Regisztráció Elfelejtett jelszó

még 6 napig nézhető, de lehet, hogy csak éjszaka

prospero Előzmény: #790519

nincs mentorom és nem vagyok becsatornázva se...hányszor mondjam...

Szvsz 100%ra törekszenek, de 10 millió különböző 100%-ot nehéz teljesíteni...nyilván döntéshozók akarata valamilyen szinten érvényesül, a lobbizók akarata is valamilyen szinten érvényesül ezzel szemben és nyilván politikai cél az újraválasztás...ha valaki kamikaze pártot keres az nem a Fidesz. Persze belefuthatnakk olyan hibába ami gyilkos...

Azzal nem foglalkozok, ami szerinted megüti a pozitív tartományban van.

Egyéni számla: ha jól tudom folyamatban van, csúszás van. de: továbbra sem értem miért probléma ha nincs egyéni számla egy felosztó kirovó rendszerben. A nyugdíjadat nemcsak a jövedelem, hanem a munkában eltöltött idő is meghatározza a felosztó kirovó rendszerben. Már elmúlt az az idő amikor utolsó 5 év bejelentett jövedelme számított. Ma már teljes életpálya bejelentett jövedelme számít és ez az adat a nyugdíjbiztosítónál nyilván van tartva. De adminisztrációs hiba előfordulhat ezért minden évben meg kell őrizninyugdíjig az éves járulékfizetési igazolásodat. Szóval felosztó kirovó rendszer van, a mindenkori aktívaktól beszedett járuléktömeg/adó határozza meg a nyugdíj nagyságát törvényvben meghatározott képlet szerint. Ergo egyéni nyugdíjszámla azt határozza meg, hogy milyen arányban részesedsz a befizett járuléktömegből, ahogy az életpálya jövedelmed is. Szerintem a kettő között nincs eltérés, az életpálya jövedelmed a nyugdíjbiztosítónál nyilván van tartva, ergo egyéni számla van-e vagy nincs nem befolyásol semmit. Ha nagy volt a bejelentett jövedelmed, akkor magasabb nyugdíjat fogsz kapni, ha meg kicsi akkor keveset. Ugyanúgy ahogy tőkefedezeti rendszernél. Ha nő a mindenkori aktívak jövedelme akkor nyugdíjra is több pénz lesz. Ha nő a technológiai fejlődés és ezért több bevétele lesz az államnak akkor szintén nem kell aggódni a nyugdíjak miatt. Jelenleg bérekben kb 5× lemaradásban vagyunk nyugat eu-hoz képest, árakban és termelési hatékonyságban meg kb 60%-on állunk nyugathoz képest. Szóval van tér felfelé.

Korrupció. Nem tudják mérni, csak becsülni ráadásul csak a korrupciós kockázatot. Társadalomnak van egy olyan rétege aki bűnözésre hajlamos - ez szerintem nagyjából egy állandó szám. A társadalom 95%-a szerintem becsületes minden kormány idején. Na most kérdés, hogy a megírt korrupciógyanús ügyek valóban a korrupció növekedését mutatják, vagy a korrupció megírása növeli a korrupciós érzetet. Ha külföldi vállalat érintett a valószínűsíthető korrupcióban (4-es metro Alstom, autópálya Strabag) akkor az miért bagatell szemben ha Mészáros Lőrincről írnak a lapok. Miért fáj jobban Simicska vagy Mészáros Lőrinc mint a nyugati cégek??

Arról nem beszélve, hogy a kormányban /államigazgatásban dolgozó 95% feddhetetlen nem egyszer állított le gyanús ügyeket (pl. Mengyi, pályázatíró cégek). Ilyesmire nem igazán emlékszem előző kormányokban. Ahogy a haveri sajtó sem szellőztetett ügyeket már csak a vége felé (hagyó, hunvald). Akkor nem dolgozott az 5% vagy a külföldi cégek valamiféle burokban voltak? Ma is burokban vannak?