Regisztráció Elfelejtett jelszó

Ennyire nincs barista, hogy lakást bérel Frei???

Koffein

Egy érdekes állás-hírdetés margójára...

Eszembe jutott valami pár nappal ezelőtt Magyarországról és azokról a fiatalokról, akik elvágyódnak innen. El akarnak menni, sőt, nem csak akarnak, hanem százezrek el is mennek, mert keresik a lehetőséget, tanulni szeretnének, és kiszakadni a nem túl sok jövőt tartogató, provinciálisnak érzett közegükből.

De miért is szaladnak rögtön Londonig vagy Münchenig? A vidéki Magyarország kisvárosaiból, falvaiból miért nem elég például Budapest pezsgésébe, egyre világvárosiasabb kozmopolitizmusába „emigrálni”. Ahol azért - lássuk be - lényegesen többet lehet ma már keresni (sajnos vagy nem sajnos), mint vidéken. Miért hagyják el az országot?

Leültünk tehát beszélgetni a Cafe Frei-ben azokkal a fiatal munkatársaimmal, akik ilyen cipőben járnak. Vajon mit gondolnak ők erről? És a kérdésre, a miértre elég értelmes, érdekes és tanulságos válaszok érkeztek. Azt mondták, hogy szerintük sokan csak azért nem jönnek Budapestre (pedig szívük szerint jönnének) mert megoldhatatlannak és bizonytalannak látszik a munka és lakáskérdés, hogy hol is fognak lakni és dolgozni? Londonba egyszerűbb menni... ezt mondták, mert ott már kialakult a mechanizmus, a szervezeti rendszer, a keretek, és a letelepedést segítő formák.
Hiszen a pályakezdő fiataloknak manapság nincs annyi megtakarításuk, hogy sokszázezer forintos budapesti lakásbérleti kauciót tudjanak hónapokra előre kifizetni. És már csak ezen is megakad a dolog (és lesz London vagy München a végállomás).

Meg aztán nem is feltétlenül értenek olyan dolgokhoz, amilyen munkalehetőség kínálkozik.

Az lett a beszélgetés konklúziója (hogy ne csak beszéljünk és okoskodjunk a problémáról), meg persze sopánkodjunk, hogy sokan elhagyják az országot, hogy kitaláltuk, miképp is tudnánk segíteni.

Annak dacára próbáljuk mi megtalálni a megoldást, hogy a Cafe Frei soha nem csak Budapestre koncentrált. Hiszen több kávézónk van „vidéken” (tulajdonképpen már a szót sem szeretem), mint a fővárosban. Pár hét múlva épp Zalaegerszegen nyitjuk a következő üzletünket, és adunk ott munkát fiataloknak.

De akkor is...

A Cafe Frei mostantól lakásokat bérel majd Budapesten, megoldunk minden pénzügyi problémát, külön részleget állítunk fel erre, miközben képzést tartunk a saját iskolánkban leendő baristáinknak (nem kérünk pénzt semmiért), mindent elintézünk, lebonyolítunk, még az állásinterjúkat is megejtjük online, például Skypeon. És akit felveszünk, akiben érzünk elég szorgalmat, vállalkozókedvet és kalandvágyat, azoknak minden erönkkel segítjük az útját.

De persze nem a londoni vagy nizzai Cafe Frei irányába... oda csak szakmai útra lehet majd menni :-)

Őszintén szólva nagyon kíváncsi vagyok, hogy működni fog-e? Mert azt már nagyon fárasztónak érzem, hogy mindenki csak beszél a problémáról, sopánkodik, nyavalyog, de nem tesz semmit. Hát mi most ezt!

Íme az állas-hirdetés:

Szeretnél vidékről a nagyvárosi pezsgésbe kerülni, és azonnal jól fizető állással rendelkezni? Nem kell Londonba "emigrálnod"! Gyere:
• Budapestre,
• Költözz a Cafe Frei lakásába,
• Dolgozz nálunk,
• Legyen érdekes munkád,
• Stabil fizetésed és bejelentett munkahelyed...
• ...Varázsütésre, azonnal.
Mert így nem kell a családodtól elszakadnod, és külföldre kivándorolnod. Adunk utazási támogatást, személyzeti kedvezményeket, előmeneteli lehetőséget egy nagy és stabil vállalatban, a legnagyobb magyar kávézóláncban, a Cafe Frei-ben. Járhatsz a barista iskolánkba, rugalmas lesz az időbeosztásod, jól fogsz keresni, ráadásul minden egyszerűen és gyorsan megoldódik, mert nem kell aggódnod amiatt, hogy hol fogsz lakni, mennyi lesz a lakásfoglalási kaució, és hasonlók. Nincs stressz, csak egy keményen dolgozó, barátságos csapat, aki vár Budapesten!

Kalandra fel!

https://www.facebook.com/freitamas/posts/182560658...