsgálta, hogy egy természetes személy által adott tőzsdei megbízások kapcsán sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései. Bennfentesnek tekintendő többek között minden olyan, pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, és a vonatkozó uniós rendelet tiltja a bennfentes információ felhasználásával kötött ügyleteket, amelyek bennfentes kereskedelemnek minősülnek.

A Set Group a vizsgált időszakban két bennfentes információ nyilvános közzétételét ? a kibocsátó jogszerű érdekeit szem előtt tartva ? késleltette, és ezt be is jelentette a jegybanknak. A kibocsátó által vezetett bennfentesek jegyzékén a természetes személy állandó bennfentesként szerepelt, az érintett információkról tehát azok nyilvánosságra kerülése előtt jogszerűen szerzett tudomást.

A piacfelügyeleti eljárásban vizsgált ügyletkötések során azonban ezeket a bennfentes információkat jogszerűtlen módon felhasználva tőzsdei megbízásokat adott, amelyekkel tiltott bennfentes kereskedelmet valósított meg.

A magánszemély saját bevallása szerint tisztában volt azzal, hogy a tranzakciók végrehajtása során az érintett bennfentes információk közzétételét a kibocsátó késleltette. Elmondása szerint viszont ? amiatt, mert az érintett napokban ?szándékos piaci manipulációt? tapasztalt ?, úgy ítélte meg, hogy nem veszélyezteti a piac integritását, ha nem nyereségszerzési, hanem ?árfolyamvédelmi? szándékkal tranzakciókat végez. Azonban a bennfentes kereskedelem tilalma alól sem az esetleges racionális gazdasági indok, sem pedig ? az önmagában is tiltott piaci manipulációra utaló ? ?árfolyamvédelmi cél? nem mentesít. Továbbá a magánszemély ? mint a MAR szerinti vezetői feladatokat ellátó személy ? elismerte azt is, hogy a Set Group felé nem jelentette be az általa kötött ügyleteket, ezáltal nem tett eleget egyéb jogszabályi kötelezettségének sem.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában ? egyéb intézkedések mellett ? 15 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az érintett természetes személyt

a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt és további 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a magánszeméllyel szemben a MAR vezetők ügyleteire vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Az ügy kapcsán az MNB bennfentes kereskedelem gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy a bennfentes kereskedelem tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából.

  • Súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély a bennfentes kereskedelem tilalmába ütköző ügyletkötése során két, egymástól eltérő bennfentes információt használt fel.
  • Szintén súlyosító körülményként értékelte az MNB, hogy a magánszemély szándékosan és tudatosan követte el jogsértő cselekményét, megsértve ezzel a tőkepiac átlátható működésére vonatkozó elveket.
  • Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogsértő tevékenység ? viszonylag alacsony volumene miatt ? csekély mértékben érintette a tőkepiac biztonságos működését."

Hogyan kell, érdemes haz…

#691114 Lebleuf

Hogyan kell, érdemes hazai kispapírokkal kereskedni?

(Any, Rába, Danubius, Pannergy, Appen, FHB, TVK, Zwack, CIG, SYN)

Alacsony közkézhányada, és likviditása miatt messziről kerülöm, persze közben észreveszem, amikor például fhb ugrott 310-ről 930-ra…

Re: nincs cím

#415510 BigRabbit Előzmény: #415432

Amikor kibocsajtottak a KEG papirokat, nem vettem, de az elso ket harom nap bantam is. Utana ami tortent, azt hiszem magaert beszel. Mostanra mar nem banom :) Ha jol emlekszem volt 2000 felett is, meg 50 Ft kornyeken is. Ha valaki kezdokent ide tolta a penzet, kibocsajtaskor, hat, belegondolni is rossz.

Re: nincs cím

#415342 Forcag Előzmény: #415339

köszönöm szépen... úgy tudom ez elég erős jelzés, mennyire megbízható? Tavaly pl. Indexeken lehetett látni ilyet és mégis új csúcsra mentek idénre..

Re: nincs cím

#415339 holnor Előzmény: #415325

ha a rövidebb mozgó felülről keresztezi a hosszabbat, akkor eladási, ha alulról, akkor vételi jelet kapunk.

itt az 50-es ma felülről metszette a 200-ast.

Re: nincs cím

#415325 Forcag Előzmény: #415311

e-star nál az a mozgóátlag keresztezés ugye semmi biztatót nem jelez... leírnátok mi keresztez mit és honnan? köszi a képeket...

keg-chartra rányomva a p…

#415316 Sly--

keg-chartra rányomva a phylaxia chart nyílik meg, így a keg-et nem lehet nagyítva megnézni.

De persze lehet, hogy én vagyok a béna.