Regisztráció Elfelejtett jelszó

Szavazati jog

banyaiz Előzmény: #796051

Szerintem a megoldás Európai Egyesült Államok. Közös nyugdíjrendszerrel. Politikai unió , közös költségvetés, közös nyugdíjrendszer, szoros gazdasági unió.

Mi számaink egy demográfiai csúcsból esünk vissza. Jön az az időszak amikor a demográfiai csúcs tagjai nyugdíjasok lesznek. Mindebbe az időszakba úgy megyünk bele forráshiány az egészségügyben, oktatásban, nyugdíj se éppen acélos.

Az a durva, hogy demokráciát feltételezve következő évtizedekben és ez a torzulás beérik, netán fokozódik egyre nagyobb a súlya a nyugdíj közeli és nyugdíjas szavazatoknak. Komoly mértékben eltolódik a most sem kicsi súlya.

Miközben az elkerülhetetlennek látszik, hogy nyugdíjkorhatárt kell felfelé tologatni, + nyugdíjakat visszafogni. Egyre népesebb olyan szavazói réteg mellett aki nyugdíj előtt áll, vagy már nyugdíjasok lesznek. Ebben a helyzetben nyugdíjkorhatárt kitolni majd egy politikusnak az egy orosz rulett lesz kb. :) Szóval éles a helyzet, de kell 20-30 év hozzá , hogy a sűrűjében legyünk. Most még lehet mesélni róla a népnek, hogy majd így meg úgy megfordítjuk. Mi a B tervünk? C tervünk? stb Nemzeti konzultációt tartunk a gonosz Brüsszelről? Jó terv csak kár a papírért.

Szerintem az nem opció, hogy bizonyos rétegeket kizárni a szavazásból, mert nagy feszkókat hozna másodrendű állampolgár. Gyerekszámhoz kötött nyugdíj valamilyen formában ez reális lehet a gyakorlatban. Csak valahogy a járulékfizetésnek is meg kell jelennie a nyugdíjösszegben. Ezt összehangolni nehéz ügynek tűnik, de valahogy be lehetne építeni.