Kért linkek
prospero Előzmény: #801971http://magyarhirlap.hu/cikk/95430/Honszeretet
"Michael Bloomberg vagyonát ma ötvenhárommilliárd dollárra becsülik, az Egyesült Államok hatodik leggazdagabb embere, és a világrangsorban is az első tíz között van.
Rudy Giuliani utódaként 2001-ben New York város polgármesterévé választják, és ezt a posztját három cikluson keresztül megtartja. Mint polgármester nagyvonalú tervet hirdet meg New York hosszú távú fejlesztésére, negyedszázadon belül a világ első, környezetvédelmi szempontból fenntartható egységévé akarja fejleszteni a várost. Felemelte a tanárok fizetését, egyötödével csökkentette a város káros gázkibocsátását, és egymillió fát ültettetett. Politikai nézeteit tekintve hol demokrata, hol republikánus: társadalmi kérdésekben a liberálisokkal ért egyet, üzleti kérdésekben a szabadkereskedelem híve.
Bloomberg személye azért érdekes a számunkra, mert július végén a Der Spiegel hosszú riportot készített vele. Főleg az érdekelte a német liberális hetilap újságíróját, Juliane von Mittelstaedtet, hogy a környezetvédő aktivista Bloomberg hogyan viszonyul a párizsi klímaegyezményből kivonuló Trump politikájához.
A kérdező ugyanaz a Juliane von Mittelstaedt, aki ez év márciusában A rossz példakép című írásában azt írta, hogy az EU-nak a rendelkezésére álló legélesebb fegyverrel, a jövőbeni uniós támogatások megvonásával kell fellépnie Orbán Viktor ellen, s ezt azután a hazai liberális média hosszasan méltatta is.
A hölgynek Trumpról sem jobb a véleménye, a Bloomberghez intézett első kérdés így hangzott: „Az egész világot sokkolta Donald Trump döntése, hogy kivonul a párizsi egyezményből, de ön azt mondta, hogy ez nem számít túl sokat. Miért olyan optimista?” De nem is a klíma ügye volt a lényeg, hanem Trump demokráciára való veszélyessége. „Úgy gondolja, hogy Trump veszélyes az amerikai demokráciára?” – hangzott a kérdés. Erre a politikai korrektség szabályai szerint azt kellett volna válaszolni, hogy nagyon is, de Bloomberg nem azt válaszolta, hanem azt, hogy a demokrácia nincs veszélyben, sőt még azt is hozzátette: „Most én személyesen azt mondom, hogy segítenünk kell őt. Én nem szavaztam rá. Nem gondoltam, hogy ő volt a megfelelő személy. De ha egyszer megtörtént a választás, és őt megválasztották, akkor mint állampolgároknak az a felelősségünk, hogy segítsünk neki.”
Ezen azután a kérdező meg is botránkozott: „Segíteni neki? Azt hittem, hogy önnek szinte mindenben alapvetően más véleménye van.” Igen, válaszolta Bloomberg, a legtöbb dologban, például az egészségügyi reform kérdésében (Obamacare), az adók csökkentése kérdésében. Nem szabad csökkentenünk az egészségügyi kiadásokat annak érdekében, hogy az adókat csökkenthessük. „Akkor miért nem lenne boldog, ha Trump elbukik a programjával?” – jött a következő kérdés. Azért, válaszolta Bloomberg, mert annak végül is az lenne az üzenete, oh, Trump megpróbálta megvalósítani, amit ígért, s a liberálisok voltak, akik ebben megakadályozták. Felejtsük el, hogy valójában a Republikánus Párt az, ahol nem tudja megszerezni a szükséges szavazatokat. És igaz, ami igaz, szeretném megváltoztatni a nézeteit – igaz, hogy sok mindent utálok, amit csinál. De én itt élek. A gyermekeim és az unokáim is itt élnek. És nem akarom, hogy (Trump) elbukjon. Az beteg dolog lenne, és nem tenne jót a gyermekeimnek. Azt akarom, hogy Trump sikeres legyen."