Regisztráció Elfelejtett jelszó

danske bank

Kissherceg

Sokkal jelentősebb mértékű pénzmosás zajlott a Danske Bank észt leánybankjainál, mint azt eddig sejteni lehetett. A Bloomberg szerda délutáni cikke szerint az észt bankokban akár 8,3 milliárd dollárt is tisztára moshattak 2007 és 2015 között. Ez kétszerese a korábbi becsléseknek.

A dán nagybank ráadásul eddig elég olcsón megúszta a történetet, kisebb figyelmeztetéssel, illetve egy felszólítással, hogy tartsanak benn több tőkét, letudta az ügyet a dán bankfelügyelet.

Ugyanakkor a még nagyobb mértékű szabálytalanságok miatt keményebb büntetések is jöhetnek, a bank részvényei zuhanni is kezdtek szerdán, a bejelentést követően. A Bloomberg gyorselemzése szerint a következmények amúgy inkább lesznek érzelmi alapúak, semmint pénzügyiek. Az utóhatások viszont a dán bankfelügyelet szempontjából, illetve abból a szempontból, ahogy a hatóságok világszerte ellenőrzik a bankokat, jóval nagyobb volumenűek lehetnek.

Az észt leánybankok esetében például számos egyértelmű vörös figyelmeztetést hagytak figyelmen kívül a dániai központban. Ráadásul a történteknek komoly geopolitikai jelentősége is van: az eddig összegyűlt információk alapján elsősorban orosz pénzek érkeznek az Európai Unióba a balti országok bankjain, illetve Nagy-Britanniába bejegyzett vállalatokon keresztül.

Nem véletlen, hogy egyre többen sürgetnek országokon átívelő együttműködést és új eszközöket a jelenséggel szembeni küzdelmhez. Ebből a szempontból is jelentős lehet a Bloomberg szerint, hogy mi lesz a Danske Bank-eset utóélete.