Regisztráció Elfelejtett jelszó

Merre van az arra?

Krumenaker

Igen, negyedszer pattan már vissza. Nem számoltam, de talán negyedszer.

Ez most csak ürügy, ami alapján elmélkedek, de talán jó ürügy.

Az a gond a tőzsdével, hogy ritkán ad egyértelmű irányt. Kb. 15-20 évente egyszer van egyértelmű és masszív (legalább öt éves) bull piac. Nomost ha valaki elkezd 20 évesen tőzsdézni, akkor is csak tán három ilyen esélyt kap egész életében. Arról ne is beszéljünk, hogy ha broki, ennyit se.

Nemrég beszéltem egy „nyugdíjas” brókerrel (3 évvel fiatalabb nálam, 46 éves), és többször sóhajtozott, „nagyon öreg vagyok már”. Mondom neki: az isten áldjon meg, miért lennél te öreg? Válasz: „Minden egykori kollégám meghalt már…”

Szóval a brokik fűbe harapnak, durván korán! Mert a tőzsde stresszkezelési feladvány is, és akik nem „önkéntesen”, ha főállásúan vesznek benne részt, nem bírják a nyomást :(

Szóval, ha önkéntes vagy, és jól kezeled a stresszt, van kb. 3 jó időszakod (tudom, lehetne beszélni a medve piacról is, mint jól kereskedhető irányról, de ezt most hagyjuk), a Kosztolányi-féle túlélőművészeknek esetleg jut 4-5 ilyen is :)

A világ legegyszerűbb dolga köszön rád bikában, egyszerűen veszel részvényt, tartod, ülsz a seggeden, és véresre keresed magad. Egy hülyének is megy, nemde?

Nem…

Mi van első alkalommal?

Az ember kereskedni akar, és a napi mozgások alapján – nem látva a fától az erdőt – ad-vesz. Mert hol emelkedés van, hol esés, ha csak napi szinten nézi a mozgásokat… De ha megnéz(ne) egy történelmi csártot, akkor világosan látszik (látná) mindig, hogy merre megy a piac.

Aztán persze utólag, ha visszanéz, látja, hogy sokkal jobban járt volna, ha tartja a részvényét, és nem ugrál.

(Ezt a nyereségét a következő medvepiac persze be is nyeli. Általában.)

A második bikánál nem akarja elhinni, hogy megint bika van, megint összevissza ugrál… Szóval ugyan az, dettó.

A harmadik alkalommal talán már végig tudunk ülni 70-80 %-osan egy trendet, de ilyenkor már kb. 60 éves az ember, szóval gyerekeknek-unokáknak termelsz, meg magadnak gyógykezelésekre.

Node mit is akartam ebből kihozni?! Kezdek szenilis lenni… :) Talán azt, hogy a Zótépé lesz jövőre 12.000 is? Lehet…

Senki se reklamáljon, ha mégse :)